המנהג לנטיעת עצים בט"ו בשבט מנהג המקום הוא. ביום קבוע בשנה ינועו ילדי ישראל בקבוצות ססגוניות ובשיר של יום, שתילים רכים בידיהם שישתלו על כל גבעה ומגרש ריק בפאתי עיר או בליבה של ההתיישבות. ט"ו בשבט, ראש השנה לאילנות, הפך להיות חג הנטיעות, סמל להשתרשות בארץ.
כתב: יצחק הל-אור. צילומים: ישראל גלון, אבי לוי
סמל-חייב להיות אמין, מוצג העומד לאורך זמן, מייצג תקוות בעמידה איתנה לעד. לפיכך יש להקפיד על בחירתם של מיני העצים, הצבתם במקומות הנכונים שלא יפריעו, במרווח נכון שלא יצטופפו מדי, בתכנון נבון שיראה בהווה איך ייראו העצים בעתיד. שכן אמרנו שעצים הם סמל, מוצג ארוך טווח.
אין להסתמך על שתילים המחולקים חינם ממשתלות העירייה או הקק"ל הבאים באקראי. עץ עץ ומקומו. עץ מחטני תדיר ירק מיועד ליער ועץ נשיר המאפשר לשמש להאיר בחורף חלונות - ליד הבית. עץ גבוה וענף בעל שורשים מסיביים יישתל בפאתי פארק, ועץ עגול או סוככני, פורח ומחייך בחצר גן הילדים.
השתיל הקטן והרך שנשתל ע"י זאטוט בחג הנטיעות, עשוי להפוך ברבות הימים לעץ גדל ממדים על כן אל תשתלו עצים מתחת לכבלי חשמל או ליד קולטי שמש. התרחקו מצינורות ביוב ומיסודות בית. אל תסתירו בעצים תדירי ירק מרפסות וחלונות. אל תשתלו עצים קרובים זה לזה. השאירו מרחק עשרה מטרים ואפילו עשרים אינם מרחק נטיעה גדול מדי. גדלו מעטים במלוא יפעתם במקום נכון, מכוון ומתוכנן היטב, במקום עצים רבים וצפופים המצריכים גיזום תכוף, דילול וחיתוך וגירדום, המאבדים את צלמם ודמותם תחת עולו של המשור. לעץ תפקידים רבים. אם יודעים ליישמם כראוי אפשר ליהנות מצל קיצי, מהורדת טמפרטורות חמות בסביבה הקרובה, מפרי נאה או נאכל, מפריחה ומריח, מחזות נאה בנוף, מגזע מקושט. עץ יכול להסתיר כיעור ולהבליט עצמים מעניינים. ישנן עבודות אמנות רבות המנצלות ענפי עצים מיוחדים ומעניינים.
העץ ממסגר את החלל ומקרב אלינו את הטבע: רחש עלים, ציוץ ציפורים, לבלוב, שלכת
העץ גם משתנה עם השנים ומשנה בגן את סביבתו הקרובה והרחוקה. ואז יש לזכור לו ימי נעורים. אין כורתים עץ רק משום שהוא גדול מדי, משיר עלים או משיל פירות. העץ הוא חזות האדם שגידלו וטיפחו.
הסתכלו על העץ בחצר ותוכלו ללמוד על בעליו. האם הוא אדיב וסובלני, או תוקפני וקנאי, ניחן באורך רוח ונהנה מיופי, או חסר פשרות ומתעב "לכלוך" של נשר עלים. לעניינינו - כל דבר טוב ככל שיהיה, אם הוא נעשה בחיפזון, בחוסר ידע ובהפרזה, מפסיק להיות טוב ועלול להפריע. פרחיו של עץ יכולים להיות שוב עין וחוטם, אך יכולים גם לנטוף צוף על מכונית חונה מתחת. צילו של עץ בודד שובב נפש בקיץ, אך מחשיך סביבתו בחורף אם ניטע ממנו הרבה, צפוף ותדיר ירק. מכאן שלא מספיק לשתול ולייחל. צריך לבחור ולשקול, למוד ולסמן, לברר ולשאול, לקרוא ולהסתכל ורק לבסוף להחליט, לרכוש ולנטוע, הבה ונראה מה צריכים להיות השיקולים בבחירת עצים.
ליד בית מגורים בוחרים בעצים נשירים העץ שיצל בקיץ יאפשר לקרני השמש ללטף את הבית בחורף, לחמם את גגו וקירותיו ולהאיר חלונותיו בעונה הקרה. לעניין זה טעות היא לחשוב שעץ תדיר ירק אינו משיר עלים ולפיכך אינו "מלכלך" את סביבתו. כל עץ מחליף את עליו. יש כזה העושה זאת באחת (רימון מצוי, אלון התבור, אגוז פקן), ויש כזה המחליפים לאט ולסירוגין (אלון מצוי, מיני איקליפטוס, מיני פיקוס, מיני אורן).גם תחת עץ תדיר ירק מתרכזים כמיות גדולות של נשר עלים ובכלל מי שחושב שנשר עלים הוא לכלוך, מוטב שלא יגדל עצים אמיתיים.
בוחרים לשתילה ליד הבית עצים נמוכים או בינוניים עצים גדולי ממדים יגמדו בית קטן וייצרו לו תדמית לא נכונה במרחב. עצים גדולים מאד יכולים גם לסכן גגות רעפים.
שותלים עצים מערבית או דרומית לשטח שמבקשים להצל עליו. באזורי הרים נשתול בכיוון שמשם נושבת הרוח אם מבקשים למתן אותה. זכרו שעצים צפופים בשפלה מאיטים מאד בריזות קיציות, ובכך תורמים לחום ולאי נוחות.
יש עצים הידועים בשרשיהם השטחיים (פיקוס השדרות, צאלון נאה. אלמוגן רחב עלים, אלביציה צהובה) לא שותלים כאלה ליד שבילים, מדרגות, צינורות ביוב וקירות, שמא יערערו עצים כאלה את המבנים וירימו את הריצוף. יש עצים המפריעים לשיחים וצמחים אחרים לחיות בקרבתם (צאלון, אשל, אורן), יש לדעת זאת, בעיקר בגינות קטנות שבני הבית רוצים לנצל כל מקום לגידול צמחים שהם רואים בכל סיור במשתלה.
ליד ספסלי ישיבה, מקומות חניה, בקרבת מרפסות או שבילים נאים, אין שותלים עצים המשילים פירות ופרחים דביקים ( מיני פיקוס, תות, גרויליאה חסונה, זית שאין מוסקים פירותיו). מרחיקים מקירות דקורטיביים עצים בעלי פירות שעטלפים נמשכים אליהם, שמא ילכלכו בלשלשת שלהם את הקירות הללו (אזדרכת שסק).
רצוי להשתמש בעצים המצויים בנוף הסביבתי או המשתלבים בנוף כזה לדוגמה: באזורי יערות אורן נוטעים אורן הצנובר, סיסם הודי, מיני מיש, מילה סורית, אדר סורי, סופורה יפנית באזור של אלה ואלון: מיני מיש, כליל החורש, מילה סורית, מיני אלון ואלה. באזור השרון והפרדסים (לשעבר): כרבל לביד, חרוב מצוי, סיגלון חד-עלים, סיסם הודי, צאלון נאה, זית אירופי, ברוש קרח, פנסית דו-נוצתית, ספיון השעווה, מיני הדרים.
בוחרים בעצים המתאימים לעצי הרחוב ולאלה הנטועים בגינות הסמוכות בכדי לקבל רצף של נוף עקבי
אפשר לבחור בעץ מתוך שיקולים של הופעה מעניינת (לבלוב ושלכת באלות, פריחה באלמוגן, פירות קישוטיים בפנסית ועוד).
נשתול עצי פרי שהם גם נאים בגן ושאינם גורמים לתוספת עבודה ורעלים מלחמה בפגעים (מיני הדרים, מקדמיה, שסק ועוד) או כאלה שיש אליהם נוסטלגיה. כמו "העץ שצמח בחצר ביתנו בילדות". כל אלה בסדר ובלבד שיהיו נוחים לאחזקה ומעוצבים כיאות.
עץ שצריך להגן עליו מתוך שהוא רגיש לקרה (צאלון), או רגיש בקרקע (לימון), או נתקף מנוברי ענפים (צפצפה, ערבה), או רגיש לנמטודות (ערבת בבל) - מוטב לוותר עליו. אין מסתירים נופים מעניינים. לפיכך נזהרים בעת הנטיעה שלא יסתיר העץ בבגרותו נוף כזה.
יש עצים קצרי חיים אף על פי שהם מהירי צמיחה ויש עתירי חיים אף שהם איטיים בגידול (אלונים, אלות, מיש, אדר ודומיהם). עדיף לשתול מהאחרונים.
קשה להתמודד עם עץ גדל מהר מצריך גיזומים הרבה. גם סילוק עץ גדול ומנוון קשה ויקר. קשה באופן פיזי וקשה מבחינה רגשית.
כדאי באזורי מגורים או בקרבת אזורי תנועה של אנשים, להימנע מנטיעת עצים קוצניים, רעלניים, או כאלה הגורמים לאלרגיה כמו: פרקינסוניה שיכנית, פויציאנה ארוכת אבקנים, מיני שיטה קוצניים, אלנטה בלוטית.
טיפול נכון של השקה ודישון במידה, בניית שלד יציב, עיגון בכבלים ועוד, יכולים לסייע לעץ לעמוד בסערות חורף אולם ידועים עצים הנוטים יותר להישבר ולהתהפך כמו: מינים גבוהים אקליפטוס, מיני שיטה, רוביניה בת שיטה, אזדרכת מצויה, אורן ירושלים, אלמוגן רחב-עלים, ינבוט לבן, שלטית מקומטת. לעומתם עצי פיקוס, סיגלון, אדר, אורן הצנובר ושברים פחות. לבחור בעצים חסונים יותר למקומות סחופי רוח.
ולבסוף הכי חשוב הוא ללכת ולראות עצים נבחרים במקומות שהם גדלים שם, גדולים ומבוגרים. ראו את העצים. ראו את שנעשה מתחתם. שאלו את האנשים הגרים לידם התנהגותם (נסו לראיין אוהבי עצים ולא שונאי "לכלוך עלים"), בחנו את גזעם וזרועותיהם בדקו את הריצוף המצוי בקרבתם. אם אינכם ממהרים לשתול ראו את העץ כמה פעמים לאורך העונות, או שאלו על התנהגותו לאורך הזמנים בשנה. שאלו גננים. אל תשאלו שתלנים המכירים אותם רק בינקותם. אספו מידע מהאינטרנט, מספרים, מפרסומים מקצועיים והעיקר נטעו עצים מוכרים וידועים. תנו למומחים ולגננים מיומנים לנסות עצים חדשים. לכו על בטוח. אספו לקראת הנטיעה את הילדים שלך ושל השכנים, עשו טקס, הכינו מקרא, קבלו עצמכם לגדל ולטפח את העץ לאורך השנה בטוב וגם בשפל. גדלו ותיהנו.
להמשך קריאה על עץ אורן-מלך היער חלק 1