שם: Arctotis ‘Silver Lining’
משפחה: מורכבים Asteraceae
מוצא: דרום אפריקה, אזור הכף
כתבה וצילמה: סימה קגן
הסוג אוזן-דוב כולל כחמישים מינים של צמחים חד או רב-שנתיים עשבוניים, ארץ המוצא של מרביתם היא דרום אפריקה. אוזן דוב אפריקנית Arctotis stoechadifolia (A. venusta=)הוא המין הוותיק והנפוץ ביותר בארץ ובשנים האחרונות נראה שהשימוש בו עלה. זה צמח חסכן במים והוא נשתל כצמח כיסוי בגינון ציבורי ובצדי כבישים.
אוזן-דוב 'סילבר ליינינג' הוא מכלוא טבעי שהגיע לארץ מהגנים הבוטניים בקירסטנבוש שבדרום אפריקה, בשנת 1997.
זהו צמח כיסוי הגדל ל- 10 עד 20 ס"מ גובה ויוצר כדורים שיכולים להגיע ל- 30 עד 60 ס"מ קוטר. שושנת העלים מאוד דקורטיבית. צבע העלים ירוק בחלק העליון ולבן- ליבדי בחלק התחתון. שולי העלה עטורים בצבע כסף והם שהעניקו למכלוא את שמו.
העלים קטנים, חסרי פטוטרת, אורכם כ- 2 ס"מ ורוחבם 1 ס"מ, הם גילדניים ורעופים (כמו רעפים של גג) אחד על השני, ומשווים לצמח מראה סוקולנטי ואולי אף מראה קוצני.
הפריחה היא בונוס. פרחים אופיינים לסוג נישאים על עמוד פריחה בגובה עשרה סנטימטר ובולטים מעל שושנת העלים. קוטר הפרח כארבעה ס"מ והם מופיעים בצבע צהוב בלבד, בסוף החורף, במשך כחודשיים.
תנאי גידול
אוזן-דוב 'סילבר ליינינג' הוא צמח כיסוי מהיר גידול, המתאים לשתילה בשמש מלאה או בצל חלקי בלבד.
הקרקע חייבת להיות קלה ומנוקזת היטב ומועשרת בחומר אורגני, כלומר יש להוסיף קומפוסט לקרקע לפני השתילה. הצמח יגדל בכל אזורי הארץ, כולל אזורי ההר, בהם יש להקפיד על שתילה באביב על מנת לבסס את הצמח לפני החורף הקר.
בשפלה, אפשר לשתול באביב אך עדיף לשתול בסתיו, כאשר טמפרטורת הלילה יורדת ואז הוא מתחיל להצמיח שושנות עלים גילדניים דמויי קיפוד המקשטות את הגן במשך החורף. בהמשך, עולות התפרחות מחיקי העלים.
לצמח דרישות נמוכות להשקיה בקיץ וכמו מינים נוספים בסוג אוזן דוב, גם הוא נכנס ל"תרדמת" קיץ חלקית, נראה "עייף" והשקיית יתר תגרום לרקבונות. במשך הקיץ אסור בשום אופן לגזום, פעולה שתסתיים בתמותת הצמח.
שימוש בגן
אוזן-דוב 'סילבר ליינינג' הוא צמח מסלעה קלאסי וישתלב היטב בין סלעי המסלעה. בזכות מופעו הסוקולנטי אפשר לשלבו עם צמחים סוקולנטיים אמיתיים. מתאים לשתילה במדרון תלול ואם רוצים לכסות את המדרון רצוי לשתול במרחקים של חצי מטר בין השתילים. מהסתיו ואילך, עד לסוף האביב, מופע הצמח במיטבו.
מאחר ולצמח קצב צימוח נמרץ, אפשר להשתמש בו כצמח חד-שנתי, לשתול בסתיו ולהחליפו בקיץ. מומלץ להשאירו בגינה גם בקיץ, להמעיט בהשקיה ולחכות לסתיו.
כצמח רב-שנתי, מומלץ לגזום בסתיו (רק לאחר שטמפרטורת הלילה ירדה מתחת ל- 15 מעלות צלזיוס) לגובה סמוך לפני הקרקע. הגיזום יגרום להתחדשות מהירה ורעננה ותוך זמן קצר יתקבל כדור צימחי.
כמו כן הוא יפה לשתילה במיכל, כאשר הוא שתול לבד או מסביב לעץ השתול במיכל בגינת גג או בפטיו. גם כאן יש להקפיד על מקסימום אור, ועדיף שמש מלאה. הצמח יתפשט ויגלוש מהמיכל תוך זמן קצר.
ריבוי
כצמח מכלוא הוא אינו מייצר זרעים ולפיכך הריבוי הוא וגטטיבי בלבד. משרישים ייחורים בגובה חמישה ס"מ בשולחן השרשה, בעזרת הורמון השרשה, באביב ובסתיו.
השרשה מתקבלת תוך שבועיים ויש להיזהר מעודפי מים הגורמים לריקבון הייחורים.
להמשך קריאה על פיטוספורום מעויין,עץ קטן וירוק-עד