כתבה וצילמה: סימה קגן
שם: בלמקנדה סינית
Belamcanda chinesis
משפחה: אירוסיים Iridaceae
מוצא: מזרח אסיה - הודו, סין, יפן
שם עממי: BLACKBERRY LILY
צמח רב שנתי ותיק בארץ, אך לא נפוץ בגן הישראלי. הצמח אוקלם בארץ ע"י חוות הנוי לפני שנים רבות אולם לא הופץ כמעט למשתלות ולגננים.
הסוג בלמקנדה שייך למשפחת האירוסיים, וכמו סוגים נוספים במשפחה הוא בעל קנה שורש המצמיח עלים דמויי חרב, במבנה הדומה למניפה גבוהה וקישוטית מאוד. העלים הסרגליים הם ברוחב של כ- 2 ס"מ ובאורך 25-15 ס"מ וצבעם ירוק בהיר. הפרחים נישאים על גבעולים ארוכים, המתפצלים בצורת זיג זג לגובה של 1 מ' ובולטים מעל מניפות העלים.
קוטר הפרחים כ- 4 ס"מ וצבעם כתום עם נקודות כהות קטנטנות על עלי הכותרת. כל פרח חי רק יום אחד, אולם כל יום - במשך שבועות - נפתחים פרחים חדשים.
הפריחה מתחילה בקיץ ונמשכת כל הסתיו. אחרי הפריחה נוצר פרי שהוא הלקט, הנפתח וחושף זרעים בצבע שחור מבריק בדומה לפטל שחור (ומכאן גם השם העממי של הצמח). הזרעים אינם נושרים מאליהם ולכן אפשר להשתמש בענפים אלו לסידורי פרחים יבשים.
תנאי גידול
צמח הבלמקנדה מתאים לשתילה בכל אזורי הארץ, כולל אזורי ההר הקרים, מאחר שהוא עמיד בטמפרטורות נמוכות, עד מינוס 15מעלות צלסיוס. הקרקע חייבת להיות מנוקזת ומועשרת בחומר אורגני, כלומר יש להוסיף קומפוסט לקרקע שבבור השתילה. הצמח מתאים לשתילה בשמש מלאה או בצל חלקי והוא זקוק להשקיה סדירה בעת הפריחה בקיץ.
באנציקלופדיה של ה- RHSמצוין, כי הצמח קצר חיים אולם מעקב רב שנתי אחר בלמקנדה הגדלה בגינה, גילה שלא כך הוא. מניפת עלים המלבלבת באביב, פורחת בקיץ ובסתיו – אכן מתייבשת עד הבסיס לקראת החורף, אך תהליך התייבשות העלווה נמשך רק מחודש דצמבר ועד פברואר ואז באביב המוקדם (בחודש מרץ), עולות מניפות עלים חדשות מאותו קנה שורש.
את המניפה היבשה מומלץ לגזום עד גובה פני הקרקע. אפשר לגזום את המניפה בחורף, בתום הפריחה, או לחילופין באביב, עם הנצת המניפות החדשות. למחזור חיים כזה יש יתרון בגן, בכך שמניפות העלים נראות תמיד מושלמות וקווי המתאר שלהן לא מטשטשים עם השנים כמו שקורה, למשל, בסוג דיאטס.
שימוש בגן
ייחודו של הצמח הוא במניפות העלים שלו. הפרחים הקטנים הם רק בונוס. הצמח מתאים לשתילה בגושים בלבד. הוא יתאים בגן פורמלי, בערוגת צמחים עשבוניים, ליד בריכת מים, בשילוב צמחים בעלי שושנת עלים כגון מיני ירקה, אגפנתוס, בת-קלה אתיופית, או בשילוב עם צמחים בעלי אופי צימוח כדורי כגון בקריס הכדורים, בן-עוזרר הודי ועוד.
כמו כן הוא יפה לשתילה גם במיכל גדול, אותו ניתן להציב בשמש מלאה או בצל. שתילה במיכלים מעודדת את ריבוי המניפות ועוד בשנה הראשונה מתקבלות 6-4 מניפות שלהן ערך קישוטי רב.
ריבוי
מומלץ על ריבוי מזרעים בלבד, מאחר והם נובטים בקלות. אוספים את הזרעים בשלב של פתיחת ההלקט, כאשר לזרע צבע שחור מבריק. מנביטים באביב המוקדם, במנבטה. הנביטה מתרחשת בתוך שלושה שבועות. מעתיקים את הנבטים לכוסיות, וכעבור חודש שותלים בגינה.
להמשך קריאה על שומי בר כצמח נוי