כתבה: עפרה קורן

צמחים שהם כאן גם היום וגם מחר - גם בשנה הבאה, וגם בזו שלאחריה.
זה היופי בצמחים הרב שנתיים - ובעזרת תכנון נבון ניתן להשיג בעזרתם גינה פורחת במשך כל השנה כולה. עם קבוצת הצמחים הרב שנתיים נמנים צמחים שמאופיינים בחיים ארוכים. כמו אחיהם החד שנתיים - הם נובטים, צומחים, פורחים ונובלים, ולעתים מייצרים זרעים - אבל להבדיל מאלו - הרב שנתיים יחזרו שוב בשנים הבאות, במשך שלוש שנים לפחות, ובדרך כלל - למעלה מזה.

הקבוצות השונות בין הצמחים הרב שנתיים:

עם קבוצה אחת נמנים צמחים שייעלמו בסוף עונת הצמיחה, יותירו אחריהם קרקע חשופה, אבל יבצבצו שוב בשנה שלאחר מכן.
קבוצה אחרת כוללת צמחים שיצטמצמו לאחר סוף הפריחה, ויותירו אחריהם מעין כריות נמוכות שתמשכנה לשרוד - בהמתנה לעונה הבאה, שאז יוכלו להתפתח, לצמוח ולפרוח מחדש.
הקבוצה השלישית היא קבוצת "ירוקי העד" - צמחים שנשארים בצורתם המקורית לאורך השנה כולה, מלבד בעונת הפריחה, שאז מתווספים להם הפרחים.
לעומת החד שנתיים, מרבית הצמחים הרב שנתיים הם בעלי דרישות צנועות יותר. רבים מהם מסתפקים במועט יחסית ופחות בררניים בכל הנוגע לסוג הקרקע, מזג אויר ושמש וצריכת מים.
הצמחים הרב שנתיים היוו תמיד חלק מן הגינה, אך בסוף המאה ה- 18 ותחילת המאה ה- 19, עם הגעתם לאירופה של צמחים מכל רחבי העולם על ידי חוקרים ונוסעים שונים, גדל חלקם בגן עד כדי כך שגנים רבים מתבססים בעיקר עליהם באופן כמעט בלבדי.
מרבית הצמחים בגינה הם בעצם רב שנתיים - אם כוללים בהם את העצים והשיחים, אך בגינון המונח "רב שנתי" מציין צמח שחי ופורח במשך יותר משתי עונות, וחשיבותו יורדת עם היעלם הפריחה.
את הרב שנתיים ניתן למקם בכל מקום מתאים בגן, ועם תכנון מתאים - באמת כדאי ורצוי לבסס עליהם את הגן בכל הנוגע לפריחה - ופחות על החד שנתיים.

כללים להצלחה בגידול רב - שנתיים:

  • בדרך כלל המבחר המגוון ביותר מצוי במשתלות בתקופת האביב - ואז כדאי ביותר לקנות.

  • אם רוצים צבע ספציפי - כדאי לבדוק מה בדיוק קונים. במשתלות טובות, גם העובדים מיומנים ויכולים לייעץ.

  • בדקו את מערכת השורשים על מנת לוודא שהיא אינה מפותחת ומסועפת יתר על המידה יחסית לגודל המיכל בו היא נמצאת.

  • בחרו צמחים בעלי עלווה שופעת, בעלת גוון נאה המתאים לצמח, והרבה גבעולים יחסית.  הימנעו מצמחים בעלי מראה יבשושי, חיוור או נבול.

  • כמו בחד שנתיים - וודאו שהצמח נקי מכנימות וחרקים: על המשטח העליון והתחתון של העלה ועל הגבעול.

  • לאחר השתילה דאגו תמיד לעשב היטב סביב בצמחים. קיום עשביה משמע קיום תחרות על מזון, מים ומקום עם הצמחים ששתלתם. חיפוי עבה בין הצמחים יסייע למנוע הופעת צמחייה שוטה וייטיב לשמור על לחות הקרקע בקיץ.

  • הקפידו על השקיה תכופה עד שהצמחים נקלטים ומתבססים. לאחר מכן ניתן להפחית את כמויות המים, לפי צורכי הצמח.

  • אם רוצים שהצמח יסתעף יותר - כדאי לקטום את ראשי הענפים וכך לקבל מראה שיחי יותר.
    יש צמחים שמסתעפים במידה רבה יותר מאחרים, ודורשים מקום רב יותר. יתכן שיהיה צורך לדלל מעט ביניהם על מנת לאפשר התפתחות נאותה של הצמח.

  • יש צמחים שמוציאים מספר רב של ניצני פריחה על כל גבעול. ניתן לדלל חלק מן הניצנים הסגורים, כך שאלו שכן יפרחו לבסוף - יניבו פרח גדול ומפותח יותר.

  • לאחר הנבילה כדאי לקטום את הפרח הנבול. פעולה זו מעודדת את הצמח להצמיח פרחים חדשים כל הזמן.

 להמשך קריאה על עיצוב גינה עם חד שנתיים