בניגוד לגידול בקרקע, שם לצמח קל יותר להתגבר על מחסור במים או על עודפי השקיה, בגידול באדניות נושא ההשקיה והניקוז הוא קריטי להצלחת הצמחים

מאת: נמרוד עורף


גינת מרפסת הבנויה על שתילה באדניות יכולה להתבסס על שלושה פתרונות קיימים:

1. אדניות על הרצפה שמיועדות למרפסות גדולות. הפתרונות זמינים ונגישים, החל מאדניות פלסטיק פשוטות, אדניות מעץ, בטון, PVC, פיבר ועוד.


2. אדניות על המעקה שמיועדות למרפסות קטנות ובינוניות כדי לא לתפוס מקום. הפתרונות כאן מצומצמים באופן יחסי בגלל תקנים וסוגי מרפסות ומעקות, יחד עם תשתיות בעייתיות. התקנת אדניות כאלו תכלול מתלים בהתאמה אישית (מכיוון שכל מעקה הוא שונה).
3. אדניות שמותקנות על קיר. הפתרונות שקיימים הם אדניות פלסטיק פשוטות בתלייה אנכית, יחידות מודולריות לגידול אנכי שחלקן מגיעות כקיטים להרכבה עצמית ועוד.


האתגר המשמעותי ביותר בגידול באדניות הוא ענין ההשקיה והניקוז. בגידול בקרקע האתגרים פחותים, משום שלצמח יש יכולת להגיע למקורות הזנה שונים שחבויים בקרקע בעומקים שונים. לצמח גם קל יותר להתגבר על מחסור במים או על עודפי השקיה.

באדניות המצב שונה. נפח הקרקע באדנית מוגבל ובהתאם, היכולת של הצמח לפתח שורשים תהיה מוגבלת. בנוסף, היכולת של הצמח להתמודד עם עודפי מים פחותה, ואם אין ניקוז יעיל הצמח צפוי למות במקרים של השקיה עודפת.


הכי חשוב שתדעו מראש

מעבר לתשתית טובה במרפסת (כמו שיפועים, נקודת מים ופתחי ניקוז), חשוב שהאדנית עצמה תהיה מנוקזת היטב.
יש למעשה 2 שיטות מקובלות:
1. צלחת ניקוז - מתחת לכל אדנית אפשר להניח צלחת שתקלוט את עודפי המים.
2. מערכת ניקוז – מחברים לכל אדנית מערכת ניקוז מובנית המשורשרת לכל האדניות הנוספות ומוליכים את המים העודפים באמצעות צינור מוביל אל פתח הניקוז (ציוד הקיים בכל חנות גינון).


* טיפ חשוב ביותר: לפני שחושבים על גינה במרפסת, יש לפתור את עניין התשתיות. לא מספיק לדאוג לנקודת מים, אלא חייבים להבין לאן המים יתנקזו בתום כל השקיה!

שאלת מיליון הדולר

אז איך יודעים כמה להשקות? פשוט מאוד. בשבועיים ראשונים לשתילה חשוב שהמצע יהיה לח כדי שקליטת הצמח תהיה קלה. אחרי השבועיים הראשונים אנחנו בוחנים אותו לפי המראה שלו. אם הוא נראה טוב – לא משנים דבר, משקים בדיוק כפי שהשקנו. אם הוא לא נראה טוב – מכניסים אצבע עמוק לקרקע:
• יבש – משקים.
• רטוב – מייבשים.
ובואו אגלה לכן משהו חשוב מאוד... רוב הצמחים שלנו מתים מעודפי מים!

לכן מראש חייבים לבדוק את עצמנו בשני היבטים קריטיים

1. חורי ניקוז. קניתם עציץ או שקיבלתם אחד במתנה ותוך זמן קצר הצמח מראה סימני גסיסה? ברוב המקרים זה קורה משום שחורי ניקוז סתומים או שאין חורי ניקוז כלל, והצמח מת מעודפי מים. לכן בכל עציץ לפני שתילה לוודא שקיימים חורים. במידה ולא, חובה לקדוח חורים.
2. מצב הקרקע. במידה ויש חורי ניקוז והצמח נראה סובל חייבים לבדוק את מצב הקרקע. אם קיימת רטיבות מוגזמת חייבים לתת לעציץ להתייבש ולאחר מכן להשקות בכמות הנכונה.

להמשך קריאה על הרכב הצמחייה המומלץ לשתילה באדניות