אם אתם משתייכים לאלה ששוכחים להשקות את הגינה, הרי לכם צמח נאה שיקשט את הגן בלא להיות תובעני יתר על המידה. תכירו את הפלרגון (Pelargonium).
כתבה וצילמה: עפרה קורן
מרבית זני הפלרגון מעדיפים חצי אל, אזורים קרירים, קרקע מנוקזת היטב וכמות מים מועטה עד בינונית. יש להימנע מדישון באחוזי חנקן גבוהים המעודדים צמיחה וגטטיבית על חשבון הפריחה. אם רוצים צמח נמוך ומסועף יש לקטום את קצות הענפים, אחרת יצמח הצמח לגובה, גבעוליו יתעצו והוא יצמיח פרחים רק בגובה.
'בלאנקה' - זן זקוף, עלה כהה, פרח כפול למחצה.ניתן לשתול פלרגון כמעט לאורך השנה כולה, עם עדיפות לסתיו או לאביב. צמחים שנשתלים בתחילת הסתיו ינצו לפריחה נאה כבר בתחילת החורף. במשך החורף והגשמים יתבסס הצמח ותידרש השקיה מועטה במהלך הקיץ כדי לשמור אותו משגשג.
וליתר פירוט, הרי מספר כללי אצבע –
1. שתילה בחצי צל או במקום המקבל שמש בוקר.
הצמח אוהב קרירות – תנו לו לילה קריר – והוא יהיה בסדר. לילה מעל 0 20 צ' – והוא מתחיל להרגיש קצת לא במקום. ככל שקר לו בלילה כך הוא עמיד יותר בשמש במשך היום.
2. השקיה בין פעמיים לשלוש בשבוע.
3. דישון פעם בשלושה חודשים עם דשן בפירוק איטי. הצמח אוהב הרבה דשן – העמידות שלו להמלחה גבוהה, בעיקר בתקופת הגידול.
4. גיזום בסתיו המאוחר כדי לגרום לפיצול הצמח באביב. ניתן לגזום גם בסוף החורף או באביב המוקדם על מנת לאפשר התפרצות רעננה באביב.
5. יש לקטום פרחים נבולים ועלים כדי לנקות את הצמח על מנת שימשיך 'להריץ' פרחים חדשים כל הזמן.
6. הפלרגון לא אוהב להיות בתוך הבית.
7. הוא גם לא אוהב לחיות בשמש הקופחת.
8. והוא בהחלט לא אוהב יותר מדי מים. מרבית צמחי הפלרגון בגינות הארץ מתים מעודף מים ולא מחוסר!
9. הפלרגון מתגונן מפני החום על ידי סגירת פיוניות בעלים על מנת לצמצם את האידוי, ואם משקים אותו יתר על המידה, באדנית בה טמפרטורת השורשים בקיץ יכולה להגיע ללמעלה מ- 0 40 צ', לא פלא שהללו 'מתבשלים' ונרקבים, או לפחות נחלשים עד כדי להיתקף בפטריות ומחלות.
שימוש גנני
מסה של פלרגון בערוגה או באדנית נותנת אפקט מרהיב. הצמח משמש למתן נקודת צבע חזקה באתרים שונים בגן, בערוגות מעורבות, בפינות מוצלות או תחתאם אתם משתייכים לאלה ששוכחים להשקות את הגינה, הרי לכם צמח נאה שיקשט את הגן בלא להיות תובעני יתר על המידה. תכירו את הפלרגון (Pelargonium).
'ראנדי' – מיועד בעיקר לעציציםב- 1981 נפתח במושבה כנרת מבצע הרחבת המושבה שנועד להחזיר בנים הביתה. במסגרת המבצע, הוצעו למעלה מ- 30 דונם לחקלאות ושטח לבנייה לכל בן חוזר. משפחת צורן שבה שנים מספר לאחר מכן משהות בדרום אפריקה ובנתה ביתה ביישוב. נימה צורן, שלמדה מינהל תיירותי, חיפשה מסיבות שונות תעסוקה אחרת. חבר-שכן המליץ לה על הפלרגון כגידול עולה וכך עלתה על דרך עצמאית, והחלה דרכה של 'משתלת נימה'.
המשתלה, שהוקמה על שטח בן 2.5 דונם לא הרחק מן המושבה, היתה כולה שלה – למן ההקמה, עבור דרך הניהול, וכלה במשתלות היצוא הגדולות של היום. לפני כ- 6 שנים הוחלט להגדיל – בעצם להכפיל – את המשק ואז חזר בנה, עמיחי, שעבד אז במרכז הארץ, והצטרף לעסק. ממשתלה אחת על 2.5 דונם גדל העסק לחממות גידול על 32 דונם, כאשר רוב הייצור מיועד ליצוא.
כיום, עם הירידות בשערי המטבעות במקביל לעליית תשומות הייצור בארץ, כל הפרויקט מצוי במצב של 'להיות או לחדול'. נקווה שהם יישארו בשטח!
להמשך קריאה על פלרגון-צמח פורח רב שנתי