לחלום בירוק - תחזוקת גגות ירוקים
קרינת השמש ורוחות חזקות מהוות מגבלה מסוימת לבחירת הצמחיה הרצויה לגינת גג. בחירה נכונה יחד עם תחזוקה מוקפדת מאפשרים בכל זאת טיפוח גינות גג יפהפיות
בהמשך למדור הקודם, בו עסקנו בהקמת גינות גג, נתמקד הפעם במה עושים הלאה: בחירת הצמחיה, השקיה ודישון, עיגון צמחים ותחזוקה של גינת הגג.
למרות שמזג האוויר הים תיכוני בארצנו מתאים מאוד לגינות גג, קרינת השמש ורוחות חזקות מהוות מגבלה מסוימת לבחירת הצמחיה הרצויה. למרות זאת, הטכנולוגיה המתקדמת לצד מגוון הצמחים הגדול הקיים במשתלות מאפשרים טיפוח גינות גג יפהפיות.
בחירת צמחים לגינת גג
כמו בגינה רגילה, גם בבחירת הצמחים לגינת הגג צריך להתחשב בנתונים הסביבתיים: האזור והאקלים, כיוון השמש וכמות האור שמגיעה לגג. נתון אחד ששונה מגינה רגילה הוא סוג הקרקע, שכן בגינת גג משתמשים במצע גידול וניתן להתאים אותו לסוג הצמחיה שנבחרה.
נהוג לחלק את גינות הגג לשלושה סוגים, שלפיהם נעשית בחירת הצמחים: עבור גג ירוק אקסטנסיבי, שבו עומק שכבת מצע גידול אינה עולה על 20 ס"מ, נבחר צמחים חד ורב-שנתיים עשבוניים, שמערכת השורשים שלהם שטחית יחסית. את הצמחים הללו נשקה רק בקיץ, ובחורף הם יסתפקו במי הגשמים, זאת במידה והגג כולו חשוף לגשם. במקרה וחלק מהגג מקורה, או במקרים של עצירת גשמים ממושכת, יש צורך להשקות גם בחורף.
לעומת זאת, גג ירוק אינטנסיבי דורש שכבת גידול עבה וכבדה, וניתן לשתול בו מגוון צמחים החל מדשא, צמחים נמוכים ואפילו עצים שיכולים להגיע לגובה של מטר.
בין לבין, נמצא הגג האינטנסיבי למחצה, שהוא למעשה שילוב של הגג האינטנסיבי לגג האקסטנסיבי. גם בו המצע יהיה עמוק, אך הצמחיה המתאימה לו תהיה חסכונית במים. בתכנון נכון של צמחים ניתן להשקות אותו בכמויות מופחתות לעומת גג אינטנסיבי.
על גגות ירוקים אינטנסיביים ניתן לשתול עצים, אך נבחר כאלה ששורשיהם אינם אגרסיביים (וזה מוציא מהרשימה עצים דוגמת פיקוסים, אקליפטוסים, היביסקוס, ויסטריה וכו', בשל שורשים אגרסיביים או צימוח מהיר מדי).
ניתן כמובן לגדל גם עצי פרי, ומומלצים במיוחד עצי ההדר בגלל גודלם, צורתם וקצב גידול השורשים שלהם. פחות מומלץ לשתול מנגו או אבוקדו, שגדלים לממדים שאינם מתאימים.
השקיה, דישון ועיגון
מערכת ההשקיה תותאם לסוג הגג. קיימים גגות עם מדשאות המושקות על ידי ממטרות, אבל המומלץ ביותר הוא להתקין מערכת טפטפות, ורצוי לתכנן אותה כך שהצנרת תהיה מוסתרת ככל האפשר וכמובן שלא תהווה מכשול.
במערכת כזו ניתן לדשן דרך המים, תוך דאגה להפרדה בין מערכת מי השתייה של המבנה לבין המדשנת באמצעות התקנת מז"ח - "מונע זרימה חוזרת" – וכך מוודאים שהדשן אינו חודר למי השתייה.
מבחינת עיגון – במקומות בהם נושבת רוח חזקה מעגנים את העצים. לשם כך, רצוי להתקין ווים במקומות שונים בג, בסמוך למקום בו נשתלו העצים.
קרדיט לצילומים - חברת גנרון