כתב וצילם : נעמן אהרונוביץ "נעמן הגנן"
החורף שבפתח, שמביא איתו גשמים וקור, גורם גם להיעלמותם של מזיקים רבים. מאידך, המחלות, הפטריות והחלזונות מתחילים להרים את הראש ולהופיע בגינה...
בעקבות הגשם, הלחות בקרקע עולה. בשל הטמפרטורות הנמוכות אין הרבה אידוי מהקרקע ובשילוב חומר אורגני ונבגים שעפים ברוח, מגיעות פטריות ומחלות. אם נוסיף לכך פציעות בצמח שנגרמות מברד או ומרוח - והנה לכם מתכון מעולה להדבקת הצמח במחלה. לכן חשוב להיות ערניים: לא להשקות שלא לצורך את הגינה ולהקדים לפנות חומר אורגני שסיים את תפקידו מהצמח.
חלזונות וחשופיות
סוג של רכיכות, אשר נפוצים יותר בתקופת החורף (אף שהם מזיקים גם בקיץ), הגורמים נזקים לצמחים באכילת העלים. דרך האכילה שלהם היא סוג של המסת העלים, כך ניתן לזהות בקלות את הנזק שהם גורמים. בעלים נוצרים חורים שנראים כשרופים בקצותיהם, עם מריחה של ריר על גבי הצמח. בכמויות גדולות, חלזונות וחשופיות יכולים לגרום לנזק כבד.
טיפול ומניעה: ניקוי עשביה בשטחי הגינה וסילוק ערימות של עלים או ענפים שמהווים מקום מסתור לחלזונות ולחשופיות במהלך היום. במקרה של פרטים בודדים אפשר לאסוף אותם ידנית ולהרחיקם מהגינה (מומלץ לעשות זאת עם כפפות).
ניתן לפזר מלכודות בירה בגינה, שבתוכן נלכדים החלזונות החשופיות, הנמשכים אל ריח הבירה. פשוט ממלאים קערות קטנות בבירה ומניחים בגינה. ניתן גם להגן על הצמחים בעזרת פס נחושת, שכן החלזונות והחשופיות אינם מחבבים את החומר הזה.
במקרים חריגים של מתקפה בהיקף גדול, ניתן להדביר בחומרם דוגמת "מתזון" (ובלבד שאין ילדים קטנים או בעלי חיים בגינה).
מחלת הריזוקטניה
מחלת קרקע אשר מתפתחת בבית השורשים ולאט לאט מתפשטת וגורמת לייבוש מדשאות. פוגעת בעיקר בדשא מזן אלטורו. סימני הנגיעות: כתמים של יובש בצבע כתום/צהוב המתפשטים על גבי הדשא.
טיפול: במקרים של נגיעות קשה ניתן לרסס בחומרים דוגמת "ריזיקה" או "ריזולוקס. לאחר הריסוס יש לבצע השקיית הצנעה לפי ההנחיות שעל התווית. מדשאות שמגיעות לחורף כשמצבן טוב בדרך כלל לא יפגעו מהמחלה וגם אם יפגעו, יתגברו על המחלה גם ללא ריסוס.
בוטריטיס
פטריה שתוקפת בתקופת החורף פרחי עונה, פקעות וכדומה. הפגיעה היא דרך רקמה פצועה בדרך כלל, או דרך חלקים בצמח שבסוף ימיהם ומתחילים להתייבש ו/או להירקב. תפטיר הפטריה בצבע אפור, והיא מתחילה להתפשט ולפגוע בשאר חלקי הצמח ולעבור לצמחים סמוכים.
מניעה וטיפול: ניקוי עלים יבשים ורקובים מאזור הצמח, ייבוש ואוורור הצמחים. במקרה של תחילת פגיעה כדאי לנקות בזהירות את כל חלקי הצמח הפגועים ולהתחיל לרסס ב"פוליקור" עד לחיסול המחלה. לעתים עדיף לעקור שתיל אחד חולה ולא להתאמץ לטפל בו משום שיש סיכוי שהוא ידביק את הצמחים האחרים בגינה.
מחלת עין הטווס בזית
פוגעת בעלי עץ הזית. המחלה יוצרת כעין כתמים שצורתם עין הטווס (אותן דוגמאות יפות הנמצאות בנוצות הזנב של טווס זכר). המחלה מחלישה את העץ וגורמת לירידה ביבול. הזנים "נבלי" ו"סורי" פגיעים יותר מזנים אחרים. סימני הנגיעות: כתם קטן על גבי העלה בצבע שחור-אפור, בהמשך העלה מצהיב ונופל.
מניעה וטיפול: עץ בריא, גזום נכון ומאוורר, יהיה עמיד יותר למחלה. במקרה של פגיעה קשה, יש לרסס ב"פוליקור" או ב"קוציד" בריסוסים חוזרים לפי תווית החומר.
הערה חשובה: יש לנהוג בכללי הזהירות בזמן ריסוסים - ללבוש ציוד מגן ומסכת נשימה איכותית עם רמת סינון גבוהה המיועדת לחומרי הדברה.
להמשך קריאה אודות טיפול במזיקים
אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך. האתר ו/או כותב המאמר אינם אחראים לשימוש ללא קבלת יעוץ מקצועי כאמור.