כתבו :  אורי פרגמן - ספיר, מנהל מדעי-הגן הבוטני

אלי בקר, גנן ראשי - הגן הבוטני

שביל התגליות משלב משחקי נוף וצמחים ונועד למשוך את הילדים לגן ולעורר בהם עניין לתכנים המוצגים בו בצורה קצת שונה

לפני שנים מספר ערכנו סקרים בקרב מבקרי הגן הבוטני בגבעת רם, ירושלים. שוב ושוב חזרה הטענה שהגן אינו מזמין מספיק ילדים. ילד שהגיע לגן קיבל מסר של ללכת בשביל, לא לטפס, לא לגעת ולהיזהר. הבנו שזה המסר ההפוך ממה שאנו רוצים להעביר לילדים המבקרים אצלנו. בדור שלנו אנו רוצים דווקא למשוך את הילדים לגן, בו ישחקו, יהנו ותוך כדי כך יספגו ידע על תפקידם של הצמחים בעולם ויתנתקו קצת ממסכי הטלפונים הניידים. התחלנו במסע חקר שבעקבותיו החלטנו על הקמת גן משחקי לילדים, שיהיה תוכני ורלוונטי למטרות הגן הבוטני ולא סתם גן שעשועים. היו שתי הצעות עיקריות: הראשונה היתה מתחם ילדים סגור ומגודר והשנייה שביל תגליות לילדים שיעבור בחלקות הגן השונות. הצעת השביל זכתה והמיזם יצא לדרך. השביל תוכנן על ידי משרד אדריכלי הנוף צורנמל-טורנר ועוצב על ידי פרופ' עידו ברונו.


דרך משחק ותגליות, השביל החדש לילדים מפרק את הסיפור האקולוגי לרכיביו, כדי להציג את התאמתם של הצמחים לסביבתם. המסר החשוב הוא, שצמחים מהווים את הבסיס לכל החיים בעולמנו. אזורי פעילות, הממחישים נושאים כמו מים, קרקע ושמש, שזורים בתחנות השביל. בין האטרקציות הבולטות – תחנת משחקי מים, תחנת משחקי קרקע וסלעים, שביל צמרות עצים, ופסל אמנותי סביבתי יחיד בארץ של האמן הבלגי ויל בייקר, המדמה עץ מת שקרס ביער. השביל מוביל את הילדים והמשפחות דרך חלקות צפון אמריקה ואוסטרליה בגן הבוטני ומפגיש אותם עם כמה מהאזורים היפים והפחות מוכרים בגן.
שביל התגליות נפתח בשנה שעברה לקהל ובחודשי יולי-אוגוסט ביקרו בו יותר מ-60,000 איש במסגרת פעילות "לילה מהאגדות". השביל נבנה כרובד נוסף ונפרד מתכני החלקות הגיאוגרפיות בגן הבוטני. לשם כך נבחרה לשביל שפה עיצובית עכשווית - פלטות בטון גיאומטרי השונה מריצוף האבן והמצע המהודק בשאר הגן.




מיזם זה היה גם אתגר גנני מרתק. מטרת השתילה החדשה לאורך השביל היתה לאפשר חיבור לייצוג בתי הגידול השונים בהם הוא עובר, לעורר עניין בילדים לאורך עונות השנה ולהדגיש אלמנטים מרכזיים לאורכו. חלקו הראשון של השביל עובר לאורך נחל ובריכות מים המייצגות בתי גידול לחים בצד המזרחי של צפון אמריקה. נשתלו בהם בעיקר צמחי גדה בשקי שתילה על מנת להקל על האחזקה. הצמחים שנשתלו רובם זמינים במשתלות בארץ אך כמה מהם רובו מזרעים במשתלה של הגן ונבחנת עמידותם לתנאים המקומיים. צמחים בולטים כאן הם היביסקוס מזהיר - מין עשבוני בעל עלים מאוצבעים גדולים ופרחי ענק אדומים בקיץ; תליה מלבינה - צמח גבוה בעל עלים רחבים ותפרחות בעלות גביעים מלבינים ופרחים סגולים; דיכרומנה לבנה - בשוני מאחיה הגומאיים, היא אינה מואבקת רוח אלא על ידי חרקים ולכן יש לה חפים לבנים בולטים לאורך כל הקיץ; איריסים ממכלואי לואיזיאנה הפורחים בסוף האביב בגוונים של תכלת ועד כתום כהה; קנה 'ארבוס' - מכלוא של קנה הודית עם קנה כחולה הפורח בפרחים גדולים ורודים כל הקיץ; לינדרניה גדולת-פרחים ומרסילאה עבת-רגל נשתלו יחד עם הצמחים הגבוהים יותר כצמחי כיסוי. מעל המפל, הרחק מהישג ידם של ילדים, נשתל על הגדר גלסמיון ירוק-עד הרעיל, שפריחתו הצהובה מאירה את המפל באביב.


את השביל עצמו בחרנו לרכך בעזרת הדגן מולנברגיה נימית, היוצר ענני פריחה ורודים בסתיו יחד עם צבעי השלכת בחלקת היער הנשיר מסביב, הדגן אלומית קוצנית הפורח בסוף האביב ובקיץ בשיבולים אווריריות בצל, וליפיה זוחלת, שנועדה להישמט ממסלעות ולמלא את החריצים בשביל.במקומות בהם רצינו הסתרה נשתלה קליקרפה אמריקנית הנותנת עניין בעיקר בסתיו בפירות סגולים וצבעי שלכת צהובים-כתומים.צמחים נוספים ובולטים שנשתלו לאורך השביל הם מרווה כינורית, תות-שדה וירג'יני, ספלול לביד, ונר-לילה גדול-פרי שהוא בעל פרחים גדולים צהובים בקיץ.

בקטע הנחל העליון שתלנו בקבוצות גדולות קנה זהובה, פונטדריה אזמלנית ושבטבט חורפי. השבטבט תורם לשלד החורפי של הבריכות. בבריכה האמצעית נבנה שביל דק מעץ המאפשר חוויה של הליכה מוקפת בצמחי גדה מתחת למפל גבוה. על המפל וסביב לבסיסו נשתל כריך שעלבי - צמח דמוי דגן ירוק-עד בעל מראה רענן המגיע מבתי גדול לחים וגירניים. עוד בבריכה זו: היביסקוס מצוי -בעל פרחים עצומים ורודים ולבנים, קנה כחולה - בעלת עלים מכחילים גדולים ופריחה צהובה בקיץ, לובליה אדומה - כאן שתלנו את הצורה בעלת העלים האדומים, הפריחה האדומה גם היא כולה עולה בשיבולים בקיץ, סאורורוס נטוי - צמח גדה אגרסיבי בעל שיבולי פריחה לבנים בקיץ, ליסימכיה ריסנית - קרובה לליסימכיה מנוקדת המקובלת בגינון אך גדלה בבתי גידול לחים ממנה, צפלנתוס מערבי - שיח ממשפחת הפואתיים בעל תפרחות עגולות בקיץ האמורות למשוך פרפרים.

חלקו העליון של שביל התגליות מוקדש לנושא מסלע וקרקע. השביל עובר ליד חלקת יער הגשם המחטני של צפון קליפורניה ואורגון, שם נשתלה חורשת עצי סקוויון ענק, העץ הגדול ביותר בעולם – אצלנו הוא עוד קטן. השביל ממשיך דרך חלקת המדבר של צפון אמריקה לתוך חלקת היער המחטני היבש של הרי דרום-מערב ארה"ב. באזור זה בגן נשאר המסלע הטבעי ופזורים בו סלעי גיר גדולים. פה בחרנו ללוות את השביל במלעניאל דקיק המדגיש את המסלע ומקשר חזותית בין התחנות השונות בהן מופעלים הילדים. יחד עם המעניאל נשתלו :טגטס למון - פריחה צהובה רוב החורף והאביב וריח העלים המבושם העולה כאשר עוברים בשביל; פנסטמון אדום - עשבוני עמיד ליובש ולקור הפורח באדום באביב המאוחר; אריגרון נאה – מורכב שפריחתו בקיץ ורודה–צהובה; נולינת לינדהיימר - סוקולנט סיבי דמוי דגן הפורח בעמודי פריחה לבנים בקיץ; ואגסטך הסלעים - עשבוני רב-שנתי עמיד ליובש ממשפחת השפתניים הפורח בקיץ על שיבולת בעלת פריחה כתומה וגביעים סגולים.

שביל הצמרות החדש מאפשר לראשונה בארץ להלך בין צמרות העצים האוסטרליים תוך כדי תצפית על שאר הגן ושכונות ירושלים קרובות. כאן השתדלנו לפגוע כמה שפחות בעצי החלקה ושתלנו עצי אקליפטוס טורלי ופנדוראה פנדורית.
נותר לנו רק להזמין אתכם לבקר בשביל התגליות עם או בלי ילדים וליהנות מפעילויות וגם מתצוגה גננית מקורית ומיוחדת.

לאתר הגן הבוטני הראשי ,לחצו כאן

להמשך קריאה על גינון בצור הדסה