הוכרזו זוכי פרסי "גגות חלוצים" של כנס חלוצי הגגות השני

ב"פרס הגג המצטיין" זכה התכנון של "ג'י אדריכלות נוף", לגג בית ספר גבעון בתל-אביב, שהצליח להלהיב ולסקרן להיות מקום בו מתנסים, מגלים ונרגעים - הכל יחדיו, במקום מצומצם שתוכנן היטב. ב"פרס הגג המבטיח" זכתה ורוניקה צ'וקורל שתכננה את "הלב הירוק" של קהילת הדר על גגו של בניין היסטורי בלב חיפה, מול בנין העיריה. "הלב" משמש כגג יצרני אינטנסיבי וישלב מקום מפגש קהילתי וכמרכז לימוד למגוון שיטות חקלאיות למשפחות

ועדת הפרס של פרסי "גגות חלוצים" 2022 של "ארגון-גג" של עמותת מוסללה הכריזה על הזוכים בפרסי ״גגות חלוצים״. שופטי התחרות היו אדריכלית נוף תמר דראל פוספלד נציגת איגוד אדריכלי הנוף, עמירם רותם - מנהל המחלקה לתכנון סביבתי וקיימות בעיריית ירושלים, אדריכל ייטב בוסירה נציג המרכז לעיצוב אורבאני וגיא דייגי - מתכנן ערים ואזורים יועץ למנהל התכנון.
בתחרות התקיימו שתי קטגוריות: "הגג המצטיין" לגגות שהוקמו בחמש השנים האחרונות ופרס ״הגג המבטיח" לתוכניות עתידיות לגגות מעוררי השראה. מטרת התחרות הינה לעודד מצוינות בתחום הגגות ולממש את הפוטנציאל הבלתי מנוצל של מדבר הגגות ההולך ונפרש מעלינו. סך הכל הוגשו 16 הצעות ע"י אדריכלים, אדריכליות נוף, מתכננים, יזמות, קבלנים ורשויות מקומיות. בתקנון נקבע בין היתר, שעל הפעילות בגג להוות מענה לאתגרים סביבתיים וחברתיים: גג יכול לשמש כמרחב ירוק למפגש או למשחק, כשטח לגידול מזון בריא וטרי, לייצור אנרגיה סולארית, כמתחם המסייע לצמצום תופעות אי החום העירוני, השהיית מי נגר עילי והצפות, ותורם לייצור אנרגיה מתחדשת, לטיהור אוויר, להגדלת מגוון מינים, ולפיתוח מרחבים פתוחים, ירוקים ונגישים לטובת כלל אוכלוסיות העיר.

במקום הראשון בקטגורית "הגג המצטיין" זכה הפרויקט של "JI אדריכלות נוף" הממוקם על גגו של בית ספר 'גבעון' בתל אביב.

הפרויקט הצליח להלהיב, לסקרן, להיות מקום בו מתנסים ומגלים, נרגעים - הכל יחד, במקום מצומצם שתוכנן היטב. מעבר להרחבת המושגים הפדגוגים במוסד החינוכי, הושגה רמת פיתוח גג גבוהה, עם מסר חזק בהיבט הקיימות. הפרויקט נשקף היטב מהמרפסות של הדירות מסביב, דבר המרחיב את מעגלי השפעתו - שידרוג משמעותי של הגג הצחיח שהיה עד לא מזמן.
הפרס הראשון בחסות קרן רונן הררי ייקח את הזוכות אל פרויקט הגגות השאפתני של רוטרדם "roof walk" שיוצר מסלול בין שמונה גגות במרכז העיר.


במקום השני זכה פרויקט של אדריכל נעם אוסטרליץ': גג בי"ס מכללת רמת גן

גג מכללת רמת גן

המשלב שטחי גידולים חקלאים, שטחי מחקר, כיתת לימוד חוץ, מטבח פשוט ורחבת אירועים - הכל תוך מינימום אמצעים. ביחד עם קישור לתוכנית הלימודים, הפרויקט מאפשר חווה חקלאית-מחקרית הוליסטית לתלמידים.
הפרס השני יקח את הזוכים ללילה חוויתי בקאמפ ״גג-עדן״: אתר הגלאמפינג העירוני שנמצא על גג מרכז כלל כחלק ממתחם המרפסת של מוסללה.

במקום השלישי זכתה אדריכלית נוף גליה חנוך-רועה: פרויקט המנצל מרפסת בבי"ח מאיר בכ"ס

מרפסת בבית חולים מאיר בכ"ס

שלמרות צניעותו, הוא בעל השפעה רחבה מאוד. אומנם הוא לא פועל במשך זמן רב, אך כבר עתה נוצרה פלטפורמה המאפשרת מגוון פעילויות עצום, תוך שיתוף מגוון משתתפים מכל המגזרים, מגדרים וגלאים. בלא ספק הוא מהווה מודל לחיקוי לחיים משותפים.הפרס השלישי יקח את הזוכה לשישבת באקו-בית, הבית שאוהב את הסביבה בעין כרם כולל סדנא עם אוריה בעלת הבית.

פרסי "הגג המבטיח":

מקום ראשון: פרויקט שתכננה ורוניקה צ'וקורל "הלב הירוק של קהילת הדר" ממוקם על גגו של בניין היסטורי יפהפה בלב חיפה

, מול בנין העיריה ומשמש כגג יצרני אינטנסיבי עבור קהילת הדר. המיזם מהווה שלב ב' בשלב ראשוני שזכה להצלחה רבה. העבודה משותפת עם פרופ' דן מלקינסון מאוניברסיטת חיפה ו עיריית חיפה ומנהלת 2030 שהקימו על הגג של מבנה הציבור את מערך החקלאות העירונית שמשרת קהילות בשכונת הדר בחיפה. ההצעה מארגנת את המרחב בתכנון שמתאים לאירוח של קהלים מגוונים עם תכנים קהילתיים וחינוכיים סביב החקלאות העירונית בלב השכונה, תוך הוספת מערכות גידול הידרופוניות ואדניות, עם ניהול נגר, שימוש באנרגית שמש, אזורי ישיבה מוצלים לפנאי ומפגשים חברתיים. הפרס הינו חופשה זוגית בסניף החדש של אברהם הוסטל בסיני.

במקום השני זכה הגג היצרני המוצע עבור חברת Applied Materials, תכנון ע"י משרד אדריכלות נוף 'נחלת הכלל'

התכנון מתבסס על ניתוח מעמיק של הצרכים של עובדי חברת ההי-טק, תוך פיתוח שפה חדשנית וייחודית לגג. ההצעה עניינית וישימה, ותאפשר שטח פתוח איכותי לרווחת המשתמשים במרחב בנוי שמרכיב השטחים הפתוחים כמעט ולא קיים. אין ספק שפיתוח גג זה יכול לשמש כמודל לחיקוי לגגות של מבנים באיזורי תעשייה, לרבות שילוב מערכות פוטו-וולטאי בשילוב צמחייה.
הפרס השני יקח את הזוכים ללילה חוויתי בקאמפ ״גג-עדן״: אתר הגלאמפינג העירוני שנמצא על גג מרכז כלל כחלק ממתחם המרפסת של מוסללה.


במקום השלישי זכתה הצעתו של רואי פרידמן לפיתוח שלב א' של קמפוס חינוכי בעיר שדרות

אשכול א' של שכונת שדרות בפארק. התכנון מציע שימוש מושכל בטופוגרפיה שיאפשר גישה נוחה וישיבה על גג המבנה בשטחי השצ"פ הסמוכים, ובכך גם מרחיב את השטחים הפתוחים לרווחת הציבור כולו. על פי הפיתוח ההמשכי המוצע, קשה יהיה להבדיל בין פיתוח הגג והפיתוח בגן הציבורי וגן הציבורי.
"כנס חלוצי הגגות", נוסד במטרה לקדם את מימוש פוטנציאל הגגות העירוני והרחבת השיח המקצועי והציבורי בתחום. הכנס מתקיים זו השנה השנייה בהובלת "ארגון-גג" של עמותת "מוסללה", המרכז לעיצוב אורבני של עיריית ירושלים, פורום ה-15 ובתמיכת המשרד להגנת הסביבה והקרן לירושלים. במהלך הכנס שנערך באולם הכנסים שלמרכז כלל, התקיים פאנל בהשתתפות אדריכלי הערים של ירושלים, תל-אביב וחיפה; אדם גרינשפן מתכנן הגג הירוק של התחנה המרכזית בסאן פרנסיסקו, הידועה בכינויה ה"אוטופיה המרחפת" הציג את עבודתו; שישה דוברים מובילים מחזית הגגות מהארץ והעולם הציגו סקירת מצב, גגות מעוררי השראה ונערכו דיונים בתחומי הגגות ואנרגיה מתחדשת; יזמות; מחקר; מדיניות; טכנולוגיה וחדשנות.