כתבה: שרה גלעדי

בימי הסתיו אנו טומנים באדמה גיאופיטים רבים ושונים, חלקם ילידי הארץ, חלקם הגיעו אלינו מדרום אפריקה ומאוד אזורים.
אך יש גם סחלבים גיאופיטים, שמקורם בדרום מזרח אסיה - סין ויפן. סחלבים אלה גדלים ופורחים בארץ כבר מספר שנים, ביניהם המינים Bletilla striata ו- Pleione formosana. אלה נכנסים בסתיו לתרדמת חורף.
הבלטילה מוכרת בארץ כבר שנים רבות. מקורו של הצמח מיפן, אך הוא גדל גם בסין.


הסוג בלטילה מונה כ- 9 מינים, שהנפוץ מביניהם הנחשב לאחד הסחלבים הקלים לגידול הוא בלטילה סטריאטה. ביפן מוכרים כמה זנים ממין זה בגווני פריחה שונים של ורוד, סגול ואפילו סגול-לבנדר ולבן. בסתיו מפסיקים כמובן להשקות, אך גם צמחים שהיו בחוץ והושקו בגשם, פרחו.
עם בוא האביב מוציא הצמח 6-4 עלים יפים שמגיעים לגובה 40 ס"מ וממרכזו יוצא גבעול הפריחה. בלטילה סטריאטה פורחת בחודשים אפריל- מאי במשך מספר שבועות. הפריחה בוורוד וגם בלבן, כל גבעול נושא כ- 9-6 פרחים.
באביב מחלקים את הפסיאודובלבים (פקעולים) ושותלים בעציצים במצע מאוורר. עם לבלוב העלים, יש לדשן בזהירות. אצלי הם שתולים בגינה בצד מזרח, ולשמחתי לא נתקלתי בשום מזיק. הצמח חזק מאד וקשה להיכשל בגידולו.
בסין הוא משמש ברפואה עממית.

הפליאונה אחד הגיאופיטים המרשימים והיפים בין הסחלבים. יש לו פרח גדול, שקוטרו כ- 7-6 ס"מ, בגוונים של ורוד, לבן וצהוב.
זהו צמח קטן הגדל על מורדות הרי ההימלאיה, בגובה הנע בין 500 מ' ל-4000 מ', מנפאל עד סין וטיוואן. הוא צומח על טחב ורקבובית עלים, לעתים על סלעים או על גבי גזעים (למרות שהוא נחשב לסחלב טרסטריאלי – כזה הגדל על הקרקע). הפסיאודו-בלב (פקעול) מוציא עלה או זוג עלים הנושרים בסתיו, לקראת תרדמת החורף.
בסוג פליאונה יש כ-20 מינים, כולם סחלבים של אזורים קרים, שקשה לגדלם בקיץ הישראלי.
יוצא דופן בסוג הוא המין Pleione formosana שנפוץ יותר, מקורו בטיוואן, והוא גדל בהצלחה בחממות של חובבים. יש לו פרח גדול בגוונים של ורוד, השפית בהירה ומנוקדת בכתמים צהובים וכתומים המורים לחרק את דרכו לעמודון (הגוף של אברי המין בפרח) להפריית הפרח.
בעונה זו אני מכניסה את הפקעולים למקרר למשך 8 שבועות. בפברואר אני מחלקת את הפקעולים ושותלת 7-5 בעציץ כדי לקבל עציץ שופע פריחה. הפרח פורח ללא עלים, ואלו מתפתחים יותר מאוחר.

להמשך קריאה על סחלב השוקולד