האיריס הוא אחד מהפרחים היפים והמוערכים בעולם. עוד מימי מצריים העתיקה הוא שימש לקישוט ומאז ועד היום הוא צמח גינה ופרח קטיף פופולארי ביותר. בכתבה זו מציג אורי מגוון של אירוסים חלקם נימצאים בשימוש גנני ואחרים ניתן למצוא בבר.
כתב: אורי פרגמן ספיר , מדען ראשי, הגן הבוטני האוניברסיטאי ,גבעת רם.
האיריס הוא אחד מהפרחים היפים והמוערכים בעולם. עוד מימי מצריים העתיקה הוא שימש לקישוט ומאז ועד היום הוא צמח גינה ופרח קטיף פופולארי ביותר
האיריסים השתלבו גם באומנות עוד בזמן העתיק ממזרח אסיה ועד לאירופה. השם איריס מופיע לראשונה במיתולוגיה היוונית ומציין את אלת הקשת בענן.
משערים כי הפרח האיריס נקרא על שם אלה זו בשל רבגוניות הצבעים המופיעה בין המינים השונים ולעיתים קרובות באותו הפרח. בעברית משתמשים לעיתים קרובות בשם אירוס שמקורו במשנה. הוועדה לשמות צמחי הבר שליד האקדמיה ללשון העברית קבעה כי ניתן להשתמש בשני השמות – איריס ואירוס. הסוג איריס (Iris) משתייך למשפחת האיריסיים (Iridaceae) ומונה כ- 300 מינים שונים הנפוצים בכל חצי כדור הארץ הצפוני מהמדבר ועד לביצות ולאזורים ממוזגים וקרים מאד. הסוג וריאבילי ביותר בצורות הפרחים, צבעי הפרחים, צורת העלים ואף במבנה השורשים וסוג איבר האגירה (קנה שורש, בצל או פקעת). רוב מיני האיריס בעלי פרחים יפים ולכן רבים תורבתו כצמחי נוי.
מיני האיריס מחולקים לקבוצות משנה (סקציות) אשר לפי חלק מהחוקרים צריכות להפך לסוגים בפני עצמם. לכולם פרח אופייני בעל שישה עלי עטיף – שלושה עלים חיצוניים ומופשלים (לעיתים קרובות מפוספסים או מנוקדים) ושלושה עלי עטיף פנימיים זקופים. במרכז הפרח יש עמוד עלי המפוצל לשלושה סעיפים קמורים; כל סעיף נושא צלקת מלמטה וחופן אבקן אחד. אם כן פרח האיריס יש בסך הכל שלושה אבקנים, תכונה המשותפת לכל בני משפחת האיריסיים. במשפחת זו יש מספר סוגים נוספים בעלי פרח דמוי איריס, ביניהם צהרון, דיאטס ועוד.
לסיכום מבנה פרח האיריס נועד למשיכת חרקים, הוא מחולק לשלושה חלקים, לעיתים קרובות אלה הן שלוש מנהרות המושכות חרקים הניזונים בהן מצוף ואף מאבקה. במקרים אחרים אין בפרח גמול מזון והחרקים מגיעים לפרח רק על מנת ללון בו. מבחינה גננית לא ניתן לעשות הכללות או לתת הנחיות כלליות על כל האיריסים. ישנם מינים הנפוצים במקומות עם קיץ יבש הזקוקים לקרקע מנוקזת ואינם סובלים השקיית קיץ, לעומתם ישנם מינים הנפוצים בשטחי ביצה אשר חובבים קרקע רטובה ולא מנוקזת. הפעם נסקור את המינים הנפוצים בגינון ולעומתם את מיני הבר ומינים מיוחדים בגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים.
להמשך קריאה על זקן הנחש גיאופיט רב שנתי