כתבה וצילמה: הדס צוק

תולדות הפטיו

הקשר ההדוק בין הבית לבין הגן הוא רעיון עתיק יומין: המצרים הקדמונים תכננו את הבית והגן כיחידה אחת. בקברות הפרעונים נמצאו כלים מעוטרים המראים גנים תחומים בקירות ופתוחים לשמיים ובהם בריכות מים מרובעות מוזנות במי הנילוס, עצים ופרחים ופרגולות מעוטרות במטפסים. בתרבות היוונית והרומית הפטיו היה חצר פשוטה המוקפת בחדרי מגורים, פתוחה לשמיים, שנקראה אטריום. מאחר והחדרים היו קטנים וללא חלונות, החיים התנהלו בחצר המרכזית שסיפקה הגנה ופרטיות. קבלות הפנים, בבתיהם של רמי המעלה, התנהלו באטריום. הגן המרוחק יותר, ההורטוס, הוקדש לבילוי שעות הפנאי ובו היו פסלים, מזרקות, צמחים מעוצבים וגינות ירק.

פטיו בסגנון קלאסי במבנה הסטורי

לאורך כל תקופת ימי הביניים, החצר הסגורה שימשה מאד את בני הבית, בעיקר כי לא היה בטוח לשהות מחוץ לחומות. בספרד, הפטיו התפתח לדרגתו הגבוה ביותר והיווה תוספת קישוטית לבית. היו בו שמש וצל, מזרקות מים שציננו את האוויר הצח, עצי פרי, מטפסים צבעוניים וצמחים בעציצים. מעל לכל שימש הפטיו כמקום התבודדות ופרטיות.
הבית הרומאי הטיפוסי, כמו זה שנתגלה בפומפיי, נקרא "דומוס" והוא היה נחלתם של אנשי האצולה בלבד. פשוטי העם גרו בבתי דירות שנקרא "אינסולה". בתקופת השיא של האימפריה הרומאית, היו ברומא רק כ-1800 בתים מסוג דומוס. לעומת זאת, היו בה קרוב ל-50 אלף אינסולה. הדומוס אולי נראה לנו היום כפאר היצירה הארכיטקטונית, אבל בעצם הוא פרי של פשרה מעשית: הרומאים לא ידעו לייצר לוחות זכוכית לחלונות, לכן לא היו להם חלונות חיצוניים בבתים. הפטיו היה הפתרון דרכו חדרו אור ואוויר לחדרים.
הבית המפואר ביותר שהתגלה בפומפיי השתרע על שטח ענק:
אורכו כ-100 מטרים ורוחבו כ-40 מטרים. סה"כ 400 מ"ר.
הדלת הראשית בדומוס, שהיתה בדרך כלל גם דלת הכניסה היחידה, היתה פתוחה במשך כל היום. לאב המשפחה היה מושב באטריום (הפטיו), מול הדלת, בו ישב וצפה בכל ההתרחשויות בביתו.
המורים האיסלמיים שפלשו לספרד מצפון אפריקה, במאה השמינית, הביאו איתם את רעיון ה"חצר-גן" כמקום מפלט מלהט וסכנות המדבר. התייחסותם לגן היתה כאל נווה מדבר או גן עדן ולאורך ההיסטוריה נשמר הדגש על קיומים של מרכיבים כמו מים וצבע.
בסין, כבר לפני כ- 2500 שנה, בחצרות הזעירות המוקפות חומות גבהות, החלה להתפתח מסורת של גני מדיטציה שבהם סלעים ומים.
בימינו, בעידן הטכנולוגי ובלחצים הרבים המלווים את חיינו, אנו זקוקים, יותר מתמיד, לפטיו כמקום מפלט והתרגעות.

פטיו עם פינת ישיבה

תכנון ראשוני של הפטיו

בין אם תכנון הפטיו נעשה כחלק מתכנון הבית או נבנה מאוחר יותר, ישנם מספר שיקולים שרצוי לקחת בחשבון בזמן התכנון:


1. שימושי הפטיו - אורח החיים ואישיותם של דיירי הבית יקבעו למעשה את אופי הפטיו:
האם הפטיו ישמש למנוחה, לאכילה, לאירוח, לשמיעת מוזיקה או להתבודדות. האם רוצים שהאירוח יכלול גם בישול במקום? האם הפטיו נועד לשהייה בו בכל עונות השנה האם רוצים ליצור צל מעצים או ממבנה כלשהו? מהו מספר האנשים שהפטיו אמור להכילו? עיצוב טוב יכול להכיל חללים שונים לשימושים מגוונים.

2. נגישות - היציאה מהבית אל הפטיו צריכה להיות נוחה. אם הפטיו נועד בעיקר לאירוח, רצוי מעבר דרך דלת רחבה היוצאת מהסלון או מפינות האוכל. אם הפטיו משמש בעיקר את דיירי הבית, ניתן לצאת דרך חללים פרטיים יותר בבית.

3. כיוון הפטיו - כדאי לקבוע את כיוון הפטיו על פי אופן השימוש העתידי בו. יש לזכור שבמזרח השמש בבוקר ובמערב בשעות אחה"צ. בצפון כמעט שאין שמש ישירה ובדרום - ברוב שעות היום בחורף, הרוח והגשם בעיקר מכיוון מערב.

4. טופוגרפיה - לרוב, ריצוף הפטיו מונח ישירות על הקרקע. אם השטח אינו מישורי ומחליטים לא לשנות את הטופוגרפיה, ניתן לבנות משטח תלוי (DECK) או לבנות קירות תומכים וליצור חצרות מדורגות.

5. כיסוי פסולת בניין - לעתים יש צורך להתפשר או שניתן לתכנן מראש שהמשטח המרוצף, בחצר יהיה מעל לערימת פסולת הבניין במקום לסלקה מהאתר.

6. עלויות - הקמה של פטיו דורשת השקעה התחלתית גדולה בריצוף ובאלמנטים הדוממים. אבל, לטווח הרחוק, היתרונות בעלי משקל נכבד: הגן חסכני במים ודורש טיפול מועט כמו כן, הניגודיות המודגשת בין הריצוף והצמחיה יוצרת עניין רב יותר השפעה מרשימה יש גם לשילוב בין הצמחייה לאלמנטים דוממים אחרים כמו פרגולה, קיר דקורטיבי, ספסל או פסל.

7. תאורה - מאחר וסביר להניח שהפטיו ינוצל במידה רבה בשעות החשיכה, חשוב להתייחס בכובד ראש לתכנון התאורה. הפטיו הוא בעצם חדר נוסף שצריך להאירו.

צורות נפוצות של פטיו


פטיו מרכזי - חצר פנימית פתוחה לשמים, כשחדרי הבית פתוחים אליה. החדרים מוארים ומאווררים טוב יותר. צורת U מאפשרת מבט אל החצר הן מהחללים הפרטיים והן מהציבוריים. דלתות גדולות מאפשרות להרחיב כל חדר אל תוך החצר ובנוחיות רבה ניתן לשנות את ניצול החלל.
פטיו פתוח - מצטיין באוויר צח והרבה אור. טוב לאביב ולסתיו אך מתאים יותר לארצות צפוניות.
פטיו מקורה - לרוב צמוד לבית. הקירוי מגן מפני שמש וגם. הריצוף ממשיך, בד"כ, אל מעבר לקירוי. פטיו כזה דומה למרפסת, פרט לעובדה שהריצוף בגובה פני הקרקע.

פטיו כניסה -
ממוקם בכניסה לבית ומהווה חלל ציבורי מזמין ומרגיע. מתאפיין בשטח מרוצף רחב עם אלמנטים מעוצבים כמו אדניות בנויות, מערכת ישיבה נוחה ושבילים שיוצאים לגן, לחנייה וכו'.
פטיו לצד בריכה - כולל בריכת שחייה, ספא וכדומה מוקפים במשטח מרוצף. המשטח יכול להקיף א הבריכה או להיות לצידה ורצוי שיהיה עמיד למים ונגד החלקה. מומלץ קירוי שמחובר לבית או בנפרד. מיקומו וגודלו יקבעו לפי אופי הפעילות המתוכננת במקום: שיזוף (לא הכי מומלץ...) אכילה מנוחה ועוד.

חצר "סוד"

- חצר להתבודדות הממוקמת לרוב רחוק מהבית ומהווה "חדר" בתוך הגן הגדול. החצר קטנה ואינטימית ומוקפת בצמחיה או באלמנטים מעוצבים לתחושה של פרטיות: פרגולה, שבכת עץ או מתכת או כל מיסוך אחר. בחצר יהיו רהיטים פשוטים כמו ספסלים, שולחן וכסאות.
עקרונות מנחים בבחירת הסגנון

הסגנון מושפע ומוכתב לרוב על ידי הסביבה: אקלים, סגנון הבנייה וסוג הצמחים המתאימים. בעת התכנון רצוי להיעזר במספר עקרונות:
1. השתלבות בסביבה: פטיו אנגלי עם לבנים אדומות הממוקם באזור יבש או מדברי ייראה שלא במקומו ואחזקתו גם תהיה יקרה. לעתים, הצמחיה הגובלת בחצרכם או הנוף הנשקף ממנה משרים אווירה או נותנים השראה לרעיון אותו ניתן להמשיך לתוך שטחכם ובכך ליצור רצף וקשר עם הסביבה.

2. אחידות בסגנון: החומרים לבניית הפטיו צריכים להתאים לבית עצמו: רצוי להשתמש בחומרים שנמצאים בתוך הבית:
הריצוף יכול להיות המשך של ריצוף הבית. אם קירות הבית, חיצוניים או פנימיים, מצופים באבן או בעץ - רצוי להשתמש באותם חומרים גם לריצוף.
הפטיו יכיל פריטים שקיימים בתוך הבית כמו גופי תאורה, כדים, פסלים, ריהוט ואפילו צמחים מסוימים. כמו כן, חזרה על צבעים שבתוך הבית ושימוש בכריות ישיבה ובדי ריפוד.

3. הדגשת הקשר בין הפנים לחוץ: רצוי שהפתחים הפונים אל הפטיו יהיו רחבים. קירות זכוכית שקופים הניתנים להזזה יוצרים רצף בין הפנים והחוץ. תאורת גן תורמת לכך גם היא אלמנטים פיסוליים בגן שמוארים באור ממוקד או בריכה מוארת, תמשוך את המבט מתוך הבית החוצה.

4. אווירה:
קודם שמתחילים במלאכת העיצוב, כדאי להגדיר את האווירה שרוצים ליצור. ניתן להשיגה דרך סגנונות שונים, אך מומלץ להכירם תחילה ואז להחליט מה מתאים לסגנון הבית ודייריו וכן לקחת בחשבון עלויות ההקמה ואת רמת האחזקה שתידרש בהמשך.

לקריאה על צמחייה שמתאימה לסגנון הפטיו שבחרתם