מאת: עמית שמר*

אחד מכלי הגינון השנויים ביותר במחלוקת הוא מפוח העלים הרעש העולה ממנו, במיוחד מאלה המצוידים במנוע בנזין, בשילוב עם רעש המניפה שדוחפת את האוויר, הביא לדרישה לאסור כליל את השימוש בו. זיהום האוויר שהוא גורם עקב הרחפת עלים ואבק חיזק את דרישתם של אלו שמסתייגים ממנו. ואכן תקנה האוסרת את השימוש בו בשטחי מגורים נחקקה בישראל כבר בשנת 2011, אך נראה שהתקנה נאכפת באופן לא קבוע ושרירותי. 

מפוח עלים, על כל מגרעותיו, נותן פתרון לניקוי יעיל של שטחים גדולים, כשכל פתרון אחר היה דורש כוח עבודה רב שאינו בנמצא.

מבחינת הרעש, יש היום מפוחי עלים מושתקים ויש גם חשמליים הפועלים על סוללות נטענות, שעוצמת הרעש שלהם פחותה בהרבה. גם צורת העבודה עם המפוח יכולה להשפיע, לא רק לגבי מפגעי רעש אלה גם בנושא האבק שנגרם מהפעלתו. יש לשים לב היכן עובדים וליד מי מפעילים את המפוח ולאן פונה צינור יציאת האוויר. אין לעבוד בקרבת עוברים ושבים. באזורים רגישים מומלץ לעבוד בשעות בהן אין הפרעה לסביבה.

אין להפנות את פתח יציאת האוויר כלפי אדם או בעל חיים, חשוב לוודא שבזמן פעולת המפוח מעלים כמה שפחות אבק. ניתן לעשות זאת על ידי הקטנת כמות האוויר הנפלטת ממנו או לכוון את צינור האוויר כך שהאבק ינוע לכיוון שלא מפריע לסובבים.

במקומות שבהם יש הרבה אבק ניתן לעבוד עם מרסס מפוח ולהתיז מדי פעם כמות קטנה של מים על מנת להוריד את האבק לקרקע. לא פעם אנו שומעים על תלונות של שכנים על הגנן שמעיף את העלים מגינה לגינה. לכן מומלץ במקומות רגישים לדחוף את העלים מכיוון הגדר המפרידה בין השכנים לכיוון מרכז הגינה. יש גננים שדוחפים את כל העלים לדשא ובעת הכיסוח המכסחת אוספת את העלים. אפשר גם לא להילחם יותר מדי עם עלי שלכת, עלים נושרים הם חלק מהטבע וכדאי ללמוד לחיות איתם.

ואחרי כל הפתיחה הזו, אם החלטתם בכל זאת לעבוד עם מפוח עלים, כדאי לדעת כיצד נבחר את המפוח המתאים לנו! מפוח גב או מפוח ידני? עם מנוע בנזין או חשמלי נטען? כמו בכל דבר, לכל אחד מסוגי המפוחים יתרונות וחסרונות.

לכן, דבר ראשון נאפיין מה הצרכים שלנו, מה אופי וצורת העבודה. לרוב כאשר עובדים בגינות פרטיות, בעיקר אם הצמחיה בהן רבה וצפופה או בבוסתן עם עצים רבים, קל יותר ונוח לעבוד עם מפוח יד. מפוח הגב מסורבל יותר ופחות נוח לכניסה למעברים ולאזורים צרים. כאשר רוצים לנקות שטחים נרחבים, מומלץ להשתמש במפוח גב על מנת לסיים את העבודה מהר כל הניתן.

מפוח גב לרוב הינו בעל עוצמה גבוהה ויכולת לנקות שטחים גדולים בצורה יעילה ומהירה. במקור, מפוחי העלים נועדו לעבודות גננות בלבד, אך יעילות העבודה שלהם גרמה לכך שחברות ניקיון אשר צריכות לנקות שטחים גדולים, לאורך כבישים למשל, משתמשות בהם. אפילו באצטדיוני ספורט משתמשים במפוחים לניקיון לאחר משחקים רבי קהל . מפוח מנקה בקלות שאריות לכלוך, ניירות , פחיות משקה וקופסאות קרטון קטנות.


אלו פונקציות לבדוק?
כאשר אנו יודעים איזה תצורה של מפוח עלים אנו צריכים, נמשיך לבדיקה אילו דגמים ופונקציות יש לכל מפוח.
ישנם מפוחים מושתקים, גם כמפוח ידני וגם מפוח גב. מפוח שקט נחשב כזה שעוצמת הרעש שלו נמוכה מ-dB65 במרחק של 15 מטר מהמפוח. בחלק מהמפוחים יש פונקציה של התנעה קלה בעזרת קפיץ, ויש כאלה עם סטרטר חשמלי. אלו דברים חשובים אך מה שבאמת חשוב הוא כוח הנשיפה של המפוח.


נפוצה דעה מוטעית, שככל שהמנוע גדול יותר, כך גם גדל כוח הנשיפה. ראשית, לא תמיד מנוע בעל נפח גדול יותר נותן יותר כוח (כ"ס). תמיד כדאי לבדוק זאת, ולא רק במפוחים. דבר שני, קוטר צינור האוויר ואורכו משפיעים על כמות, מהירות ונפח האוויר.
החברות מפרסמות נתונים שונים, שלא פעם מוצגים בכוח נשיפה גדול אשר מושג על ידי הגדלת קוטר צינור האוויר. במקרה כזה, נפח האוויר היוצא אכן גדול יותר, אך מהירות האוויר נמוכה יותר מהירות אוויר גבוהה חשובה להסרת עלים בצורה יעילה. מהירות האוויר מרימה את העלים מהקרקע, נפח האוויר נושא את העלים המונפים. ככל שמהירות האוויר גבוהה יותר, כך קל ומהיר יותר להסיר עלים רטובים וכבדים.

טבלת חישוב עוצמת אוויר במפוחים:

 

מהירות האוויר נמדדת במטר בשנייה, וזה בדרך כלל הנתון שהחברות מפרסמות, כלומר מקסימום האוויר במרכז הצינור. חישוב נפח האוויר נמדד במטר רבוע לשעה שעובר בצינור. כוח הנשיפה מחושב כשילוב של מהירות האוויר ונפח האוויר.

אורך צינור האוויר משפיע על רמת הניקיון ודחיפת החומר המסולק. כאשר צינור האוויר קצר, קל לנו יותר לדחוף כמות גדולה של חומר, בעיקר אם הוא קל יחסית. כשרוצים לדחוף חומר יותר כבד או שצמוד לקרקע, מאריכים את צינור האוויר כך שמהירות האוויר גדלה ולכן יהיה קל יותר לנקות חומר כבד יותר ושצמוד לקרקע. לפיכך, חשוב גם לבדוק בעת הרכישה האם נוח לשנות את אורך צינור האוויר. לא פעם לקוחות חושבים שהאורך מכוון רק פעם אחת לפי גובה המפעיל.


שיקול נוסף שנכנס בשנים האחרונות הינו האם לרכוש מפוח עם מנוע בנזין או מפוח נטען. במפוח המוטורי יש אופציות לגדלים שונים, נפחי מנוע שונים וכוח שונה, אך יש לזכור שככל שהמנוע גדול יותר כך המפוח יהיה כבד יותר, דבר שישפיע בעת העבודה. מפוחים כאלה הם מכשירים אמינים מאוד בדרך וכמעט ללא תקלות, אך חשוב מאוד להקפיד על טיפולים תקופתיים כפי שעושים בכל כלי מכני (רכב, טרקטור וכ"ו) ולהשתמש בשמן מתאים לתערובת התדלוק, ובאחוז הנכון, לפי המלצת היצרן.

מפוחים נטענים מציעים כמה יתרונות, כשהראשון שבהם הינו כמובן השקט. מפוחים נטענים שקטים מאוד ביחס למפוח מוטורי, ויש כאלה שניתן אפילו להפעילם בחללים סגורים. דבר נוסף, התפעול שלהם קל ונוח. אין צורך בהכנת תערובת תדלוק, ההנעה קלה, ואין כמעט צורך בטיפולים.

מפוח נטען הינו צרכן אנרגיה גדול יחסית, לכן כדאי לבדוק אלו סוללות מתאימות לו. לטובת ייעול העבודה, מומלץ לרכוש מערכת כלים נטענים של אותו יצרן שבהם נעשה שימוש באותן סוללות, בכך חוסכים עלויות לאורך זמן.
כדאי לבדוק במפוח נטען את כוח הנשיפה, וחשוב לבדוק האם המפוח מוציא את אותו כוח לאורך כל זמן עבודת הסוללה או כאשר הסוללה מתרוקנת כוח המפוח יורד במקביל לירידת רמת הטעינה.

כיום מקובל להשתמש בסוללות בטכנולוגית lithium-ion טכנולוגיה בה משתמשים בעולם הרכב ובה משתמשות החברות המובילות בתחום הגינון. טכנולוגיה זו, בשילוב מנועים אלקטרוניים חכמים, מפיקים כוח אחיד לאורך כל זמן פעילות הסוללה והן גם בעלות אורך חיים גדול יותר מסוללות אחרות.

דבר חשוב נוסף הוא זמן העבודה. לעתים נראה שמפוח מסוים מפיק לפי נתוני יצרן זמן עבודה ארוך יותר ממפוח של יצרן מתחרה. אך נתון הזמן צריך להיבדק אל מול נתון כמות האוויר וזרימת האוויר, כיוון שאם כוח הנשיפה של המפוח גבוה וחזק יותר ממפוח מקביל, הוא ינקה בצורה מהירה יותר ויעילה יותר שטח גדול יותר בפחות זמן.
יש מפוחים נטענים אשר הסוללה נכנסת לתוך המכשיר ויש כאלו שאפשר לעבוד איתם עם סוללה בנרתיק מותן או בתיק גב. סוללת גב תקל על המפעיל ותיתן זמן עבודה ארוך מאוד.

האפשרות לעבוד עם סוללה על הגב נותנת לנו לעבוד עם מפוח נטען בשתי האופציות: גם כמפוח יד וגם כמפוח גב. מפוחים נטענים חזקים מגיעים עם מנשא כך שאין צורך להחזיק את המפוח ביד ויש אפשרות לשלוף אותו במידת הצורך מהמנשא ולעבוד איתו כמפוח יד.

מפוח שואב
ישנם מפוחים שניתן להסב אותם לשואבים, גם מוטוריים וגם נטענים. עבודה עם שואב עלים יעילה רק בשטחים לא גדולים, כיוון שקוטר צינור השואב אינו גדול והוא מושך את העלים ממרחק קצר יחסית. לכן יש לעבוד עם צינור השאיבה קרוב לקרקע.
השיטה הנוחה והמהירה לעבודה היא לדחוף עם המפוח ולרכז את העלים בנקודה מסוימת להעביר את המפוח למצב שאיבה ולשאוב את ערמת העלים שיצרנו.

ציוד בטיחות
במפוח עלים מוטורי חובה לעבוד עם אוזניות מגן נגד רעש. בכל המפוחים יש לעבוד עם משקפי הגנה (משקפי אבק) ומסכה המכסה את דרכי הנשימה. חשוב לוודא שהבגדים שלובשים אינם רופפים, כדי שלא ישאבו בטעות לכניסת המניפה של המפוח. יש לעבוד עם בגדי עבודה מתאימים ונעליים עבודה תקניות.

 *עמית שמר, חברת ש. ונציה

לפרטים נוספים על מפוח עלים מתוצרת סטיל לחצו כאן

להמשך קריאה על מכסחות דשא לגינה קטנה