כשמארחים בגינה והכנת האוכל נעשית בתוך הבית, המארח מרגיש מנותק מעט מאורחיו. מטבח בגינה משנה זאת, וגם פותח בפני האורחים הזדמנות להשתתף בהכנת הארוחה

כתבה :רונית זקס. צילמו: רונית זקס, בועז דרומי, גינון בקו ירוק, מטבחי חסון.

פתגם רוסי עתיק יומין אומר "אורח בבית - אלוהים בבית". ועל פי המסורת הישראלית, האוכל הוא מרכז האירוח ועל המארח מוטלות משימות רבות: לא רק קניות והבאת המצרכים הנדרשים, אלא גם שעות הכנה ארוכות, בישול אפייה וטיגון, הגשה, ולבסוף פינוי וניקיונות והחזרת הכל למקום כאילו לא היה כאן איש. כשמארחים בגינה והכנת האוכל נעשית במטבח שבתוך הבית, פעמים רבות המארח מרגיש מנותק מעט מאורחיו. מטבח בגינה משנה זאת, וגם פותח בפני האורחים הזדמנות להשתתף בהכנת הארוחה באווירה אקטיבית.


מדורת שבט

מה זה מטבח חוץ?


למהדרין, פשוטו כמשמעו: מטבח על כל מכשיריו ואביזריו בו ניתן להכין את כל הסעודה, ממנות ראשונות ועד למנה האחרונה, כולל שטיפת הכלים (כי לא משתמשים בכלים חד פעמיים!). אבל מטבח חוץ יכול להכיל רק חלק ממרכיבי המטבח הביתי, כל אחד לפי צרכיו ויכולותיו. בכל מקרה, הערך המוסף הוא להיות בחברת המשפחה והחברים בזמן הבישול והניקיון וליהנות מכל רגע ביחד.

כיצד בוחרים מיקום?


חלל- לפחות פאה אחת של המטבח צריכה להיות באורך של 2.5 מטר, כדי לאפשר משטח עבודה נוח. כאשר מדובר בהתקנת מטבח כזה על גג או במרפסת, יש לוודא שהאתר יכול לשאת את משקל המטבח על תוכנו

כיוון הרוח ואוורור - יש לבחון היטב את משטר הרוחות במקום: להימנע ממצב בו החום והעשן נכנסים ישירות אל הבית או נושבים אל חבל הכביסה המתייבשת, מלונת הכלב, או להבדיל אל הסלון של השכן... יש לדאוג שריח האוכל יוכל להתנדף בקלות.

   

הצללה - בארץ שבה השמש קופחת כמו אצלנו, הצללה היא חובה אם מבקשים לתפעל את מטבח החוץ בשעות

היום. בנוסף, מטבחי הגן מכילים לעתים מקרר, קטן או גדול, שרצוי שיוצב במקום קריר ומוצל.

קרוב למטבח הבית- מאחר ומטבח גינה הוא בעצם שלוחה של מטבח הבית, כדאי למקמו קרוב אליו, כך שאם זקוקים לדבר מה מתוך הבית, אין צורך לרוץ רחוק מדי.

קרוב לאזור ההסבה והעניין בחצר

- חשוב שתהיה אפשרות לאורחים לעמוד או לשבת קרוב אל התורן הצולה את הבשר על האסכלה, כך שירגישו חלק מצוות התמיכה. גם קירבה למוקדי הפנאי כמו בריכה, ג'קוזי וכו' היא מבורכת. ובכלל, מטבח חיצוני שסביבו גינה נאה יהיה נעים הרבה יותר ממטבח העומד בשממה.

תאורה - מקור אור לשעות החשיכה דרוש כדי לראות מה מתבשל וגם לראות מה מכניסים לפה. תאורה סולרית משחררת מכבלים, שקעי חשמל ועלויות.

אסטטיקה- מומלץ שגימור המטבח יהיה תואם לזה של הגינה ו/או הבית.

הקמת המטבח בגינה ובחירת אביזרים

חשוב לדאוג לנקודת חשמל במטבח החוץ, במיוחד אם מתוכנן גריל חשמלי, ויש מתקנים הדורשים נקודה תלת פאזית. צריכים כמובן גם חיבור למים ואפשרות לניקוז מי הכיור, אם הותקן. את גריל הגז אפשר להפעיל בעזרת בלון הצמוד אליו (מתאים בעיקר לגריל נייד), או לחברו למערכת הגז שכבר קיימת בבית (מתאים לגריל קבוע). בשולי ההקמה יתווספו אביזרים מסביב: פינת הישיבה , הצללה, אולי שינוי בגן או בפינת ההסבה וכד'.
הנאה בפני עצמה היא בחירת האביזרים למטבח ובראשם הגריל. כאן יש לקחת החלטה איזה סוג מתאים לצרכי המשפחה, ועל פיו להגדיר את גודל הגריל ועוצמתו. החלטה עקרונית נוספת היא בין גריל בנוי שהוא חלק אינטגרלי מהמטבח עצמו, לבין גריל נייד, הניתן לשינוע ממקום למקום.

גריל פחמים

- נותן ניחוח מיוחד לאוכל המתקבל מהגחלים הלוהטות, הנותנות טעם מיוחד למה שמעליהן. החסרונות לא מעטים: שק הפחמים יקר יותר משימוש בגז, ההפעלה אורכת הרבה זמן, וגם הניקיון לאחר השימוש ארוך...

גריל גז -זמן ההפעלה קצר ולאחר דקות ספורות ניתן להניח את הבשר על הרשת, אבל יש הטוענים שהטעם אינו דומה לדבר האמיתי. אם קשה להחליט, אפשר לבחור בגריל משולב של פחמים וגז.

אופציה נוספת היא גריל חשמלי- שמעלה פחות עשן ובערה, אבל דומה קצת לתנור בתוך הבית. 

תנור אפייה או טאבון- חלל מקומר שבו ניתן לאפות פיצות, פיתות או לבשל תבשילים.

כיריים של גז או חשמל - להשלמת אפשרויות הבישול בחוץ.

מטבחי גינה- הגרסה הקלה

מי שמחפש את הפן האישי במטבח החוץ בגינה ואינו מתחבר אל המטבחים התעשייתיים, מגיע אל אומני הבניה באבן או בעץ. אלו, חלקם גננים בעלי ידיים טובות, יודעים לחבר בין אופי הגן לצרכי הלקוח ורצונותיו ומצמיחים את המטבח מתוך הגינה. החל ממקום למעגל אש, דרך מתקן לבר-בי-קיו, ועד משטח עבודה הכולל כיור, כירת גז ופינת ישיבה.
הסגנון ייחודי, נתפר בדיוק על פי בקשות בעל הבית, והאמצעים לכך מגוונים: על משטח העבודה אפשר להדביק אריחי קרמיקה שנאספו במקומות שונים כיורים מסוגננים, לעתים מעוטרים בציורים. יש מקום לצלייה על גחלים ואפשרות להצניע בלון גז אם צריך. יש אנשים שבישול החוץ עבורם משמעו פויקה, אותו סיר ברזל יצוק שבתוכו מבשלים הכל בבישול איטי. סיר כזה ניתן לתלות על קונסטרוקציה של מתכת ומתחת בוערת האש.
אפשרות נוספת לבישול במטבח חוץ היא המעשנת: דוד שבו תולים את הדרוש עישון, בשר או דגים, ומתחת מבעירים נסורת עץ המפיקה ריחות ארומטיים.
התשתית המטבח והגימור הם אבן או עץ, או כל חומר דומם אחר. מטבח גן שכזה מתאים לקנה מידה קטן, משתלב היטב בצומח הקיים, ונמנע מהמראה המהוקצע, הפורמלי והרשמי של המטבחים המצוחצחים המוצנחים מבית החרושת. עלות הקמת מטבח שכזה נעה בין 15-20 אלף שקל, כולל האביזרים.

מטבחי גינה- הגרסה המורכבת

מטבחי הגינה התעשייתיים מיוצרים בדרך כלל מפרופיל נירוסטה, חומר חזק שיכול לעמוד בפני חלודה וקורוזיה. לעתים קרובות משולבים חומרים אחרים בגימור, המתחברים אל הסביבה בו מוקם המטבח: עץ, אבן או אלומיניום.
מטבחים כאלה מכילים את כל האביזרים הנדרשים, על פי הרמה הנבחרת. מחיר מטבח תעשייתי נע בין 2000 שקלים לבין כמה עשרות אלפי שקלים, ויכול להגיע גם למאה אלף שקלים ויותר. לכן נקודת הפתיחה תהיה התקציב שלכם, שיקבע את רמת האבזור והגימור.

מכסה לסיר

בימים עברו, המטבח היה בכלל מחוץ לבית ולכן אפשרות הבישול בגינה מתבקשת גם בזמנים המודרניים, ולא רק לבעלי גינת קרקע, אלא אף במרפסת או על הגג. אבל לפני שאתם רצים להשקיע במטבח כזה, כדאי להגדיר מהם הצרכים האישיים: בכנות, כמה פעמים בשנה יפתח המטבח הזה - רק בחגים ובאירועים מיוחדים או שהוא יופעל באינטנסיביות?
למארחים סדרתיים ולמיטבי הלסת מטבח בחוץ מתאים כמו מכסה לסיר.

עזרו בהכנת הכתבה:
אלי כהן, "גינון בקו ירוק"; רם אינגבר, "אינגבר מטבחי חוץ"

להמשך קריאה על השער הכניסה לבית ומה שביניהם