מאת: נעמן אהרונוביץ*
אנחנו לקראת הסתיו. המזיקים מתחילים להוריד הילוך אבל עדיין קיימים בשטח. במדשאות נמצא את הערצב, הפרודניה וקורן הדשא, ויש גם מזיקי עצים שיש להתייחס אליהם..
הערצב - ממשפחת החגבים, נראה כמין מפלצת קטנה באורך של כ-6 ס"מ, עם רגליים קדמיות גדולות שבעזרתן הוא חופר בקרקע. גופו ארוך ונקניקי. פוגע במיוחד במדשאות ביצירת תעלות מתחת לדשא תוך כרסום השורשים. ימים אלו הם סוף התקופה בה הוא פעיל. ההדברה באמצעות 'מקס גרד' בפיזור אחיד על הדשא או בפיזור 'טלסטאר גרגירי' והפעלתו על ידי השקיה.
הפרודניה - מזיק רב-פונדקי הפוגע בצמחי גן רבים. זהו עש לילה בצבע חום מנומר, שמטיל את הביצים על הדשא או על צמח בגינה, בדרך כלל מתחת לעלים.
הזחלים הבוקעים מכרסמים את העלים, לעתים עד להשמדתו המוחלטת של הצמח. צבע הזחל מתחיל בירוק ומשתנה בתהליך הגדילה לחום עם גוונים נוספים. סימן הזיהוי של הפרודניה הוא שני כתמים כהים בפרק הראשון ובפרק השמיני של גוף הזחל. כמויות קטנות של זחלים יגרמו לנזק שולי, הבעיה מתחילה ברגע שיש כמויות גדולות מהם.
קורן הדשא - זחל נוסף שגורם נזקים גדולים למדשאות. הזחל יותר דק וארוך מהפרודניה, אורכו מגיע ל-5 ס"מ בערך. הראש חום והגוף בבסיסו שקוף, אך בשל השקיפות הוא נראה ירוק מהדשא שבמערכת העיכול.
המזיק פושט על הדשא במאות זחלים ומסוגל לחסל מדשאות שלמות.
אם מזהים נזקים במדשאה, אפשר לגלות בדרך פשוטה האם מדובר באחד משני מיני הזחלים המוזכרים: שופכים מי סבון בריכוז נמוך על נקודה שחושדים שבה יש מזיקים וממתינים 10 דק', הזחלים יתחילו לעלות על פני הקרקע. ההדברה לשניהם דומה: בנגיעות קלה ובשטח קטן, ניתן לאסוף ידנית את הזחלים ולהרחיקם. בנגיעות קשה, ריסוס ב'קונפידור' בשילוב עם פיזור 'מקס גרד' על הדשא יטפלו בבעיה. יש להפעיל את ההשקיה למשך זמן קצר, על מנת להצניע את החומרים בקרקע. יש להמשיך ולעקוב עד לחיסול מוחלט של המזיק.
מזיקי עצים
אפטה גדולה - חיפושית שחורה באורך של 1.5 ס"מ, שנוברת בגזעי עצים ופוגעת במיוחד בעצי פנסית דו- נוצתית.
היא יוצאת דופן בכך שהחיפושית עצמה היא הנוברת, ולא הזחלים כמו במזיקי שלד אחרים. קוטר המחילה שהיא יוצרת כ-5 מ"מ, ובכך נגרם נזק לשלד העץ.
הבעיה חריפה במיוחד בעצים צעירים. קל לשלוף את האפטה בעזרת חוט ברזל שבקצה שלו יוצרים כמין קרס. יש להרחיק עצים יבשים וסמוכות לא מחוטאות וישנות מהאזור בו נטועים העצים, שכן במקומות כאלו מתפתחת האפטה. גזעים נגועים בדרנים יש לשרוף. האפטה פוגעת גם בעצי זית, כליל החורש וצאלון.
תהלוכן האורן - מזיק שהזכרנו לא פעם בעבר. גורם נזק לעצי האורן אך פגיעתו הקשה היא דווקא באנשים. השערות שעל גוף הזחל גורמות לגירוי של העור והעיניים. בתקופה זו מטיל התהלוכן את ביציו על גבי אמירי הצמיחה של העץ ולכן בתקופה זו, עד ינואר, מבצעים הזרקות גזע על ידי מדביר מוסמך.
אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך. האתר ו/או כותב המאמר אינם אחראים לשימוש ללא קבלת יעוץ מקצועי כאמור.
*נעמן אהרונוביץ, 'נעמן הגנן' , ליצירת קשר: naamanhaganan@gmail.com
להמשך קריאה על טיפול במחלות ומזיקים