כתב וצילם: נביל אמרי

צמח הכרוב שייך למשפחת הכרוביים שאליה משתיכים הכרובית, הברוקולי והקולרבי.

הגידול הינו גידול חורפי אם כי מגדלים אותו בכל ימות השנה

עיקר הגידול מתרכז בנגב ובצפון. לגידול הכרוב יש תכונות תזונתיות רבות והיום רואים אותו יותר כסלט על שולחנות האוכל שלנו.
ישנם שני סוגי כרוב:
1. כרוב לבן
2. כרוב אדום
הצריכה של הלבן גדולה יותר מהאדום בהרבה. השימוש בכרוב בעיקרו לסלט הטרי הטהור או הכבוש או מעורבב עם ירקות אחרים כמו גזר.
במגזר הערבי משתמשים בכרוב למילוי העלים באורז ובשר. הכרוב האדום כל כולו לסלט.
בכרוב הלבן יש שתי צורות קולס:
א. עגול
ב. שטוח ברמות שונות, כאשר השטוח מתאים לממולאים.
כרוב
זנים

ישנם כמה זנים בשוק כאשר הדומיננטי בכרוב הלבן הינו זן בשם פרוקטור והוא מתאים לכל ימות השנה. בכרוב האדום הזן הדומיננטי הינו ראיסה.
הכנת השטח: חריש או הפיכת הקרקע לעומק 20-30 ס"מ, הצנעת זבל אורגני (קומפוסט) בכמות 5 ליטר קומפוסט למטר רבוע. יישור הקרקע והכנת ערוגות . בכל ערוגה שרוחבה 1.8-2 מטר מסמנים חורים קטנים שבהן שותלים את השתילים.

שתילה
בכל ערוגה ניתן לשתול ארבע שורות בשני צמדים. המרחק בין הצמדים 45-50 ס"מ . המרחק בתוך הצמד 35 -40 ס"מ. השתילה בתוך הצמד תהיה בסגול (יצירת משולשים).
המרחק בין השתילים בתוך השורה נע בין 30-40 ס"מ תלוי בגודל הקולס הרצוי ( קולס גדול או קטן).

ניתן לזרוע משתלה קטנה ואחרי 40 יום ניתן לקחת שתילים חשופי שורש ולשתול אותם

אבל עדיף לקנות שתילים ממשתלה מורשת .
אחרי השתילה ישירות, לפתוח מים על מנת שתהיה קליטה טובה לשתילים. משקים בהתחלה כל יום לשמירת סביבה רטובה סביב השתיל ואחרי שבוע –עשרה ימים ניתן לעבור להשקיות מרווחות של כל יומיים עד שלושה תלוי במזג האוויר.

בעונה החמה יש לדאוג לריסוסים תכופים של כל 4-5 ימים נגד מזיק אלים שנקרא עש לב הכרוב שעלול לאכול ולכרסם בקודקוד המיחה ולגרום להתפצלות נקולס ל3-4 ראשים קטנים ופסולים. בהמשך אחרי חודש-40 יום מהשתילה מתחילים בריסוסים נגד תריפסים.
משך הגידול תלוי בעונה, באביב ובסתיו לוקח כ-90 יום. בקיץ כ-60 יום בחורף כ-110 יום.

להמשך קריאה על גידול עגבניות בגינה