כתב: אורי וייס - "אוריגני"
גינת הסתיו טומנת בחובה ירקות נפלאים, אך יחד עם זאת ישנם מספר דברים שחשוב להקפיד עליהם בכדי ליהנות מהשפע שהוא מציע.
ניכוש עשבייה
אם שתלנו/ זרענו והקפדנו לעקוב אחר הגדילה של הצמחים, אזי נוכל לזהות את עשבי הבר שנבטו לנו בגן הירק. בגדול עשבים זה לא בהכרח דבר רע, אך אין אנו רוצים שהם יהיו מתחרי גדילה של צמחי הגינה שלנו. לשם כך יש להקפיד לנכש את עשבי הבר במרחק של לפחות 30 ס"מ מערוגות הגינה.
את העשבים האחרים בגינה ניתן ל"כסח" כמו דשא באופן קבוע ואז גם נשמור על ריאה ירוקה, וגם על "מיני מערכת אקולוגית בשיווי משקל".
כלים לביצוע העבודה: טוריה, ידיים, חרמש מוטורי / ידני.
מניעת מחלות ומזיקים - תיחוח ואוורור
הרבה מים זה מבורך, אך יחד עם זאת בקרקעות רבות זה יוצר מצב שבו הקרקע "נאטמת" וכמות האוויר שבה יורדת. את רוב תהליך הנשימה של הצמח מבצעים בכלל השורשים ולא העלים. על כן מומלץ לחרוץ ולהפוך את השכבה העליונה של הקרקע בסביבות הצמחים עד לעומק של 5 ס"מ. זהירות- לא לעבוד קרוב מדי לשתילים (מערכת השורשים שלהם יכולה להיפגע מהעיבוד).
כלים דרושים לביצוע העבודה: מקלטרת, תלת שן.
דישון וזיבול
בראשית הקמת הגינה הוספנו לקרקע חומרים משפרי מבנה ודשני יסוד לצמח בשחרור איטי. את הקומפוסט מוסיפים פעם בשנה בעוד שאת דשני היסוד ניתן להוסיף פעמיים: בסתיו ובאביב.
לעיתים קורה שהעלים מתחילים לקבל צבעים משונים בעורקיהם. הסיבה המרכזית לכך נעוצה בחוסר במינרלים. יש לדשן בדישון ראש (דשן זמין ישר לצמח). הדשנים המומלצים הם סדרת דשני כל או כל דשן המכיל את כל יסודות ההזנה.
את הדישון אפשר לעשות בריסוס על העלים באמצעות מרסס או בהשקיה באמצעות משפך. חובה לפעול לפי הוראות היישום שעל גבי אריזת התכשיר.
מחלות ומזיקים
מזג האוויר אמנם מתחיל להתקרר, אך עשויים להיות עוד ימים שבהם הלחות היחסית תהיה נמוכה. בימים כאלה עתידה להתפתח פטריית הקמחון.
הטיפול היעיל ביותר לפטריית הקמחון הוא תכשיר על בסיס גופרית. אפשר באיבוק ואפשר בריסוס אבקה רחיפה או אמולסיה. מי שנגד שימוש בגופרית, יכול להתמיד בריסוס מים על הפטרייה. היא אינה אוהבת לחות ולכן לא תרצה להתפתח במקום רטוב.
בנוסף נושא העשים והתולעים דורש התייחסות. ניתן לזהות בקלות לזהות מתוכם שני מזיקים עיקרים: זחל הפרודניה (ירוק) וזחלי לבנין הכרוב (מנומר שחור לבן עם שערות).
לא ארחיב את הדיבור על מחזור חייהם, רק אומר שהטיפול שאני ממליץ עליו הוא תכשיר בשם "פרוביט" שמרססים אותו. התכשיר הוא אורגני כמובן וידידותי לסביבה. כמו כן יעיל התכשיר הלא אורגני ספסן בפיזור על פני הקרקע.
כמו כן יעיל הספסן כנגד ערצבים, הפעילים מאוד בתקופה זו באדמות חוליות. מומלץ לפזרו הישר לפתח מחילת הערצב.
יש עוד אפשרות והיא מיועדת למי שיש זמן והיא מדברת על לחפש כל יום את התולעים על העלים ולהורגן.
צרה נוספת שיכולה להגיע לגינה בחורף היא החולד. לצערי אין לזה פיתרון אורגני ומציאת מחילתה והשמת פיתיון רעיל בתוכה הוא הדרך היחידה היעילה להתמודדות.
גינה דורשת עבודה ודאגה, אך יחד עם זאת היא מספקת, ללא ספק, חוויה מהנה וטעימה.
להמשך קריאה על טיפים לשתילה באדנית