פיטוספורום מעוין Pittosporum rhombifolium
שם מדעי נרדף: Auranticarpa rhombifolia
שם עממי: QUEENSLAND PITTOSPORUM, DIAMOND LEAF PITTOSPORUM
משפחה: פיטוספוריים Pittosporaceae
מוצא: מזרח אוסטרליה, ניו-סאות' וולס וקווינסלנד
כתבה וצילמה:סימה קגן, מינהל המחקר החקלאי
משפחת הפיטוספוריים מונה 9 סוגים וכ-240 מינים של עצים, שיחים ומטפסים, שרובם הגדול נפוץ באוסטרליה ומיעוטם באזורים הטרופיים של חצי כדור הארץ המזרחי. הסוג פיטוספורום הוא הגדול ביותר במשפחה מונה כ-200 מינים ועל שמו ניתן שם המשפחה. צמח גן ותיק, מאריך שנים, חסכן במים, מומלץ ונפוץ מאד בגינון בארץ הוא פיטוספורום יפני Pittosporum tobira כולל הזן המגוון.
פיטוספורום מעוין גם הוא ותיק בארץ אך לא נפוץ ולא מוכר, הוא נשתל בחוות הנוי בשנת 1951 ומאז גדל שם בהצלחה, כמו גם בגן הבוטני בגבעת רם בירושלים בחלקה האוסטרלית, וגם במשק שלי במושב סתריה. לאחרונה, החלה משתלת קק"ל בגילת בריבוי מין זה מזרעים שנאספו בסתריה, ומשתלות נוספות מוזמנות להצטרף לריבוי ולהפצה.
פיטוספורום מעוין מתפתח בארץ לעץ קטן ירוק-עד, הנישא לגובה של-10-5מטר, אך בארץ מוצאו הוא נישא לגובה של עד 30 מטר. העץ מאריך שנים ואורך חייו נע בין 50 ל-150 שנה. צמרת העץ צרה, הגזע חלק עד משועם בחלקו וצבעו אפור-לבנבן. העלים קישוטיים, מסורגים או מרוכזים בקצות הענפים, העלה בצורת מעוין או יהלום, מה שהעניק למין את השם המדעי והעממי. שולי העלה משוננים שינון גס מאמצע העלה ועד ראשו, כאשר השוליים לכיוון הפטוטרת נשארים תמימים. צבעם ירוק-עשיר והם מבריקים. אורך העלה 12-8.6 ס"מ ורוחבו 7-3.5 ס"מ, פטוטרת העלה ארוכה 2.5-1.5 ס"מ.
הפריחה חלה בסוף האביב, הפרחים מרובים, לבנים וריחניים והם ערוכים במכבדים מורכבים בקצות הענפים. הפריחה צופנית ומושכת דבורים, פרפרים וציפורים. בהמשך לפריחה נוצר פרי כדורי קטן שאורכו 9-6 מ"מ בצבע תפוז. הפרי מבשיל בקיץ, מאד קישוטי ובולט על העץ, במכבדים צפופים, לאורך הקיץ ועד הסתיו. בכל הלקט 3-2 זרעים בצבע שחור.
תנאי גידול
העץ יגדל בתנאי שמש מלאה או בחצי צל, ברוב סוגי הקרקעות ובתנאי שתהיינה מנוקזות. גדל בטווח רחב של קרקעות החל ממעט חומציות ועד מאד בסיסיות. גדל בהצלחה בירושלים, לפיכך ניתן להסיק שאינו רגיש לקור בתנאי הארץ. לפי הספרות הוא נחשב לצמח חסכן במים לאחר התבססותו, אולם מניסיוני, תוספת מים תאיץ את גידולו, ותעצים את הפריחה. ואני ממליצה על השקיה קבועה.למרות שבחוות הנוי עבר שנים רבות ללא תוספת השקיה והוכיח עצמו כצמח חסון, אך כדי לקבל מופע חיוני וחנטה טובה של פרי, מומלץ להשקות.
משתלב בגן כעץ בודד, בזמן חנטת הפרי מושך תשומת לב רבה. מתאים לשמש כעץ ברחוב צר, בכניסה לבית, לצד בניין או בפטיו. בעל קצב צימוח בינוני. שורשיו אינם שטחיים ועל כן יש חשש מופחת להרמת ריצופים סמוכים, בתנאי שמידות פתח העץ יתאימו לקוטר הגזע בבגרותו. כאשר שותלים בצפיפות, יכול לשמש כגדר גבוהה בין שכנים.
ריבוי
הריבוי הוא מזרעים. חייבים לאסוף זרעים טריים, וגם אז הנביטה איטית, ונמשכת כארבעה חודשים, שבסופם רק שליש מהזרעים נובטים. מאידך, ניתן להשיג זרעים בשפע הן בגן הבוטני בגבעת רם והן במשק שלי בסתריה. שתלנים יכולים לפנות אלי ואשלח להם זרעים.
מפת התפוצה באוסטרליה
להמשך קריאה על דרקונית כנרית