מדי שנה, בחודש מאי, מושכת אליה תערוכת הפרחים בצ'לסי מאות אלפי מבקרים. בין מאות האלפים האלה, היתה השנה גם נורית חרמון שמביאה את רשמיה מצ'לסי 2010.
כתבה: נורית חרמון
לו היה מאן דהוא מסתכל על כדור הארץ בין ה- 25 וה- 30 במאי, לבטח היה רואה תנועה מוזרה לכיוון לונדון. כאילו מגנט בעל כוח משיכה עצום מושך אליו נחיל עצום של בני אדם. מגנט זה הוא תערוכת הפרחים בצ'לסי, הנערכת מדי שנה בחודש מאי. התערוכה פתוחה יום אחד לאנשי התקשורת, יומיים לחברי האגודה המלכותית לגינון (RHS) ועוד שלושה ימים לקהל הרחב. עוד בשדה התעופה העיף הפקיד מבט בטופס שמלאתי וחייך באמרו: "צ'לסי, לא כן?"
התערוכה בצ'לסי מציגה שישה סוגי מוצגים עיקריים: גינות תצוגה המוקמות לצורך התערוכה שגודלן כ- 150 מ"ר פחות או יותר, גינות תצוגה עירוניות, גינות-חצר קטנות (courtyards), אוהל תצוגה ענקי של פרחים לקטיף (מקביל למה שאנחנו קוראים "תערוכת פרחים") ודוכנים קטנים המציגים את יצירותיהם של אומנים ואמנים שונים העשויות למצוא את דרכן לגינה: פסלים, ריהוט גן מעשה מחשבת, מוביילים, מזרקות, שקתות ציפורים ועוד. קטגוריית המוצרים האחרונה היא ציוד לגינון מחוט ועד שרוך נעל.
הגינות והדוכנים בתערוכה עוברים תהליך שיפוט ובסופו מוענקות מדליות של זהב, של כסף מצופה זהב, של כסף ושל ברונזה. כמו כן, מתפרסמים שמות הגינות שזכו לתואר גינות התצוגה החביבות ביותר על הקהל.
על פי רוב כל גינה מתוכננת על ידי מתכנן, מבוצעת על ידי חברה קבלנית ומאחורי הגינה עומד גוף המממן את הפרויקט. השנה זכו 12 גינות במדליות זהב אך גם הקהל בוחר לפי טעמו.
חביבות הקהל הרחב
גינת ה- M&G
צילום 2762
הגינה שזכתה בתואר "חביבת הקהל" בין הגינות הגדולות יותר. מתכנן: רוג'ר פלאט. לא מפליא שהקהל בחר בה כי זוהי גינה ברוח המסורת האנגלית, שרוגע ושלווה נסוכים עליה. זוהי גינה עשירה בצמחיה, כולה קווים עגולים ורכים, עם בריכת מים קטנה ופרגולות ועליהן ורדים, שביל לבנים אדומות ו"בקתת קיץ" הבנויה מעץ אורן. החומרים כולם מקומיים (תוצרת אנגליה) וכן רוב הצמחים. הגינה זכתה גם במדליית זהב.
גינת החצר הקטנה
שזכתה בתואר חביבת הקהל אף היא אנגלית מאוד ונקראה "גינה של עוגת ריבס עם פירורים ורפרפת ביצים". מתכנן: גילספיס
צילום 2935
גינת זו כולה מחווה לחבל יורקשייר. שם הגינה הוא, בעצם, שם של מאכל טיפוסי מיורקשייר העשוי משלושה מרכיבים המופיעים גם בגינה: צמחי הריבס המזדקרים מתוך קערה ענקית, קיר אבנים בבנייה יבשה האמור להזכיר את הפירורים שעל המנה (אולי בצבע...) וקבוצת צמחי צורית צהובים המייצגים מנה נדיבה של רפרפת (מין פודינג). הכסא העשוי עץ אלון מקומי בצורת כף ענקית, ניצב על משטח של אבן יורק אנגלית והוסיף קורטוב של הומור. גינת חצר זו זכתה במדליית כסף.
המלצות למבקר העתידי
כדאי מאוד להגיע לצ'לסי מוקדם בבוקר. האנגלים אינם משכימי קום ורוב המבקרים מגיעים משעות הצהריים ואילך. נחיל המבקרים המסתער על המקום הוא תופעה מרגשת למי שעולם הגינון קרוב לליבו.
בתערוכה מבקרים מאות אלפי אנשים. היא צפופה ודחוסה ולעתים דרוש אפילו זמן המתנה כדי לראות גינה מסוימת. מצד שני, הארגון הוא מופתי. השילוט ברור ומאיר עיניים, המבקר מקבל מפת התמצאות בכניסה וליד הגינה עצמה מקבלים עלון הסבר עליה כולל רשימת הצמחים שבהם השתמשו בגינה. ביצוע הגינות מוקפד מאוד. דוכני הפרחים והמשתלות בתוך הפביליון המרכזי מרהיבים ביופיים ובעיצובם וחושפים את השפע המטורף של הזנים בסוגי צמחים רבים.
צילום של דוכן זני האזוביון (לוונדר) -צילום 2826
שירותים נקיים פועלים בכמה מוקדים מרכזיים, יש אזור המוקדש למזון מהיר וגם מסעדה לאלה המבקשים לסעוד בנחת (רצוי להזמין מקומות מראש).
אין כמעט סיכוי להשיג כרטיסים בימי התערוכה. לשם כך יש לעקוב אחרי מכירת הכרטיסים באתר האינטרנט של האגודה המלכותית לגינון (ה- RHS כאמור) המתחילה חודשים רבים לפני התערוכה.
הסיור בתערוכה, גם לחובבי גינון מושבעים, הוא מעניין ומלא חוויות אבל מהווה יום עמוס ומעייף הדורש שעות ארוכות של הליכה. לכן, יש להצטייד מראש בסבלנות, במצב רוח טוב ובעיקר לישון היטב ערב לפני כן. מי שידו משגת, כדאי לפצל את הביקור ליומיים.
רשמים כלליים
התערוכה כללה גינות בסגנון מסורתי, בריטי או אחר, בצד גינות מודרניות מאוד. השנה בלטה מאוד המגמה להציג גינות ממקומות שונים בעולם, אולי כעדות לגלובליזציה גם בתחום הגינון, אולי כסוג של אסקפיזם. היו שם גינה ממלזיה, מפרובנס, גינה אוסטרלית, נורווגית, יפנית, ויקטוריאנית ועוד.
לא כל הגינות היו שוות ברמתן, לטעמי. היו גם גינות סרות טעם, היו גינות בוסריות וגם גינות סתמיות. אך לעומתן, היו כמה גינות יפות ועשירות וגינות מלאות דמיון ומקוריות. בימינו, כשכל הכללים כבר מזמן נמחקו, והכל, ממש הכל, מותר ואפשרי, מעניין להיווכח שבסופו של דבר אף לא גינה אחת סרת-טעם או היגיון זכתה במדליית זהב. גם זה משהו.
גינת ה"דיילי טלגרף"
תכנון: אנדי סטרג'ן
צילום 2882
גינת שצמחייתה אמורה להזכיר לנו אזורי צמחיה ים תיכונית נמוכה (ה"מאקי" באזור הים התיכון או הבתה אצלנו, ה"צ'אפרל" הקליפורני והמקסיקני, ה"מטוראל" במרכז צ'ילה וה"פינבוס" בדרום אפריקה). זוהי גינה אורכית במבנה שלה הן בגלל פלטות האבן האורכיות והן בגלל מעין מסכי פלדה אנכיים המסייעים למבנה האורכי של הגינה אך גם חדירים למבטים אופקיים. הגינה בלטה מכל היתר בהיותה כזו, שלא נגלית לעין המסתכל במבט אחד. זכתה במדליית זהב וכן בתואר גינת התצוגה הטובה ביותר.
גינת לורן-פרייה
צילום 2844
תכנון: טום סטיוארט סמית'
גינה פשוטה במבנה אבל אלגנטית, המושתתת על ניגוד בין ערוגות גזומות ופורמליות וביתן מתכת מודרני שבקצה הגינה לבין חורשת עצי שדר אווריריים ומתחתם צמחיה בעלת אופי טבעי וחופשי ואבן טבעית המקיפה את הגינה. זכתה במדליית זהב.
גינת חברת "הסקו בסטיון בע"מ"
צילום 2907
תכנון: מועצת העיר לידס
גינה שהועתקה בסיום התערוכה לפארק במערב לידס. המתכננים השתמשו כאן בטכניקת בנייה מיוחדת של חברת "הסקו בסטיון" המייצרת יחידות מבניות מיוחדות, ושיחזרו באופן משכנע ומקסים קטע מתעלת לידס-ליוורפול המפורסמת (לאנגלים...) עם סכר בעל שני שערים האמורים לווסת את כמות המים בתעלה לצרכי שייט. זכתה במדליית זהב.
גינת תיירות מלזיה
צילום 2876 או 2874
תכנון: דיוויד קוברו וג'יימס וונג
גינה בסגנון מלזי, בפעם הראשונה בתערוכה בצ'לסי. נועדה לערוך למבקרים היכרות עם הצמחיה האכזוטית והאווירה של איי מלזיה אבל תוך שימוש בקווי תכנון מודרניים לגמרי.
זכתה במדליית זהב.
מקומות של תמורה
צילומים מס' 2861 או,2867 או2871
תכנון: פול סטון בשיתוף עם רודריק ג'יימס ארכיטקטים, ג'יין נייט והסניף האנגלי של "ארכיטקטים ללא גבולות" ועוד גופים שהיו מעורבים במיזם.
זו היתה גינת התצוגה הגדולה ביותר בתערוכה (590 מ"ר) והיא חולקה לאזורים תמטיים (בריאות ורפואה, גידולים ומזון וכד'). מטרתה היתה להוכיח שגינון יכול להוות בסיס לצמיחה מחודשת ולרכישת כישורים לאנשים שנפלטו מן החברה. רוב הצמחים טופחו מזרעים או מייחורים על ידי חסרי בית ואסירים מכל רחבי אנגליה במבצע אדיר ממדים שעליו ניצח המתכנן הראשי, פול סטון. יותר מבכל גינה אחרת נעשה כאן שימוש בחומרים ממוחזרים מפתיעים ביותר שיצרו גינה מגוונת, צבעונית, מלאת דמיון וחשוב מכל – עם מסר של מחויבות חברתית עמוקה. זכתה במדליית כסף.
גינת כלוב ציפורים ויקטוריאני
תכנון: ג'ונתן דנבי ופיליפה פירסון
צילום: 2842
גינה נוסטלגית, המבוססת על מבנה כלוב הציפורים הויקטוריאני המפורסם של משפ' רוטשילד באחוזתם בבקינגהמשייר. כאן במקום כלובי ציפורים באגפים הצדדיים של המבנה נשתלו שיחים. חזית הגינה פורמלית מאוד, בהתאם לסגנון הויקטוריאני המאוחר – ריבועי אשכרוע גזומים היטב וממוקמים בתוך מדשאות מהוקצעות. בפינות הריבועים ובמרכזם פירמידות אשכרוע גזומות. תכסית הקרקע בתוך הריבועים היא של צמחים רב-שנתיים עשבוניים. בין ריבועי הדשא - שביל פסיפס רחב המתאר טווס מפואר ומתקשר לנושא כלוב הציפורים. זכתה במדליית כסף.
גינה עירונית – גינת הגנן המפתיע
תכנון: ג'ו תומפסון
צילום 2808
אגודת הצדקה Thrive, המממנת של הפרויקט, מספקת קורסים, תוכניות לימוד ושירותים נוספים לאוכלוסיות מבוגרים ונכים ומעודדת אותם להמשיך בעבודת הגינון ולא לוותר עליה על מנת לשמור על איכות חייהם. בגינה נבנו ערוגות מוגבהות, הונח חצץ מהודק למניעת מעידות וחומר חיפוי למניעת הצצת עשבים ונבחרו צמחים באחזקה נמוכה. זכתה במדליית זהב וכן בתואר הגינה העירונית המוצלחת ביותר.
גינה עירונית – גינת מים ללא מים
תכנון: טוקומו אוסונואה, קיי איוואטה
צילום 2769
גינת גג מודרנית למשעי בהשראת גינות הזן. עמוד השדרה של הגינה הוא נחל יבש הזורם כביכול מן ההרים אל העמק. הפסל המרושת נועד לסמל מזרקה. הכריות הירוקות באפיק הנחל מייצגות איים בזרם. זכתה במדליית כסף.
להמשך קריאה על התפוח הירוק ממש גן עדן