כתבה וצילמה: נורית חרמון
את אסא אוזילבסקי (ז"ל, אסא ניפטר בשנת 2017) פגשתי אמנם בעודו יושב במשרדו בביצרון מול מסך מחשב ועליו שעוני המכירות בבורסת הפרחים בהולנד אך התחלתה של חברת אסא היתה דווקא במשתלת נרקיסים שהקים במשקו של אביו במושב ביצרון בשנות השבעים. כבר אז הוא עמד על הפוטנציאל המסחרי הטמון בגידול בצלים ופקעות והחל להתמחות בגידולם. כיום מייצרת חברת "אסא - בצלים ופקעות", מיליוני בצלים ופקעות בשנה לייצוא ולשוק המקומי. בין הפקעות והבצלים שניתן למצוא כאן, יש כאלו שטופחו או נבררו מן הבר הישראלי כמו נרקיס מצוי, רקפת מצויה, בן-חצב יקינתוני, שום אשרסון וגביעונית הלבנון, יש רבים שמקורם בדרום אפריקה (ספרקסיס, בת-קלה אתיופית, נץ-חלב כתום ובולבינלה). אחרים מיובאים כל שנה מהולנד (זני צבעוני, יקינתון מזרחי, נרקיס עטור וכרכום אביבי). חשוב לציין כי בתום תהליכי הגידול מטופלים הבצלים בבית אריזה משוכלל שבו ממיינים ואורזים את הבצלים. כמו כן, כל הבצלים המיוצרים כאן עומדים תחת פיקוח שלטונות הגנת הצומח ותהליכי האריזה כפופים לסטנדרטים של רשויות הגנת הצומח בארץ, בהולנד ובארה"ב.
מוצר הדגל של משתלת "אסא" הוא נץ-חלב כתום Ornithogalum) dubium, כתום הוא שם המין בעברית וכפי שעוד יצוין בהמשך - צבע הפרח יכול להיות גם אחר) וסיפורו מתחיל לא בביצרון ולא בבבורסת הפקעות והבצלים בהולנד אלא בנסיעה לדרום אפריקה לפני שנים לא מעטות. שם ראה אסא את הצמח לראשונה, צמח בר, קטן וחמוד למדי. זו היתה תחילתו של תהליך של טיפוח ארוך ודי במבט אחד בצילום המתאר את הצמח לפני ואחרי הטיפוח כדי לראות את ההבדל. הצמח הקטן והחמוד הפך לצמח מפואר, גדול יותר, זקוף וגאה, פרחיו גדולים וצבעו עז. לאחר שהגיע ארצה התברר כי יש לנץ-החלב חיי מדף ארוכים במיוחד וגם צבעו הכתום מיוחד ולא שכיח. הצמח המקורי שהובא לארץ מדרום אפריקה, נפל היישר לידיה של ורדה, אשתו של אסא, אגרונומית ומוסמכת הפקולטה לחקלאות בזכות עצמה, המנהלת את המעבדה ואחראית לטיפוח
הזנים החדשים.
ידוע לכולם כי נץ-החלב כפרח קטיף נמכר בצבע כתום, צבע צהוב עז ולעתים בלבן (הלבן המוכר הוא אחד משני מינים אחרים הנמכרים בארץ: נץ-חלב מכבדי Ornithogalum thyrsoides או נץ-חלב ערבי Ornithogalum arabicum). אך מי פילל לראות נץ-חלב בצבע צהוב-לימון ונץ חלב בצבע סלמון ואפילו נץ-חלב דו-גוני? ומי מילל לראות עלי כותרת של נץ חלב מחודדים ולא מעוגלים? ועמודי פריחה עבים כמעט כמו של אמריליס?
כל אלה נוצרו לאחר שוורדה נצחה על תהליך של בירור פרטים מוצלחים והכליאה ביניהם וכך יש ב"אסא – פקעות ובצלים", נכון להיום, לא רק צמחי נץ-חלב בצבעים שונים אלא גם בגדלים ומטיפוסי פרח שונים. תיאור חפוז וכוללני זה איננו נאמן כלל לעבודת הנמלים המדוקדקת הכרוכה בטיפוח נץ החלב או כל צמח אחר מכל סוג.
נץ-חלב כתום, בניגוד לצמחי בצל אחרים, איננו ממהר להתחלק לבצלצלים וריבויו נעשה במשתלה מזרעים. בבתי גידול ענקיים רוכנים הפועלים על הפרחים עם מכחולים בידיהם ומבצעים את מלאכת ההאבקה באופן ידני, המבטיחה היווצרות של פירות מלאי זרעים קטנים ושחורים (ראו צילום של הזרעים). סביבת העבודה נקייה למשעי ומבוקרת על ידי מחשב, כמובן, כדי לוודא שהטמפרטורה והלחות הרצויות נשמרות.
הסלקציות המוצלחות שוכנות בחממה מיוחדת שנקראת חממת צמחי אם. את צמחי האם מרבים על ידי תרביות רקמה, צורת ריבוי השומרת על זהות מוחלטת בין צמח האם לבין הצאצאים. בחממה של צמחי האם, הנראית יותר כמו בית מרקחת, מסודרים הצמחים בגדלים שונים, מתויגים ומסומנים בדייקנות רבה. הגדול ביותר הוא נץ-חלב בגובה של 100-80ס"מ!! כמה ארוכה הדרך שעשה נץ-חלב כתום הדרום-אפריקני הקטן מן הטבע לנץ-חלב הכתום הגבוה והמדושן מעונג בביצרון.
כיום יש למשתלת "אסא" קווי ייצור אחדים של נץ-חלב כתום: קו ייצור אחד נועד לייצור ולשיווק בצלים – המשתלה מייצרת בצלים מזרעים שנזרעים במגשים. כשהבצלים מוכנים, מלאים ושמנמנים, הם מאוחסנים לאלפיהם בתנאים מתאימים ולקראת חודש ספטמבר הם מוכנים לטוס אל מעבר לים או לצאת לשוק המקומי. בצלים אחרים משווקים למגדלים של פרחי קטיף בארץ ובחו"ל. חיי המדף הארוכים של הפרח הם כמובן יתרון גדול בשיווקו מעבר לים שכן ניתן לעשות זאת דרך הים ולא דרך האוויר. כמו כן, יש משתלות גדולות בחו"ל המגדלות עציצים פורחים והן קונות מ"אסא" בצלים על מנת להפריחם בעציץ.
קו ייצור אחר הוא של שתילונים מוכנים למחצה – בגלל תנאי הגידול הנוחים בארץ מעדיפים יצרנים רבים בחו"ל (בעיקר מאזורים שאינם ים-תיכוניים) לקנות שתילים שאת השלב הראשוני של חייהם עברו בתנאים מעולים ותחת טיפול מסור ולהבטיח בכך המשך גידול מוצלח במיוחד.
הזליגה מקטיף לגננות
הטיפוח שתואר זה עתה נועד לייצור בצלים לייצוא, לפרחי קטיף ולעציצים פורחים. עם זאת, בפועל, משהו מן הטיפוח הזה זולג גם לשוק הגינון המקומי. הפסימיסטים יראו בכך עלבון בתיאור הגינון כבן חורג ואילו האופטימיסטים יטענו שזוהי שתחום הגננות, הקטן יחסית בארץ, פשוט נהנה מפירותיה של תעשיית ייצוא הבצלים לחו"ל, הן הן לפרחי קטיף והן לעציצים פורחים. הרי ידוע שצדיקים מלאכתם נעשית בידי אחרים...
תופעה זו של זליגת צמחים חדשים אל הגינון מתחומים אחרים קיימת זה שנים ודי אם נזכיר את סימה קגן ממכון וולקני אשר בדרכה לחפש צמחי עציץ פורחים לייצוא, העשירה כבדרך אגב את הגינון בארץ בעשרות רבות של צמחים. אחדים מהם אף הפכו לצמחים שקשה בלעדיהם.
נץ-חלב באגרטל
כל מוכר פרחים מצהיר בפני לקוחותיו שאת פרחי נץ-חלב כתום אין צורך לשים באגרטל עם מים.
פשוט שמים באגרטל ללא מים ונהנים. אסא וורדה מבהירים שתגלית חדשה זו התרחשה באקראי כאשר צמחים שהושלכו אל ערימת הפסולת המשיכו לפרוח ללא מים!! לולא היו הגבעולים בשרניים דיים, הצמח בוודאי לא היה מחזיק מעמד, אבל עמידות זו קשורה גם ברגישותו של נץ-חלב כתום השרוי במים לפטרייה הנקראת אירוויניה. הוצאת הגבעול מן המים רק לפיכך מרחיקה ממנו את הסכנה ומאריכה את חיי הפרח. אסא טוען שההליך הנכון יותר הוא לעשות כמעשה הגמל - להספיג את הגבעולים במים לזמן קצר ורק אז להשאיר את הזר באגרטל ללא מים. כך ימלאו הגבעולים את בטנם במים וייטיבו להחזיק מעמד.
נץ-חלב כתום בגינון
בניגוד לצמחי בצל ופקעת אחרים (כמו גביעונית, שום אשרסון, עריר), נץ-חלב כתום אינו זקוק למנות קור רבות בחורף על מנת לשוב ולפרוח. ורדה מעידה שחורף קר באזור המשתלה (כמו החורף הנוכחי) מאחר את הפריחה וגם מסייע לגידול צמחים בריאים ויפים. אסא גם מדגיש שכיוון שרוב צמחי הבצל והפקעת מתרבים מתחת לפני האדמה, צפיפות הבצלים הקטנים שנוצרים ליד צמח האם מונעת פריחה חוזרת ובוודאי פריחה מסיבית. תופעה זו מוכרת מאוד בנרקיסים ובכדן ארמני והדרך לטפל בה היא להפריד לאחר הפריחה בין הבצלים ולשתול אותם מרווחים יותר זה מזה.
נץ-חלב במיכל
נץ-חלב כתום הוא צמח מיכל מעולה. כדאי לשתול אותו בצפיפות כדי לקבל כתם כתום עז. אך ניתן לשלבו כמובן עם צמחים אחרים. אני אוהבת אותו במיוחד עם לובליה שרועה תכלכלה (ראה צילום באדנית). תכונותיו היפות ביותר הן פריחתו הארוכה ואמינותו. הוא יחזור ויפרח גם בשנה הבאה. די לייבש את האדנית בקיץ ולחזור להשקות אותה בסתיו. בניגוד לכדן ארמני ולנרקיס למשל, בצלי נץ החלב הכתום אינם ממהרים להתחלק ולכן יפרחו שוב לאחר שנה. ניתן גם לשתול אותו במיכלים קטנים המוטמנים במיכל גדול או באדנית, שאותם להוציא שולפים, על בצליהם, לייבוש בקיץ וכך להשתמש במיכל הגדול יותר לצמחי קיץ מושקים.
נץ-חלב בקרקע
על מנת לגדל נץ-חלב בקרקע דרושה לא מעט נחישות. יש לבחור במקום שטוף שמש שבו הקרקע מנוקזת מאוד ומוטב להימנע מהשקיה קיצית. על מנת לקבל כתם משמעותי של צבע, עדיף לשתול מספר גדול של בצלים אם רוצים ליצור אפקט משמעותי.
בצלים אחרים
כאמור, משתלת "אסא" גם מייבאת בצלים מחו"ל לארץ לצרכי הגינון המקומי. את מגוון הפקעות והבצלים אפשר לפגוש בחודשים ספטמבר-אוקטובר במשתלות המכירה. בעבר היתה אפשרות לקנות את הבצלים והפקעות בדואר אך שירות זה לא ניתן עוד ועתה אפשר לקנותם במשתלות בלבד. מניסיוני האישי, כדאי להקדים ולקנות את הבצלים והפקעות הרצויים ולא לתת להם לנוח על משכבם בחממות הלחות שבמשתלות. אסא מזכיר כי על מנת להשיג פריחה חוזרת יש לוודא שהצמח קיבל מנות קור (אם הוא זקוק להן) ו/או לפרק את גושי הבצלים הצפופים על מנת לאפשר להם להתפתח (חבל שפרטים אלה אינם מופיעים על השקיות). הוא מציין כי גם בצלים ופקעות העמידים להשקיית קיץ עלולים להיתקף על ידי פטריות וכי חשוב לזכור כי לא תמיד יש לגנן שליטה מלאה על תנאי הגידול בגינה. עוד תזכורת חשובה היא כי החולד וגם הדורבן אוהבים מאוד בצלים ואם יש לכם אפילו רק אחד כזה בגינה, מוטב לשתול את הבצלים במיכלים. המחוסנים מפניו הם בצלי החצב ובצלי בן-חצב יקינתוני.
להמשך קריאה על גיאופיטים - סימן לחילוף עונות