תנופת הבניה הגדולה בשנים האחרונות גורמת לצפיפות עירונית רבה, המתגברת עוד יותר בשל השטחים הנדרשים לצרכי ציבור, כגון כבישים , מדרכות וכו'. אמנם בתוכניות מוקדש תמיד מקום לשטחים פתוחים ציבוריים, אך מחיר הקרקע המאמיר מביא לצמצום השטחים המיועדים לגינון הפרטי, הן ברבי קומות והן בבתים צמודי קרקע. מציאות זו יוצרת מספר טיפוסים של גינות אורבניות: גינות גג, גינות גן, וגינות קרקע בשטח שהולך ומצטמצם .
יצירת אשלייה של שטח גדול מאשר במציאות באמצעות מראות
בכל אחד מסוגי הגינות האתגר הוא ליצור גינה מזמינה, שהיא המשך ישיר של הבית בסגנון ובצבעים, ומהווה חלק בלתי נפרד ממנו. האתגר הזה מצריך מהמתכנן, יחד עם בעלי הבית, תהליך של בחינת צרכים וקביעת סדרי עדיפויות כדי לבחון מה חשוב, על מה אפשר לוותר ומה להדגיש.
כולנו רוצים לשבת בחוץ וליהנות ממזג האוויר הישראלי, השאלה היא האם רוצים לארח בישיבה נינוחה על כורסאות או סביב שולחן אוכל, או גם וגם; האם להקים עמדת מטבח חיצונית או להתפנק בג'קוזי, או ללכת על כל הקופה ולבנות בריכת שחייה. הכל אפשרי ובלבד שלא יהיה עומס גדול מדי, שהגינה תיראה מרווחת ותיצור הזמנה לשימוש במרחב החיצוני.
שטח גינות הקרקע בבתים חדשים הוא בדרך כלל 70-50 מ"ר ולרוב הן תחומות משני הצדדים בשכנים קרובים והגישה לגינה היא רק דרך הבית. יצירת הפרטיות בגינה כזו היא חלק חשוב מתהליך התכנון, ויחד עם זאת רצוי שלא להקים גדרות גבוהות ואטומות כדי לא ליצור הרגשת מחנק.
ספסלים בהיקף הגינה יוצרים פינות ישיבה מזמינות
שטח גינות הגג משתנה מבית לבית. יש גינות ששטחן מעל ל-100 מ"ר ויש כאלו ששטחן 20 מ"ר בלבד.
בגינה כזו, המוקמת על שטח מרוצף, נשתול באדניות, חביות, כדים או כל כלי קיבול אחר שיוכל להחזיק נפח אדמה מספק עבור הצמחים. צריך למצוא פתרונות להעברת צנרות המים והניקוז, כך שיוסתרו ולא יהוו מכשול עיצובי. תכנון הגינה צריך לנצל את הנוף המרשים שלרוב נשקף מהמרפסת יחד עם יצירת הסתרה מפני מבטים סקרניים של שכנים קרובים בבתים סמוכים, וליצור חלוקה המזמינה מכל דלת וחלון בבית.
גינת הגן היא הגינה המצורפת לדירות בקומת הקרקע בבית קומות ולרוב ממוקמת מעל חניון, כאן הבעיה קצת שונה מכיוון שמדובר על שטח גדול יחסית סביב הבית שחשוף למבטי הדיירים מלמעלה ותחושת הפרטיות נפגעת. בניית הגינה על גבי החניון מחייבת מילוי במצע גן מנקז כגון טוף או פרלייט, המסופק בדרך כלל על ידי הקבלן, וכדאי לוודא את עומק המילוי טרם שתילת עצים וכדומה.
בריכת שיכשוך קטנטנה מתאימה לגינה קטנה
להלן מספר טכניקות לקבלת אפקט של גינה מרווחת ומעוצבת בשטח קטן יחסית:
• הגדרת שטח ריצוף אחד עיקרי, אותו "מנקדים" בריאות ירוקות כגון ערוגות לעצים, או איים של צמחיה פורחת. תכנון כזה נותן אשליה של שטח גדול מלא בצמחיה.
• בחירת ריצוף חוץ הדומה בסוג, בגודל ובגוון לריצוף בפנים הבית, יצור אשליה של הגדלת את שטח הבית ויחבר אותו כהמשך ישיר לגינה. בבחירת ריצוף החוץ יש להקפיד שיעמוד בתקן ויהיה נגד החלקה.
• בניית אדניות מוגבהות בהיקף הגינה מגביהה את הצמחיה כדי ליצור מסתור, יוצר סדר וארגון המגדיר היטב את השטח ונותן תחושה של גינה הגדולה יותר מכפי שהיא.
• יצירת מוקד המושך את המבט. קיר כזה יכול להיות קיר ירוק מלא צמחיה תלויה או מפל מים מעוצב מאבן טבעית או כל יצירת אמנות המותאמת לתנאי חוץ ונותנת מימד נוסף לגינה.
• בניית ספסלים בהיקף הגינה יוצרת פינות ישיבה מזמינות עם נקודות מבט שונות, דבר הנותן אשליה שהגינה יותר גדולה ממה שהיא באמת.
• במקומות הפתוחים אל הנוף, פינת ישיבה המשקיפה אליו מגדילה את הגינה עד האופק.
• ניתוק רצף הצמחיה והאדניות, כך שבחלק מהמקומות נקבל את מלוא עומק המרפסת או הגינה, ייתן הרגשה כאילו כל המרפסת פנויה עד הקצה.
• בגינת גן נוכל ליצור פרטיות על ידי מיסוך הגינה מהשכנים למעלה בעזרת עצים בעלי נוף רחב היוצרים "גג" טבעי, או על ידי בניית סוכת גפנים או כל מטפס אחר. נקבל אזור ישיבה מוצל, עטוף בירוק ומוסתר מעיני השכנים, ללא צורך בהיתר לפרגולה.
• שימוש בצבעים בהירים מגדיל ומאיר את השטח.
• הרמת גובה הפרגולה היוצאת משטח הצמוד לבית לגובה של 2.80 מטר ומעלה נותנת הרגשה של שטח גדול יותר.
• שימוש במראה המשקפת את הגינה יותר אשליה של גינה גדולה ומטשטש את גבולותיה.
• שימוש ברהיטים בקנה מידה התואם לגודל השטח או/ו רהיטים אשר בנויים מחומר שקוף כמו זכוכית או פלסטיק
הקמת גינה קטנה דורשת תכנון מוקפד ומדויק תוך תהליך של בחירות ופשרות, כל ס"מ חשוב ומשפיע. בחירות נכונות יגדילו לנו את שטח המגורים ויזמינו אותנו לשבת בחוץ, להתרווח על הספה וליהנות מריח היסמין וצבעוניות הגינה.
להמשך קריאה על הקמת גינה טבעית עם צמחי בר