איזה מכשור דרוש לבריכת הנוי? האם כל מה שמציעים לנו נחוץ? מה יקרה אם לא נרכוש את כל המוצרים? ננסה לעשות מעט סדר בבלגן.

כתבו: יעל ואלי כהן

המכשור המוצע בשנים האחרונות לבעלי בריכות הנוי עבר מתיחת פנים וההיצע גדל בצורה משמעותית, עד כדי כך, שלעתים הוא מבלבל ואיננו יודעים לשם מה נחוץ כל דבר. מה יקרה אם לא נרכוש את כל המוצרים? מהן השאלות שצריך לשאול כדי לא להוציא כסף לריק? על שאלות אלו ננסה לענות בכתבה זו.
באופן כללי, המכשור המוצע בחנויות ובמשתלות מתחלק לשניים: מוצרים הנחוצים לתפקוד הבריכה ומוצרים לתוספת נוי.

המשאבה 'יושבת' בחלק העמוק בבריכה

מוצרים לתפקוד הבריכה
השאלה הראשונה שנשאלת על ידי לקוחות מבולבלים שזו בריכתם הראשונה: "האם אני צריך את כל זה?" התשובה היא, שאין "צריך" כשמדובר במשהו שאנו עושים להנאתנו. השאלה היא למה אנו מצפים ושואפים, ומהי מידת הסבלנות שלנו להמתין לתהליכי הבשלה ותהליכים עונתיים. בריכה הבנויה נכון (עם מספיק עומק, נפח מים, מצעי שתילה ומגוון צמחים), תגיע לאיזון תוך מספר שנים (בתנאי שלא נרוקן אותה, ננקה ונתחיל את התהליך בכל פעם מחדש). בריכה זו תראה יפה רוב עונות השנה, גם אם המים לא יהיו צלולים לחלוטין. באביב ובסתיו תהיה מתקפת אצות שתעבור מאליה.

בריכה בשלה ומאוזנת, מוקפת בצמחיה מגוונת
לאידיליה זו כמה מגבלות:

1. בריכות נוי רבות אינן בנויות נכון, ובעיקר אינן גדולות ועמוקות מספיק.
2. רוב האנשים אינם מוכנים לתקופות "הירוקות" באביב ובסתיו.
3. מרביתנו מאכלסים את הבריכה בכמות דגים העוברת את כושר הנשיאה הטבעי של הבריכה. הדבר נכון במיוחד לגבי דגי "קוי".
4. רוב הבריכות לא תעבורנה את תקופת "מחלות הילדות" ובעליהן המאוכזבים יתייאשו בדרך ויזנחו אותן. בדיוק מסיבות אלה, מציעות לנו החברות העוסקות בתחום, מגוון של פתרונות טכניים, שיתמכו בבריכה בעונות הקשות, בתקופת "ההתבגרות" וגם במקרה של התנהגות לא מוזמנת של כלבי השכנים.

את הפילטר נתקין ליד המשאבה,בחלק העמוק של הבריכה,מוסתר בין הצמחים

סוגי המוצרים המוצעים לצורך תמיכה באיכות המים:

1. משאבות סחרור והזרמה למסנן.
2. מסננים ביולוגים מכניים.
3. מנורות UVC.
4. סקימרים.
5. שואבי רפש.
6. בקטריות.

משאבות
בניגוד למקובל לחשוב, עצם הזרימה אינה תורמת לאיכות המים. לעתים קרובות המצב הפוך: כמות עודפת של חמצן דווקא מעודדת התפתחות של אצות, ובמיוחד אצה חוטית. יש חשיבות בסחרור כזה במקרה של בריכות גדולות שבהן "אזורים מתים" ללא תנועת מים, שבהם לא יהיה סחרור דרך הפילטר ללא מערכת משאבות.
ככלל, תפקיד המשאבה במקרה זה הוא להעביר את המים אל הפילטר. לשם כך דרושה משאבת מעבר פתוח, המסוגלת להעביר גרגרים גדולים של לכלוך אל תוך הפילטר. המשאבות הטובות ביותר מעבירות גרגרים שגודלם עד 10 מ"מ , ועושות זאת 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה, תוך צריכת חשמל מינימלית, עם הגנה של מפסק תרמי למקרה של עבודה ללא מים.
אם ברצוננו בנחלים, מפלים ומזרקות, אנו זקוקים למשאבות שונות, ואלה יופיעו במסגרת "טכנולוגיה לצורכי נוי", בהמשך.
למי שאינו בעל רקע טכני, קשה לשפוט מהי איכות המשאבה המוצעת בחנות. דרך טובה להעריך איכות היא לבדוק מהי האחריות שמציע היצרן. משאבה טובה נושאת עמה אחריות של שלוש עד חמש שנים. המשפט 'זול עלול להתברר כיקר' מוכר לכולנו, ובמקרה של משאבות זה נכון על אחת כמה וכמה, כי מדובר על תחזוקה, הוצאות חשמל ולעתים גם עגמת נפש.

מסנן
המסנן המתאים לבריכת הנוי שונה באופן מהותי ממסנן בריכת השחייה, שאינו מתמודד עם חומר אורגני. תפקידו לסנן מכנית את החלקיקים המגיעים אליו ולהוציאם מהבריכה (דבר המתרחש עם הניקוי), וכן לפרק באופן ביולוגי חומרים רעילים ולהפכם לחומרי הזנה שאינם רעילים. פעולה זו דרושה לשמירת בריאות להקת הדגים שלנו. לשם כך יש צורך במרחב סינון גדול ויעיל, הכולל גם חומרים הסופחים באופן פעיל פוספטים וחנקות.
מסנן ביולוגי, מעצם הגדרתו, אינו יכול להיות קטן מאד, ואנו איננו אמורים לנקותו לגמרי, שכן אז אנו הורסים את כל אוכלוסיית הבקטריות שעושות עבורנו את העבודה.
המסננים החדשים כוללים מערכות ניקוי עצמי ושטיפה הפוכה, שחוסכים לנו את הצורך לפתוח את המסנן כדי לנקותו. פעולת הניקוי נעשית בקלות, מבלי להרטיב את הידיים.
מסננים יכולים להיות גרוויטציונים (המים מועלים אליהם על ידי משאבה, וזורמים חזרה לבריכה מכוח הכובד). מסננים אלה חייבים להיות ממוקמים גבוה יותר מפני הבריכה.
הסוג השני הוא מסנן לחץ, אותו ניתן למקם בכל גובה, שכן הוא אטום ושומר על לחץ המשאבה.
איכות המסנן נמדדת לא רק ביכולתו לטייב את מי הבריכה אלא גם בתפקודו היציב לאורך זמן, זאת בזכות טיב החומרים מהם הוא בנוי כגון הפלסטיקה, הספוגים, החשמל והצנרת.
כיצד נדע האם מערכת הסינון שמכרו לנו אכן תעשה את העבודה? דרשו מערכת שהחברה עומדת מאחריה ומעניקה אחריות מלאה למים צלולים CLEAR WATER GUARANTEE)).

מנורת ה- UVC
מנורה זו יכולה להיות חלק בלתי נפרד מהמסנן, או להגיע כחלק נפרד, אותו ניתן להרכיב מודולרית על המסנן. מנורת ה-UVCאחראית למעשה על צלילות המים, שכן היא פוגעת בין היתר באצה החד תאית הגורמת לתופעת "המים הירוקים".
בתחום זה, צרכנות נבונה חשובה במיוחד, שכן השוק מוצף בנורות שאינן יכולות לבצע את העבודה מעצם בריאתן. למשל: 1. אור ה-UVאפקטיבי רק למרחק קצר ביותר, כך שאם רכשתם מסנן שבו המנורה נמצאת במרחק מזרימת המים, אין להתפלא כלל על כך שהמים נשארים ירוקים. 2. גליל הקוורץ שבו נמצאת הנורה חייב להיות נקי מלכלוך ואבנית. אפשרות אחת היא לנקות אותו כל הזמן (כמה מאתנו יעשו זאת?) חכם יותר, לשלם יותר עבור מנורה איכותית הכוללת מגנט המונע הצטברות אבנית על הזכוכית, ומברשת ניקוי עצמי. כך המנורה שקנינו במיטב כספינו תשרת אותנו לאורך זמן.

סקימר
המשאבה המונחת קרוב לקרקעית הבריכה (אך לא ממש למטה!), שואבת את המים מאזור זה, אך בד"כ אינה גורפת אליה את עלי השלכת, הלכלוך והאצות הצפים על פני המים וגורעים ממראה הבריכה. כדי להתמודד עם בעיה זו, נחבר את המשאבה לסקימר, השואב מפני המים. ישנן משאבות פילטר חדשות עם שני פתחי שאיבה, המאפשרים להשתמש במשאבה אחת לשאיבה בו-זמנית הן מהעומק והן מפני המים.

שואב רפש
זהו למעשה "שואב האבק" של הבריכה, השואב את הטין, הלכלוך והעלים ששקעו בקרקעית, ומזרים אותם לביוב או לגינה (זהו חומר דישון משובח!).

בקטריות
הבקטריות עוזרות בשמירה על איכות המים ובתחום זה חלה התקדמות רבה. אנו יכולים למצוא בקטריות ספציפיות לטיפול בבעיות מיוחדות: האם אנו מעונינים בזירוז התחלת פעולת הפילטר? בעיה של אצה חוטית? טין ואובך מצטברים בקרקעית? לכל בעיה כזאת, ולעוד רבות אחרות, יש בקטריה העוזרת בפתרונה. הבקטריות אינן פוגעות באיזון הטבעי של הבריכה. יש להיזהר מאד מחומרים כימיים המבטיחים פעולה מהירה של "זבנג וגמרנו", אך באותה הזדמנות מסכנים את הבריכה וכל תכולתה.

טכנולוגיה לצורכי נוי
עתה הבריכה מאוזנת. מימיה צלולים, והדגים בריאים ושוחים בחדווה. לנו יש צרכים נוספים: קולות פכפוך, מפלים, נחלים, מזרקות ותאורה. גם כאן ההיצע גדול ומגוון.

משאבות
את המשאבות לצורכי נוי יש להגדיר על פי ייעודן: למשאבות מזרקה, מפל, או נחל יש מאפיינים שונים מבחינת גודל, יכולת בניית לחץ וספיקה. יש לוודא שהמוכר בחנות יודע להבחין ביניהן ויודע על מה להמליץ. בכל מקרה, גם כאן כדאי ללכת על משאבת מעבר פתוח (ללא ספוגים שנוטים להיסתם), ויש לבדוק צריכת חשמל ואחריות. כדאי לוודא שהמשאבה כוללת ראשי מזרקה (אם זה ייעודה), מחברים מתאימים, ברזים לוויסות וכדומה. חסרון האביזרים הללו והניסיון להשיגם יכול להיות כאב ראש רציני.
במשאבות נוי שאלת הניקיון משמעותית יותר, והחברות המובילות נותנות גם לכך פתרונות: יש משאבות נחלים ומפלים המצוידות במערכת ניקוי עצמי על ידי חיבור לצינור גינה פשוט, ואילו בדור החדש של משאבות המזרקה, נמצא הפרדה של המסנן המקדים מגוף המזרקה, דבר המאפשר שליטה טובה יותר ונוחות בגישה לניקוי.

תאורה
כאן אנו יכולים לממש מגוון פנטזיות. תאורת המים היא אלמנט קסום ושילובה עם הזרימה יכול לצור אפקטים מעניינים. כמובן שיש להקפיד על הבטיחות (מנורות מתח נמוך בלבד). גודל הפנס, טווח ההארה, כיוון האור (כלפי מטה/לצד/לכיוון המפל), הוא עניין של טעם והתאמה אדריכלית. יש מגוון עיצובים וחומרים (אפילו מנורות "עטופות" באבן).
אם אנו מעונינים בכמה מנורות, כבלי המתח הנמוך הרבים ה"מסתובבים" בבריכה עלולים לצור בעיה. לכך יש פתרון של שנאי טבול בתוך המים (מוגן מים, כמובן) שאליו מתחברים כל הפנסים.

ועוד עזרים שיקלו על חיינו
לא כולנו טכנאים גדולים, והבאת בעל מקצוע יכולה להיות לא זולה או פשוטה. למי מאתנו שלא נולדו חשמלאים מוצע לוח חשמל מוגן מים, שננעץ ליד הבריכה, ואליו מתחברים המשאבה, מנורת ה- UVC והפנסים. ישנם סוגים שונים של לוחות, ברמת תחכום משתנה, עם יכולת עמעום, שלט רחוק וכדומה. ניתן לרכוש ללוח זה מכסה דמוי סלע, ולהעלים אותו כליל.
ככלל, רמת השליטה והבקרה משתכללת מיום ליום. אתם ממש מוכרחים להנמיך את עוצמת המפל ממקום חופשתכם בסינגפור? אין בעיה, ניתן לעשות זאת דרך הטלפון.

ניתן כמובן להמשיך עוד ועוד, למערכות בקרה ושליטה ממוחשבות, עוגבי מים המשלבים מים, אור ומוסיקה, ועוד. אך זהו כבר נושא לכתבה אחרת.

 להמשך קריאה על רשמים מתערוכת הפרחים צ'לסי 2018