את עיקר הצבע בגן נותנים לנו הפרחים למיניהם, הנחלקים לשתי קבוצות עיקריות החד שנתיים או העונתיים, ששמם מעיד עליהם: נשתלים, כל אחד בעונתו, פורחים מספר חודשים וקמלים, והקבוצה השניה היא של הרב שנתיים אלה ששורדים שנים בגינה ופורחים כל פעם מחדש.
כתבה וצילמה : עפרה קורן
חד שנתיים
הצמחים החד שנתיים הם "סוס העבודה" של הגינה. הם מסוגלים, בטווח זמן קצר יחסית, להפוך את הגינה המשעממת ביותר למעניינת ויפהפייה, ולשנות את האווירה בגן לחלוטין. זה הדבר ההופך אותם לחביבי הגננים והחובבים - היכולת "להלביש" את הגן במראה חדש ולמלא אותו בצבעים וגוונים מכל רחבי הספקטרום, בצורות מגוונות ובמרקמים וגדלים שונים.
המונח "צמחים חד-שנתיים", מציין את אותה קבוצת צמחים שמשלימה את מחזור החיים שלה במהלך עונה אחת בלבד - הם נובטים, גדלים, פורחים ונובלים במהלך תקופת חיים עונתית וקצרה.
צמחי הבר שביניהם מייצרים זרעים אותם ניתן לאסוף ומהם ניתן להנביט בשנה הבאה את הצמח למחזור חיים נוסף וחדש. האחרים, והם רבים, הם זני מכלוא שלא מניבים זרעים כלל, או שהזרעים שהם בכל זאת מניבים - לא יצמיחו את צמח האם ממנו אספנו אותם, אלא את אחד מאבותיו שמהם נלקחו לצורך ההכלאה.
בגינון משתמשים בצמחים החד שנתיים ל"אספקה שוטפת" של צבע לגן במשך השנה כולה:
משתמשים בהם בקבוצות גדולות לקבלת מסה של צבע, או במעורב ליצירת עניין; בגינה עצמה - בתוך הקרקע, או במיכלים, עציצים וסלסילות פורחות - שבם מחליפים את התצוגה מדי עונה; הם משמשים להבלטה של רקע ירוק כשהם שתולים לפני שיחייה או גדר חיה, או לערוגות מעוצבות כשהם עומדים בפני עצמם.
משתמשים בהם גם למילוי רווחים: צמחים רב שנתיים מתפתחים בדרך כלל לאט יותר, ולוקח זמן עד שהם מגיעים למלוא גודלם. בינתיים ממלאים את מרווחי האדמה ביניהם בחד שנתיים - עד ש"הקבועים" יתבססו ויגדלו.
מגוון הצמחים החד שנתיים הוא גדול והוא גדל ומתגוון. בכל שנה נוספים צמחים נוספים למאגר המגוון מתבטא לא רק בצד הצורני אלא גם בתנאים שצמחים אלו נזקקים להם. תמצאו ביניהם כאלו מתאימים לשמש מלאה וכאלו שנדרשות להם פינות מוצלות יותר, כאלו המתאימים לתנאי יובש יחסיים מול כאלו הדורשים לחות רבה יותר, כאלו המשמשים לנוי בלבד, וכאלו שהם בעלי ניחוח ומבשמים את האויר סביבם, בקיצור - תמצאו חד שנתיים לכל מטרה שתחפשו.
השימוש בצמחים החד שנתיים נעשה בעיקר במעגל הפנימי של הגן - בו הטיפול אינטנסיבי יותר: קרוב לבית, בפטיו, באזורי ישיבה וכד'.
עצות לרכישת צמחים חד שנתיים
- הקפידו שהצמח מושרש היטב, אך לא עד כדי כך ששורשיו מסובכים וארוכים, וחורגים מן המיכל בו הם שתולים.
- הימנעו מלקנות צמחים גדולים או מפותחים מדי - השתילים הקטנים, ברגע שהם מושמים בקרקע הם מתפתחים במהירות ומשיגים את הפער. חוץ מזה אנחנו הרי רוצים שהם יפרחו אצלכם בגינה ולא במשתלה.
- לעולם אל תקנו צמחים שנראים ירודים או נבולים - הם עלולים שלא להיקלט או שייקח להם זמן רב להתאושש ולהתפתח.
- הימנעו מרכישת צמחים שעליהם נראים צהובים או חומים: בדרך כלל או שהם נבולים או שהם לוקים במחלה כלשהי.
- בדקו שאין כנימות וחרקים אחרים על העלים: הן על פניהם והן על חלקם התחתון, ועל הגבעול.
מיד עם הגיעכם הביתה כדאי להעביר את השתילים למקומם הקבוע. אם אינכם יכולים לשתול את הצמחים באופן מיידי - הקפידו להשקותם היטב ולהרחיקם משמש יוקדת מדי.
- חד שנתיים רבים קל מאד להצמיח מזרעים: אם במיכלים, ולהעבירם לקרקע לאחר מכן, ואם ישירות באדמה. עקבו אחרי הוראות ההנבטה על שקית הזרעים. תקבלו צמחים רבים יתר במחירים זולים בהרבה.
להמשך קריאה על גיזום עצים לעיצוב הגן