כתבה: טלי אדמוב, משתלת טל
בראשית המאה ה- 20 הובא לארץ מאוסטרליה הרחוקה העץ גרויליאה חסונה, שניטע בגינות ובשדרות. רק לפני 15 שנים הגיעו אלינו המינים השיחים של הגרויליאה ומאז התווספו להיצע במשתלות עשרות זנים חדשים, מרביתם מתאימים גם לגינה הביתית. מורה נבוכים.
גרויליאה (Grevillea) הוא צמח ממשפחת הפרוטאיים (Proteaceae) שמקורו באוסטרליה. קיימים למעלה ממאה מינים של גרויליאה ומאות זנים, חלקם תוצאה של טיפוח מכוון. העץ גרויליאה חסנה הובא לארץ בראשית המאה העשרים ונשתל במושבות ביהודה ובשפלות.
המינים השיחים הראשונים הובאו לפני למעלה מ- 15 שנה ע"י משתלת וונדי מעין ורד ומאז נוספו למצאי במשתלות כמה עשרות זנים. חלק מהזנים ייועדו לגינון פרטי וציבורי ולצדי דרכים וחלקם לענף פרחי הקטיף וענפי הקישוט. מופע הצמחים מגוון מאוד וניתן לראות צמחים משתרעים לעומת עצים גבוהים, עלים עדינים ומוארכים לעומת עלים רחבים וקצרים וכן פרחים בגדלים שונים ובצבעים שונים.
הופעת הצמח גם בעלוותו וגם בפריחתו מאוד מיוחדת. הדבר נובע מהעובדה שבאוסטרליה - לפני בוא האדם הלבן - לא היו דבורים מאביקות ולכן כל ההאבקה נעשתה באמצעות חרקם גדולים וציפורים. לשם כך נדרש מבנה פרח גדול וצבעים חזקים ובולטים כדי למשוך את המאביקים. בגן ניתן תמיד לראות סביב הגרויליאות אוכלוסיות גדולות של ציפורים וחרקים.
יתרונה הגדול של הגרויליאה מעבר להיותה בעלת הופעה מרשימה, הנה העובדה שאינה "מפונקת" ויכולה להסתפק בכמויות קטנות עד אפסיות של מים ודשן, כפי שנפרט בהמשך. עד כה, מרבית הזנים שנשתלו בארץ לצורכי גינון היו זנים שהתאפיינו בגובה בינוני ונמוך ובפרחים קטנים. בכתבה זו נדון בזנים חדשים יחסית שהובאו לארץ לפרחי קטיף וענפי קישוט, והם מתאימים מאוד גם לגינון. רובם צמחים בעלי גובה בינוני ומעלה ופרחים גדולים המרהיבים בצבעם. ניתן לקטוף את הפרחים לסידורי פרחים וליהנות מחיי מדף טובים ומראה יפהפה. הפריחה נמשכת מספר חודשים ובחלק מהזנים כל השנה.
ניתן לחלק את הזנים השונים על פי צבע הפרח: צהובים. ורודים כתומים ואדומים, ולזנים בעלי עלוה קישוטית מיוחדת.
רוב הזנים המצויינים בכתבה מגיעים לגובה של 3 - 2 מטר. הפרחים הם בקצוות הענפים במסות גדולות. גיזום נכון ייתן צמחים קומפקטים בעלי מבנה יפה ועלווה מרשימה.
כל הזנים שמוזכרים כאן מתאימים כצמח בודד בולט בגינה, כקבוצת צמחים עם צבעי פריחה עזים וכן כצמחים תוחמים עד כדי גדר חיה, שבמרווחי שתילה של 15 - 1 מטר יתנו קיר צפוף ומיוחד.
לגרויליאה, מלבד עלוותה המיוחדת, פרח שאינו דומה לשום פרח אחר בגינה, מאוד ייחודי בצורתו, בגודלו ובצבעיו לא לחינם שולב פרח הגרויליאה כפרח מרכזי בזרים שקיבלו מנצחי אולימפיאדת סידני.
ניתן להשיג את הזנים המוזכרים במשתלות שמתמחות בגרויליאות. פיתוח הצמח בארץ נמצא בסימן התחדשות מתמיד ומדי שנה נכנסים נים חדשים ומעניינים, כשכדאי להתוודע אליהם.
פרח צהוב
ג. 'ספיידרמן' - ‘Spiderman .G
הזן הוותיק והנפוץ עם עמודי עלי בצבע צהוב. פריחתו נמשכת באוקטובר עד אפריל לפחות, ככל שהאזור קר הפריחה מקדימה. ללא גיזום יגיע השיח לממדים של 4 - 3 מטר מומלץ לגזום לאחר פריחה ולא יאוחר מספטמבר.
ג. הני-ג'מי - ‘Honey-Gem’
צבע פרח מרשים ביותר בגוון תפוז. בעל עוצמת צימוח מהגבוהות ביותר, יכול להגיע לגובה של 5 מטר ויותר, לכן מומלץ לגזום על פי הרצוי, אבל לא בחודשי הקיץ החמים. הפריחה מתחילה כבר באוגוסט ונמשכת כ- 10 חודשים. זן זה רגיש במיוחד לעודפי מים ולניקוז לקוי, אך הופעתו היפיפייה מצדיקה מאמץ מיוחד.
ג. 'סנדרה-גורדון - G. ‘sandra-Gordon’
פרח צהוב לימוני שנפתח בצורה לא שווה בחלקו העליון ובחלקו התחתון דבר שנותן לו
לו מבנה מיוחד. לעלים צבע מכסיף והצימוח אופקי ונמרץ מאוד. ניתן להתייחס לזן זה כאל עץ קטן מעוצב על גזע חומר קטוע????? צריך להשלים כמה מילים.
פרח ורוד
ג. 'מיסטי-פינק' - G. ‘Misty-pink’:
פרח ורוד כל חודשי השנה, לפרח צורה של קונוס קטן. בעונות חמות איכותו ירודה מעט. הזן כנראה רגיש במיוחד לחום ועוצמת הצימוח שלו נמוכה יחסית.
ג. 'פינק-סורפייז' - ‘Pink-Surprise’. G:
פרח ורוד מאוד, מרשים בגודלו ובניגוד הצבעים בין העלי הוורוד והאבקנים הצהובים. העלווה כסופה והעלים דקים ועדינים.
עוצמת צימוח חזקה מאד וצמח יוצר ענפים זקופים וארוכים מאוד. זן זה רגיש פחות מאחרים לתנאי קרקע לקויים.
פרח כתום
ג. קלנדרה-ג'ם' - ‘G. ‘Calundra-Gem’
פרח בגוון קרם כתום שמתחזק ככל שהטמפרטורה יורדת. הפריחה כל השנה, בגלים. עם תפרחות משניות רבות עצמת צימוח גבוהה ודומה לספיידרמן.
ג. 'ליטל-פינק-וילי' - G. ‘Little-Pink-Willie’
פרח קצר בצבע כתום עז, הפריחה מספטמבר עד מרס לפחות, עוצמת צימוח מתונה משל הקל-ג'ם והוא רגיש לקרקעות לא מנוקזות.
פרח אדום
ג. 'מיסטי-רד' - G. ‘Misty-Red’:
פרח אדום כהה, אחד הזנים היפים ביותר, פורח כמעט כל השנה. עוצמת הצימוח שלו גבוהה משל 'מיסטי פינק' למרות שנחשב ל"אחיו" ופחות רגיש לכלורוזה.
ג. ,סילביה' - G. ‘sylvia’ :
פרח אדום גדול מאוד, בולט ומרשים גם במספר הפרחים על כל שיח. הפריחה כמעט כל השנה, עלווה אפורה ועדינה בדומה ל'פינק סורפייז' ועוצמת הצימוח בינונית.
ג. 'צרי-סורפרייז' - G. Cherry-Surprise
פרח בצבע אדום עתיק, דומה 'למיסטי רד' בצימוח ובמופע הכללי.
מינים וזנם לענפי קישוט בעלי עלווה מיוחדת
ג. ג'ונסון - G. Johnsonii
עלים מחטניים בצבע ירוק כהה, השיח צפוף בעל מראה ירוק רענן ויכול להתאים לגדר חיה עם גיזום מתאים. פרחים בגוון אדום לאורך הענף, בעלי מבנה ייחודי משאר הגוירלאות. מופיעים מפברואר עד אפריל.
ג. 'איבנהו, - G. ‘Ivanhoe’
עלווה דמוית משור עם קדוקי צימוח המאדימים עם ירידת טמפרטורות.
הפרחים קטנים ולא מרשימים אך מופע השיח וגווניו מיוחדים
כללי השתילה של גרויליאות
בזמן שתילת גרויליאות בכלל והזנים המוזכרים בכתבה בפרט, יש לשמור על מספר כללים:
1. אין לשתול בחודשי הקיץ. הצמח מאוד רגיש לעקות ולא "יסלח" אפילו על תקלה קצרה בהשקיה. עדיף לשתול באביב - החל מחודש מרץ או בסתיו - החל מספטמבר.
2. איוורור וניקוז של הקרקע חשובים מאוד. בקרקע כבדה יש להימנע מעודפי מים ע"י מרווחי השקיה מתאימים. קרקעות עם רמת גיר גבוהה הן בעייתיות, ניתן לשפר על ידי שתילה בבור טוף או כבול. רוב האדמות בארץ בסיסיות והמים מלוחים, ניתן לעקוף את רגישות הגרויליאה לתנאים אלו ע"י הזנה בברזל.
3. לאחר השתילה משקים יום יום 14 - 10 יום בעדינות. אח"כ מרווחים השקיות בהתאם לעונה ולקרקע. צריכת הצמח בשנתו הראשונה היא כ- 1.5 ליטר ליום. בשנה השניה ניתן לרווח השקיות עוד יותר ולמעשה צמח מבוסס בתוך גינה לא יצטרך השקיה ממוקדת כלל.
4. מבחינת דשן הגרויליאה רגישה באופן מיוחד לעודף זרחן ולרמות גבוהות של דשן בכלל. אין להוסיף בשתילה קומפוסטים למיניהם שמכילים רמות זרחן גבוהות. רוב הדשנים המסחריים לא מתאימים לגרויליאה מסיבה זו ניתן לדשן בדשן איטי שחרור דל זרחן המיועד לפרוטאות. כמו שציינו לגבי מים, שתיל מבוסס בגינה אינו זקוק להזנה כלל ומערכת השורשים המיוחדת שלו תאפשר לו להתקיים ללא התערבות.
5. בשמש מלאה הגרויליאה תהיה במיטבה, אך גם חצי צל מתאים. מיקום אידיאלי הוא כזה שהרגליים (בית השורשים בצל והנוף (נוף)בשמש.
6. בעיות בצימוח מתבטאות בעיקר בהצהבת עלים המעידה על מחסורי ברזל, הניתנים לתיקון באמצעות מתן תכשירי ברזל. ניתן לומר שהגרויליאה כמעט חופשייה ממזיקים הודות לעובדה שהצמח צעיר יחסית בארץ וטרם נבנתה לו אוכלוסייה של אויבים.
7. גיזום נכון מאוד חשוב לבניית הצמח ולמימוש הפריחה. רצוי לגזום באביב המוקדם ואם צריך גם בסתיו. בכל מקרה אין לגזום יותר משליש מהצמח בבת אחת ובוודאי לא להשאירו ללא עלים. גיזום סלקטיבי של מספר ענפים בצורה מאוזנת מידי כמה חודשים ייתן פריחה כמעט כל השנה אך דורש ניסיון ומיומנות.
לקריאה על בת עופרית חבשית שיח עם פריחה תכלת