זוהי כתבה שנייה בנושא. הראשונה הביאה מעט רקע היסטורי וכן פירוט גזעי העופות המתאימים למגדל/ת הביתי החובב המעוניין באספקה ביתית סדירה של ביצים אורגניות ואף בשר עוף איכותי למטבחו. בכתבה זו, נתמקד בהיבט המעשי: כמה תרנגולת כדאי לגדל ובמה להאכיל אותן?
כתב וצילם חלק מהתמונות: אלכס קצ'אן, המדרשה לחקלאות פרמקלצ'ר
כדי לספק ביצה לנפש ליום, דרושות כשלוש תרנגולות. לול עם כ-7 מטילות (מגזע לביצים) יספק כ 1000 ביצים לשנה (אומדן נמוך), כלומר לפחות כ 2-3 ביצים ליום.
נתון זה מתייחס לעופות מגזע לגהורן הנחשב למס' 1 בכמות הביצים למטילה לשנה. גזעים אחרים עשויים להניב מעט פחות אולם להיות נוחים, עמידים ומתאימים יותר לגידול ביתי חובבני. כמות הביצים למטילה תלויה מאוד בתזונה, בסביבת הגידול, בגיל התרנגולת וגם בעונת השנה.
תזונה: כמה נקודות חשובות
ראשית כל חשוב לדעת ולזכור שתרנגולות הנן אוכלות כל (אומניווריות).
בטבע (תרנגולות בר) וכן בתנאי גידול חופש הן מלקטות וצדות מגוון רחב של מזונות מהצומח ומהחי- עלים, זרעים, פירות, פקעות וכמובן מגוון חרקים, עכבישים, תולעים, רימות ואפילו צפרדעים ועכברים צעירים (אם הן אכן מצליחות למצוא אותם).
אם מעוניינים בתנובת ביצים מסודרת ושופעת, חשוב לוודא שהתרנגולות מקבלות תפריט מאוזן המכיל את כל יסודות ההזנה הדרושים להן ובכמות ראויה לגודל הלהקה, גיל העופות ומזג האוויר (כשקר הן אוכלות יותר).
תזונה טובה הנה תנאי ובסיס לתנובה (ביצים או בשר) טובה, אשר הופכת את אחזקת העופות לכדאית ומשתלמת ולא רק תחביב שגוזל זמן יקר וכסף.
אז הנה כמה טיפים והמלצות לתזונה נכונה ובריאה, כלכלית, ומהנה עבור התרנגולות שלכם:
תזונה: טיפים והמלצות
מומלץ להאכיל 3 פעמים ביום- בוקר, צהרים וערב.
האכלת הערב צריכה להיות לפחות כשעה לפני שהעופות מתחילים לעלות לדרגשי השינה שלהם - עם עמעום אור היום.
ארוחת הבוקר תכלול תערובת יבשה (לדוגמא ממכון תערובת מוסמך) וירק, ארוחת הצהרים מזון חלבוני מהחי ומזון לח, וארוחת הערב תכלול תערובת + גרגרים שלמים כגון חיטה, שעורה (גריסי פנינה), דורה (סורגום), תירס (רצוי גרוס מעט) או ו/דוחן.
תערובת- התערובת מורכבת מסוגי דגן שונים, בעיקר תירס וחיטה הנגרסים יחד עם תוספות שונות בכדי להכיל את כל הערכים התזונתיים המומלצים לעופות.
ירק- תרנגולות אוהבות מאוד עלים ירוקים. תזונה עשירה בירק תורמת לצבע עז יותר של חלמון הביצה, לערכים תזונתיים גבוהים יותר ולבריאות טובה יותר של העוף עצמו. מנגולד מייצר מסה גדולה מאוד של ירק משובח ונראה שהעופות מעדיפים אותו על פני כל סוג ירק אחר.
תרנגולות אוהבות מאוד גם כרוב.
הבאת ירקות מהשוק המקומי הנה אפשרות נוספת. כמות רבה מאוד של תוצרת חקלאית פגומה מעט נזרקת שם מידי יום. ניתן לאסוף בקלות ארגז מלא ולהביא לתרנגולות. עגבניות, מלפפונים, קישואים, וחסה הם המועדפים ביותר. התרנגולות יאכלו ברצון גם עשבי בר שונים כגון סרפד, חלמית, ורגלת הגינה (ריג'לה).
חלבון מהחי- תרנגולות זקוקות ל 16 עד 24 אחוזי חלבון בתזונה, תלוי בגיל ובמטרה לשמה מגדלים אותן (גידול לבשר מצריך יותר חלבון- קרוב ל 24%). חלבון מהחי (חרקים, רימות, וכו') הנו איכותי יותר לתרנגולות בהשוואה לחלבון מהצומח (זרעים ועלים של קטניות, וכו'). מגדלים חובבים רבים מספקים לתרנגולות שלהם מזון זה באחת או יותר מהדרכים הבאות:
גידול תולעי קומפוסט אדומות (Esenia fetida) ורימות זבוב החייל השחור (Hermetia illucens)- תולעים אלו ורימות זבוב החייל השחור הנן מאכל תאווה לעופות ולמגוון גדול של חיות מחמד, כולל דגי נוי רבים.
מתן אפשרות לעופות לרעות על ערמת קומפוסט פעילה- ערמת קומפוסט פעילה מכילה יצורים חיים רבים כגון טחביות, רימות, תולעים, וחרקים שונים. התרנגולות ישמחו מאוד לזלול את כולם.
אספקת שאריות בשר משולחן האוכל המשפחתי-אם אין לכם כלב או חתול, התרנגולות ישמחו לקבל כל סוג בשר שנשאר לכם בבית. אפשר לחתוך להם אותו לחתיכות קטנות בכדי להקל עליהן את האכילה ואפשר להניח להן לעשות את עבודת הפירוק לבד.
שאריות מזון ביתי- לחם ישן, שאריות תבשילים, ופסולת מטבח מהווים תוספת טובה ורצויה לתפריט העופות שלכם. יש להיזהר משאריות מזון מלוח, חריף או מקולקל. פינוק של ממש עבור התרנגולות שלכם הם שאריות קורנפלקס עם חלב, שאריות סלט ירקות, פסטה עם או בלי רוטב, תבשילי אורז, פירה תפו"א, בטטות מבושלות, וכו'. אין לתת לעופות ממתקים.
תוספות מזון:
צדפים גרוסים - מהווים תוספת חשובה עבור תרנגולות מטילות. זאת לאספקת הסידן הדרוש להן ליצירת קליפת הביצה. יחד עם זאת, בתערובת המטילות יש מספיק סידן לצורך זה.
זרעי פשתן טחונים- כמויות קטנות של זרעי פשתן טחונים בתערובת המזון הנה רעיון מוצלח מאוד, כפי שמראה ניסיון מעשי בן עשרות שנים. הפשתן ושמן שהוא כולל עוזרים לעופות במיוחד בעונות הנשירה לתחלופה מהירה וחלקה יותר של הנוצות.
להמשך קריאה על התנאים הדרושים לגידול תרנגולת בגינה