כתבה: לינדה סלומון, מטפלת באמצעות גינון ואמנות
רכזת התכנית גינון טיפולי במכללת סמינר הקיבוצים

מחקר, אשר נעשה על ידי דר' אנה אדווי בשבדיה, בדק השפעה של הימצאות בסביבת טבע מייטיב על אנשים הסובלים מתסמיני עקה כתוצאה מעבודת יתר. תסמונת זו אופיינית למדינות המפותחות, בהן נפוץ מצב של חוסר איזון בין מטלות החיים לבין המשאבים הפנימיים הזמינים לאדם, לשם התמודדות עם דרישות אלו. אנשים החווים חוסר איזון שכזה, עלולים לפתח מחלות גופניות ונפשיות.

המחקר נערך במרכז שיקומי, שבו נעשה שימוש בגינון טיפולי ככלי מסייע. המשתתפים במחקר היו אנשים בוגרים, הסובלים משחיקה עקב עומס עבודה מתמשך. כחלק מהתהליך השיקומי, היה על המשתתפים לבחור סביבת עבודה לפעילויות גנניות, אותן אמורים היו לבצע בליווי של מטפל בגינון. המסקנה העיקרית היתה, שהסביבה המשמעותית ביותר עבור המשתתפים, היתה סביבה אשר הזכירה להם את נוף ילדותם. החוקרת השוותה תהליך של התקשרות תינוק לאמו, לתהליך התקשרות לנוף הטבעי בו גדל האדם, ואשר מופנם בתוכו ומאפשר לו להיכנס למצב רגיעה בתנאי סטרס. התהליך השיקומי בגינה ניתמך, הועצם וזורז באמצעות שילוב של גורמים נוספים כגון: עבודה קבוצתית בליווי מטפל בגינון, המאפשר ויסות ובחירה של האיזון הייחודי המתאים בין צרכים ורצונות של כל משתתף.

גינון טיפולי עושה שימוש בקרבה המולדת שרוב בני האדם מרגישים לטבע, ואשר ההימצאות בסביבה אורבנית רוב חיינו, מונעת את מימושה בשגרת ימינו העמוסה. המטפל בגינון מאפשר מרחב ייחודי מחוץ לדלתות החדר, כדי לשוב ולהתחבר לצורך עמוק להתחבר למקומות ראשוניים בתוכנו. ט"ו בשבט מזכיר לנו מדי שנה את הקשר לטבע החיצוני והפנימי שלנו, ואת הפוטנציאל לריפוי המצוי בקשר הזה.

 

מידע על אודות הכשרה מקצועית של מטפלים במכללת סמינר הקיבוצים ,באמצעות גינה טיפולית לילדים, נוער, מבוגרים והגיל השלישי, ואוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים בגילאים שונים.

לעמוד הפייסבוק 'לימודי תעודה - מכללת סמינר הקיבוצים'