מאת : שי דותן
המבקר בחנות ירקות או במחלקת הירקות בסופרמרקט, מוצא שפע ירקות בכל השנה מעטים עדיין זוכרים שעגבניות מלפפונים, אבטיחים וירקות נוספים ניתן היה להשיג רק באביב ובתחילת הקיץ, בשאר העונות הסתפקו בירקות עלים (כרוב, חסה). כיום מגדלים בישראל מגוון של ירקות, במשך כל השנה כמעט, בלי משמעות לעונה וזאת הודות לבתי צמיחה מסוגים שונים: מנהרות נמוכות, מנהרות עבירות, בתי רשת וחממות. הגנן החובב הרוצה להבטיח לעצמו אספקת ירקות עצמית בכל השנה, ללא תלות במזג האוויר, יכול לאמץ גם בגן הבית את העקרונות של החקלאות המודרנית המגדלת בבתי צמיחה (סביבה מוגנת).
בסביבה המוגנת אנו מנסים לתת לצמח את התנאים האופטימליים לגידולו, כמובן שבחממה קטנה לא תמיד נשקיע באמצעים לשליטה על כל התנאים האלה, כמו חום ולחות, אך גם ללא אמצעים אלה נקבל סביבה מוגנת, אף כי לא אופטימלית.
גידול בבית צמיחה מצריך ידע רב יותר מאשר הגידול בגינה: מכיוון שבבית הצמיחה נוצר מקרו אקלים השונה מהאקלים בחוץ, אנו יכולים להתקל בבעיות של טמפרטורות גבוהות בשעות מסוימות ביום (גם בחורף), לחות גבוהה ומחסור באור. יחד עם זאת, בגידול כזה יש אתגר גדול והוא מאפשר כאמור גידול כל השנה ושילוב של ירקות וצמחי נוי.
מיקום בית הצמיחה
הגידול בבית הצמיחה יהיה בעיקר בחורף, אף כי ניתן להשתמש במבנה כל השנה באמצעות הצללה מתאימה ואוורור.
בגידול בחורף אחת הבעיות היא מחסור באור הדרוש להתפתחות הצומח. לפיכך חשוב למקם את בית הצמיחה במקום בו יקבל שמש במשך כל היום ולא יוצלל ע"י בתים או עצים גבוהים.
בחירת המבנה
קיימים היום מגוון של בתי צמיחה לשימושים חקלאים שאת חלקם אפשר להתאים לגן הביתי.
מספר חברות ומסגרים בונים גם בתי צמיחה מיוחדים לגננים חובבים. השיקולים החשובים בבחירת המבנה הם התאמתו לצרכי המגדל וכמובן השיקול הכלכלי.
בבחירת המבנה רצוי לחשוב גם על הטווח הארוך ולא רק לטווח הקצר: לעתים ניתן לרכוש מבנה זול אך הוא מצריך תחזוקה רבה ויקרה. מבנה המכוסה זכוכית עמיד לאורך זמן אך הוא יקר בהקמה. מבנה המחופה בפוליאתילן זול יותר אך מצריך החלפת היריעות מדי שנה-שנתיים, וזאת לא מלאכה שכל אחד יכול לבצע בעצמו. לא תמיד נמצאים בעלי המקצוע להחלפה כזאת בהישג יד.
בבחירת בית הצמיחה יש לקחת בחשבון מספר שיקולים:
- גובה המבנה - רצוי מבנה גבוה ככל הניתן. בארץ קיימת בעיה של עודפי חום במבנים (גם בחורף). ככל שהמבנה גבוה, עומס החום לא יהיה על הצמחים אלא יתרכז בחלק העליון.
- איוורור גג - פיתחי אוורור בגג מאפשרים לשחרר את עומס החום ולווסת את הטמפרטורות בחממה.
- מעבר אור מקסימלי - יש לזכור שעיקר הגידול בבית הצמיחה הוא בחורף ויש חשיבות רבה לאור המגיע לצמח לצרכי ההטמעה. כל פגיעה במעבר האור גורמת לפחיתה ביבול ביחס ישיר לרמת ההצללה. מבנה עם קורות גג עבות יקבל פחות אור מאשר מבנה עם שלד העשוי קורות דקות.
- חוזק המבנה - יש לקחת בחשבון אפשרויות של רוחות חזקות, ברד וגורמי טבע חריגים נוספים בבחירת המבנה. פגעי הטבע יכולים לגרום לנזקים בחורף קשה (קריסה מברד, קריעת יריעות מרוח ועוד). חוק המבנה חשוב גם לצורך הדליה. אם נרצה לגדל בבית הצמיחה גידולים בהדליה דוגמת עגבניות, הצמח והיבול יכולים להגיע למשקל רב. לדוגמה, צמח עגבניה הגדל לגובה של שני מטר יכול לשאת 6 - 5 אשכולות של עגבניות במשקל של חצי ק"ג כ"א משמע, משקל הפרי על הצמח כבודד כשלושה ק"ג ולעתים אף יותר, וזת עוד בלקיחת בחשבון את משקל הצמח עצמו. זהו עומס רב על המבנה, אם קושרים את ההדלייה למבנה, שצריך להילקח בחשבון.
- קורות רוחב - ניתן להדלות את הגידולים על מבנים המקובעים לקרקע, אך בתכנון בית צמיחה כדאי לקחת בחשבון את האפשרות להתקנת מערכת הדליה התלויה מלמעלה, ולצורך זה יש לחזק את המבנה. ללא חיזוק כזה עלול המבנה לקרוס פנימה.
- אפשרות להצללה - כדי שנוכל לגדל בבית הצמיחה גם בקיץ, עלינו להצלילו בעונה החמה. יש להכין האפשרות להצללה מעל המבנה, באופן שתקל את פריסת הרשת בקיץ.
גידול בקרקע או במצע מנותק (מיכלים)
גידול בקרקע הוא פשוט יותר אך מצריך קרקע טובה ומנוקזת היטב במיקום הנבחר של בית הצמיחה. במידה והקרקע אינה מתאימה, ניתן לגדל במיכלים על כל המשתמע מכך.
מה לגדל?
יתרון בית הצמיחה הוא בחורף. בעונה קר ניתן לגדל בחממה ירקות שאינם יכולים לגדול בשדה הפתוח עקב רגישותם למזג האוויר הקר. הגידולים המומלצים הם עגבניות - רגילות ושרי, מלפפון, חציל וקישוא. כל הגידולים ניתנים לגידול בהדליה (ע"י ליפופם סביב חוט היורד מקורות הגג של המבנה) על ידי כך נוכל לנצל טוב יותר את שטח החממה ניתן גם לגדל אבטיח ומילון בהדליה, אך במקרה זה היבול מועט יותר והינו בגל אחד או בשניים ולא לאורך זמן.
מחלות ומזיקים
בבית צמיחה ניתן לשים מחסום מכני למניעת חדירת מזיקים. ניתן לסגור את כל פתחי בית הצמיחה ברשת נגד חרקים (50 מש) שמונעת כניסת רבים מהמזיקים. כמובן שצריך למנוע את כניסתם גם דרך הדלת ומקובל לכן לעשות כניסה כפולה.
סגירת הפתחים ברשת ועצם היות המבנה סגור יוצרים בעיות של לחות. לכן חשוב לדאוג לאיוורור טוב של המבנה ולדאוג להיפטר מעודפי הלחות. ניתן להתקין מאוורר באחד הקירות על מנת למשוך החוצה את האוויר הלח ולגרום לתנועת אוויר במבנה מאוורר כזה יהיה גם אמצעי עזר לצינון החממה בקיץ.
דישון והשקיה
בתיכנון החממה יש לקחת בחשבון נושא הדישון וההשקיה.
רצוי להכין את מערכת ההשקיה בהתאמה לתכנון מקומות השתילה (טפטוף). לאפשר השקיית אזורים שונים בנפרד לפי סוג הצמחים ולהכין מערכת דישון שתאפשר דישון תוך כדי השקיה.
בגידול במצע מנותק, מערכת ההשקיה צריכה להיות עוד יותר מדויקת וצריכה להיות לנו בקרה על הנוזלים הנכנסים (מים + דשן) ועל הניקוז כדי להשקות נכון ובהתאם לדרישות הצמח. בהשקעה כספית נוספת ניתן להוסיף למערכת הגידול במצע מנותק גם מיחזור של המים.
גידול בבתי צמיחה מחוץ לעונה המקובלת של ירקות וצמחים אחרים הוא אתגר גדול, המאפשר לגנן החובב להתמודד עם אתגרים נוספים למוכר לו מגידול בשדה הפתוח. התגברות על הבעיות יכולה להיות עיסוק מהנה מאד, במיוחד שבחוץ יורד גשם וקר.
להמשך קריאה על גידול כרוב בגינה