ברוש בכותי - Cupressus funebrisao

שם עממי: ברוש בכות 'סיני'

מוצא: סין

מאת: צביקי פילו, משתלת חורשים*

הסוג ברוש כולל כ-25 מינים, 10 בעולם הישן ביניהם ניתן למנות את הברוש המצוי, ברוש קשמירי, ברוש בכות 'סיני' ועוד, ו-15 בעולם החדש ביניהם ניתן למנות את הברוש האריזוני, ברוש גדול-פירות, ועוד.

בארץ נפוץ ביערות ובתרבות הברוש המצוי, אשר הינו עץ בר נדיר. בנוסף ביערות קק"ל נפוצים ברוש אריזוני וברוש פורטוגלי. בגינון משתמשים בברוש 'טוטם' ובטיפוסים מצטיינים צריפיים של ברוש מצוי ובברוש גדול-פירות 'לימוני'.
ברוש בכות 'סיני' הינו עץ מחטני חד ביתי בינוני עד גדול, ירוק-עד ומאריך חיים, בעל נוף זקוף וענפי משנה שמוטים, אשר מוצאו בסין. בבית גידולו הטבעי הוא גדל לגובה של 20 עד 30 מטר ולרוחב נוף של 6-9 מטר. קוטר הגזע יכול להגיע ל 1 -1.5 מטר. עצים בוגרים מאוד, בגיל 100 ומעלה, יכולים להגיע לממדי גובה ורוחב גדולים יותר ולצורת נוף מעוגלת.
בתנאי גינון בארץ גדל העץ לגובה של 12-15 מטר ולקוטר נוף של 5-9 מטר. צורת הנוף ביצתית אובלית זקופה, וענפי המשנה נשמטים כלפי מטה ומשווים לעץ מראה בכותי יפה.

קוטר הגזע בתנאי גינון יהיה 50-100 ס"מ ולעתים רחוקות יגיע גם לקוטר גדול יותר, הסות קישוטית צבעה חום בהיר והיא בעלת חריצים אורכיים רבים וטקסטורה עדינה יפה ומעניינת.
העלים הינם קשקשים זעירים הנמצאים על ענפונים צעירים המתפקדים כעלים, צבעם ירוק בהיר עם גוון צהוב והם מסודרים באופן שטוח כבעלי מימד אחד.

באביב פורחים על העץ פרחי זכר ופרחי נקבה נפרדים. ההאבקה מבוצעת על ידי רוח והפריחה חסרת ערך גנני.
הפירות הינם אצטרובלים בעלי קוטר של 10-15 מ"מ הם מבשילים במשך שנתיים וניתן לראותם בסוף הקיץ כאשר הם מתחילים להתייבש.

העץ עמיד לשרב, לקרה ולקור, וכן עמיד למחלות ולמזיקים. ניתן לנטיעה בכל סוגי הקרקעות, צריכת המים צנועה והעץ ישגשג בשולי מדשאה או בתוך שיחיה.
במקומות בהם ממוצע המשקעים השנתי הינו מעל ל 500 מ"מ, העץ יכול לחיות בתנאי בעל. באזורים אחרים יש להשלים את החסר עם מספר השקיות בקיץ.
אזורי הנטיעה המומלצים כוללים את מישור החוף, השפלה וההרים הנמוכים. בנגב ובערבה העץ יצליח עם השקיה אבל מופעו יפגע מאבק. באזור ההר העץ יכול להיפגע מסופות שלג.
לארץ הגיע העץ בתחילת או באמצע המאה הקודמת ופרטים ותיקים בארבורטום של אילנות, במקווה ישראל ובמספר קיבוצים נראים חיוניים ומוכיחים התאמה לתנאי האקלים כאן ולסוגי קרקעות שונים.

שימושים
בארץ מוצאו משמש הברוש ברפואה העממית: מיצוי מהעלים משמש להורדת חום, חליטה מענפים נושאי פירות משמשת לטיפול בהתקררות. כרית קשיחה מענף בקוטר של כ-20 ס"מ משמשת ככרית מסאז' ולהקלה על כאבים.
ניתן למצוא עצים בוגרים רבים בבתי קברות ויש כאלה המשמשים כמקום עליה לרגל וכפולחן במנזרים. אחד הברושים הידועים נמצא במקדש קונפוציאני שבבייג'ינג, גילו על פי תיעוד הנמצא במקום הינו מעל ל-700 שנה.

שימושים גנניים
העץ אינו מתאים לתנאי יערנות בארץ, זאת מכיוון שדרישת הסף לעצי יער הינה צימוח בתנאי בעל באזורים עם קרקע רדודה ובסיסית.
בגינון יהיה עץ מצטיין שמתאים לנטיעה כעץ בודד המהווה מוקד בגן, בקבוצה, כשדרה, כעץ בשולי מדשאות או בפארקים, כמשוכה בסוף הגן.

צבע העלווה הירוק בהיר \ זהוב מצוין ליצירת ניגודים בתכנון ויכול לשמש כרקע שמבליט פריחות או צבעי עלים שונים של שיחים ועצים הנמוכים ממנו.
ביפן ובסין וגם בשאר העולם משמש הברוש הסיני כצמח באמנות הבונסאי.



סיכום
עץ חסון ועמיד שהוכיח את עצמו בארץ ולמרות יתרונותיו ותרומתו האפשרית לגנים מעט נזנח ונשכח או שבכלל לא נכנס לתודעת המתכננים.
בשנות התשעים של המאה הקודמת גבר השימוש בברוש גדול פירות הלימוני וכמעט בכל כיוון שהסתכלנו ניתן היה לראות גדר של בית עם שורת ברושים גזומה גיזום פורמלי או בתצורה טבעית.
הברוש הלימוני כידוע הכזיב בגלל רגישותו למזיקים, ולמדנו שוב שכדי להמליך עצים ולהמליץ עליהם צריך להיות סבלניים ולהמתין 20-30 שנה.
את האפקט התכנוני שציפינו לקבל מהברוש הלימוני, יכול הברוש בכות הסיני לבצע בצורה טובה ויש בשימוש בו ערך מוסף

חשוב: העץ מאריך שנים, ויהווה נכס נופי מרשים לשנים רבות.

שווה ביקור
בארבורטום אילנות יש קבוצת עצים מרשימה, כך גם בגן סעדיה שושני שבשכונת רמת החייל בתל אביב. קבוצת עצים נוספת, בני כשבעים שנה, יש בבית העלמין של קיבוץ גזר.

*צביקי פילו,משתלת חורשים

להמשך קריאה על מייש סיני -עץ צל ייחודי