ברוש מצוי Cupressus sempervirens

משפחה: ברושיים

מוצא: האגן המזרחי של הים התיכון

מאת: צביקי פילו, משתלת חורשים


בסוג ברוש כ-25 מינים הגדלים רובם בחצי הכדור הצפוני. הברוש המצוי היה ככל הנראה עץ בר בישראל, ונמצאו כאן שתי אוכלוסיות הנחשבות כעצי בר, האחת במורדות המזרחיים של החרמון ושרידיה של השנייה בנחל בצת. כל שאר הברושים בארץ הינם נטע אדם או צאצאי הברושים שניטעו במאה השנים האחרונות.

ברוש מצוי הינו עץ ירוק-עד בעל נוף זקוף וגבוה, ונהוג לחלק את המין לשני תת-מינים: אופקי וצריפי, הנבדלים בצורת הנוף הכללית ובאופן סידור הענפים. בברוש האופקי זווית יציאת הענפים מהגזע הינה כ- 80-90 מעלות והנוף יחסית מבודר, בברוש צריפי זווית יציאת הענפים הינה 70-30 מעלות ונוף העץ סגור ואחיד.
ברוש מצוי ידוע כמין בעל שונות גבוהה בין פרט לפרט מאותה האוכלוסייה. השונות שמקורה בריבוי מזרעים באה לידי ביטוי בפרמטרים שונים כגון רוחב, גובה, צבע וצפיפות העלווה, צורת הנוף, עמידות למחלות ומזיקים ועוד.

שני תת-המינים הינם עצים בעלי גזע ראשי ברור וענפים משניים קצרים, קוטר הגזע הינו בין 30 ל-100 ס"מ, הסות אפורה ובעלת טקסטורה עדינה והעלווה בגוונים של ירוק כהה. גובה הנוף נע בין 8 ל-20 מטר ורוחב הנוף נע בין 0.5 ל-12 מטר. צורת הנוף צריפית עד סגלגלה.

הברוש הינו עץ חד-ביתי, הפרי הינו אצטרובל עגול והזרעים מופצים על ידי הרוח למרחק קצר מעץ האם.
בגינון בארצות הים התיכון הברוש הינו אחד מעצי החובה. צורתו הייחודית, הקשרים תרבותיים, גוון העלווה והגובה שלו, הינן תכונות חד-פעמיות שלא ניתן למצוא להן תחליף.

בישראל הברוש נחשב כחלק מתבנית הנוף, אך ייעור ושימוש בברושים כשוברי רוח וכעץ בבתי עלמין, יצרו הקשר שלילי ומחסום פסיכולוגי לשילוב הברוש בגינון הפרטי והציבורי.
הברוש נחשב לעץ חסון ומאריך חיים, פרטים מסוימים יכולים לחיות כמה מאות שנים אבל פרטים אחרים יכולים לסיים את חייהם תוך שנים ספורות. התקפה של פטריות הסאירידיום והדיפלודיה, אשר מחלישות את העץ ומזמינות מזיקים נוספים כגון חיפושית הקליפה, גורמת להתנוונות ולתמותה של ברושים. "בעיות הברוש" דחפו חלק מבעלי המקצוע להתנגדות לשימוש בו כעץ נוי וכך הוא נדחק לשולי האינוונטר הגנני והתכנוני.

לדעתי, דיון ענייני ביתרונות האסתטיים והגנניים של הברוש ומציאת קלונים בעלי צורת נוף ייחודית ועמידות למחלות, יכולים להעלות את הברוש למקום גבוה ברשימת העצים המומלצים, שם מקומו.


ברוש מצוי "דליה": ברוש צריפי, עם נוף רחב במיוחד, נטוע ברמות מנשה בסמוך לנחל דליה, 500 מ' צפונית לנקודת טריג 186.
ברוש "דליה" הינו טיפוס מצטיין של ברוש מצוי, עץ המקור ניטע כשובר רוח של מטע בשנות החמישים. המטע כבר איננו אבל שני ברושים יפים שרדו, אחד מהם הוא ברוש "דליה".

יחודו של ברוש זה הינו בצורת הנוף הרחבה, במבנה הענפים ובצפיפות העלווה. צורתו הרחבה הינה קצה גבול השונות הטבעית של ברוש מצוי והוא הברוש המצוי הרחב ביותר בישראל ואולי גם בעולם.
ידועים בארץ מספר פרטים נוספים של ברוש בעל נוף רחב ויוצא דופן, ביניהם ברוש הנמצא צפונית ליער אילנות, ברוש הנמצא מעט דרומית לחדרה, ברוש ברמת רחל והברוש באילניה. אך אין בארץ אף ברוש שמתקרב לצורה, לרוחב ולצפיפות ולייחודיות של ברוש דליה.
בנוסף לצורת הנוף, מבנה הענפים שנחשף לכל מי שמתקרב לעץ הינו ייחודי. חתך הענפים אובלי והם מסודרים באופן שמזמין לטפס, ואפשר בקלות לטפס ולשבת במעלה העץ למנוחה.
הרבה שנים ביקרתי את העץ וחשבתי על האפשרות לבצע ריבוי שלו. לבסוף, בחורף 2013 אחרי שהכרתי אותו כבר 20 שנה, לקחתי את הייחורים הראשונים והתחלתי בריבוי. זמן ההשתרשות מעט ארוך אבל מגיל שנה מתקבל עץ בעל קצב צימוח מהיר מאוד של 1.5-2 מטר בשנה.

בשנים האחרונות נטעתי את העץ במספר מקומות (קיבוץ יד מרדכי, מושב צפריה, הר אדר, רעננה ועוד). העצים בכל האתרים מתפתחים באופן דומה והם כאמור בעלי קצב צימוח מהיר, גוון עלווה ירוק כהה ומבנה ייחודי.

בדומה לכל הברושים, ברוש "דליה" עמיד לגיר וגדל היטב בכל סוגי הקרקעות. יכול להתאים לנטיעה גם באזור ההר, למעט אולי אזורים בהם עלולות להתרחש סופות שלג קיצוניות המהוות בעיה לכל הברושים.
יתרונותיו וייחודו של ברוש זה מאפשרים למתכננים למתוח את גבולות השימוש בברוש לעוד דרגה. מעבר לשימושים הרגילים בברוש הוא יכול לשמש אף כעץ צל במקומות שונים.
הריבוי מייחורים בלבד. שתילונים להמשך גידול ניתן לרכוש במשתלת חורשים. שתילים בוגרים יותר ניתן לרכוש בחורשים ובמשתלת אילן.

לאתר משתלת חרשים לחצו כאן

להמשך קריאה על בתי גידול ייחודיים לעצים