אין ספק - פיקוס השדרות הוא עץ מפואר ביותר, צמרתו שופעת צל ובטיפול מתאים הוא מרשים ביופיו. אך אליה וקוץ בה: עץ זה הוא מלכלך, שורשיו תוקפניים והעטלפים הניזונים מפירותיו מטנפים את קירות הבתים השכנים. תופעות אלו מחמירות בעצים הנטועים בלב ערים וכדי להתגבר עליהן נוקטים בעיריית תל אביב בשיטת גיזום מיוחדת הפותרת חלק נכבד מהבעיות.
כתב וצילם : חיים גבריאל, אגרונום, אגף שפ"ע, עיריית ת"א
פיקוס השדרות (FICUS MICROCARPA) הוא אחד העצים הנפוצים בארץ. ניתן למצוא אותו בערים, בקיבוצים במושבים ובכפרים רבים, על תקן עץ שדרה או עץ רחוב, נטוע בפארקים, בגנים ובחצרות בתים.
עצים רבים אשר נשתלו במקומות מתאימים וקיבלו טיפול באופן מקצועי במהלך השנים, התפתחו והגיעו למימדים גדולים והם עצים מפוארים ומרשימים ביופיים. לעומת זאת, עצים שנשתלו במקומות לא מתאימים ולא מטפלים בהם נכון הפכו לשבר כלי, מרביתם מהווים נטל על בעליהם וחלקם אף מסוכנים לסביבה.
מאחר ואני פוגש מדי פעם תושבים שחיים לצד עץ הפיקוס, אני שומע דעות שונות ביחס אל עץ זה. האנשים שלא אוהבים אותו וסובלים מנוכחותו טוענים בזעם "מתי תוציאו את הפרונקלים האלה מהעין"? יש כאלה המאיימים בתביעה ודורשים להחליף את העצים, בטענה שהם מלכלכים, חוסמים חלונות ומרפסות ומונעים כניסה של אור ואוויר, ושהעטלפים הניזונים מפירותיהם מתיזים את הלשלשת על קירות הבתים.
לעומתם, יש תושבים שמבקשים לא לגעת בעצים, לעתים זה אפילו השכן של המתלונן. לטענת אנשים אלה, העץ ירוק כל השנה והם נהנים מנוכחותו מול המרפסות, נהנים מציוץ הציפורים בבוקר ולא רוצים לראות את הכביש ולא את הבניינים שממול, העץ חוסם כניסה של פיח, ועשן אבק וקרינה חזקה אל תוך הבית העץ מול המרפסת הוא מבחינתם שריד אחרון מהטבע ומהיער הקדום ולא מפריע להם הלכלוך מהפרי ומהעטלפים.
אין ספק שעץ זה אינו עץ רגיל אלא עץ עם אופי בעל יתרונות וחסרונות בולטים מאוד. בצד הטוב נזכיר שפיקוס השדרות הוא עץ שמאריך חיים, חיוני מאוד, ירוק עד, מימדיו גדולים, בעל עלווה ירוקה. מבריקה ועסיסית כל השנה, שתחתיו. שורר צל כבד עץ זה משרה אווירה טרופית ורעננות באזור שלנו שרוב השנה חם ויבש. העץ בעל שורשי אוויר פיסוליים מענינים.
קשה למצוא עץ אחר שדורש טיפולים מינימליים כמו הפיקוס הנותן תוצאות כה טובות. אין אנו, אנשי המקצוע, יכולים למזער את החסרונות וליהנות מיתרונות העץ המיוחד הזה תחילה אתייחס למיקום שתילתו במקומות חדשים. מומלץ לא לשתול את העץ במקומות מרוצפים, בקרבת תשתיות תת קרקעיות כגון מערכות מים וביוב כמובן לא לשתול את העץ בסמיכות למבנים.
הנחיות לשתילת עץ הפיקוס
- בערוגות גדולות, כאשר הריצוף נמצא במרחק של לפחות 5 מטר מהעץ, להתרחק כ- 20 מטר ממבנים וכ- 10 מטר מתשתיות תת קרקעיות (מדובר על סדרי גודל באופן כללי). כמובן ששורשי העץ יכולים להגיע במהלך השנים ולהפריע לאלמנטים הר"מ אך בטיפול פשוט, אחת למספר שנים. ניתן להרחיק את שורשי העץ מתשתיות מבלי לפגוע בעץ עצמו. מאחר ועץ גדל בערוגה גדולה פירות העץ ינשרו על הקרקע ולא יהוו מפגע.
- ניתן לשתול את העץ במרכז כיכר גדולה שקוטרה לפחות 10 מטר, עץ בודד כזה יכול להפוך במהלך השנים לפסל חי. מתחת לפיקוס ניתן לשתול צמחיית צל והפירות והשורשים לא יהוו מפגע לסביבה.
- בגנים בינוניים וגדולים אפשר להרבות בשתילת העץ אם ממקמים אותם נכון ושותלים אותם במרחק של כ- 20 מטר זה מזה, בתוך מדשאות וערוגות.
- בחורשות ניתן לשלב את העץ יחד עם עצים נשירים ו/או פורחים כדי להכניס עניין (יש לציין שחורשה לפעמים היא גן לעתיד, לכן אם שותלים עצים ממינים שונים, בעתיד יעמדו לרשותנו עצים בוגרים ומגוונים שיתנו ביטוי לגן החדש).
מה עושים עם עצי פיקוס קיימים
- ברחבות גדולות ומרוצפות ניתן להסיר ריצוף בקוטר זהה לקוטר צמרת העץ ולשתול בערוגה החדשה צמחיה מתאימה, כתוצאה מכך, הפרי ינשור לערוגה והשורשים לא יגרמו נזק.
- עצים בגנים ותיקים - כאשר עושים שדרוג בגן, ניתן להרחיק מעצים קיימים שבילים וריצופים, למרחק של כ- 5 מטר מגזע העץ.
עצים בוגרים שגדלים במדרכות ובשדות מרוצפות ובקרבת בתים.
- פיקוס השדרות, כאשר הוא שתול במדרכה ובקרבת בתים, עלול להיות בעייתי מאוד. העץ בעל צמרת רחבה וכ 15 מטר בגודלה הטבעי, ללא גיזומים) ובעל קצב צימוח מהיר, נוף צפוף ואטום למעבר או ואוויר.
- העץ מניב כמויות גדולות של פרי המלכלך את הסביבה בנשירותו, ומגיעים אליו עשרות עטלפים הניזונים מהפרי המתוק. מלכלכים את הסביבה בלשלשת ומטרידים בתעופתם את הדיירים בקרבת העץ. בעיה נוספת - מערכת שורשים בולטים אשר מרימים ריצוף, וחודרים למערכות ביוב וניקוז וגורמים לנזק חמור לחומות ולקירות הסמוכים לעץ.
עצים ותיקים קיימים - מה עושים כדי למנוע ולמזער נזקים?
ביחס להפחתת הפרי ביצענו ב- 15 השנים האחרונות, במסגרות שונות, ניסיונות ותצפיות במתן מווסתי צמיחה שונים כדי למנוע את יצירת הפרי או לגרום לנשירה מוקדמת לפני הבשלה. נכון להיום כל הטיפולים שניתנו לא עזרו. יש חברות המכריזות מדי פעם שמצאו פתרון לבעיה קשה זו, יש לבחון בכל פעם מחדש את יעילות השיטה ואת הכדאיות הכלכלית ביחס לשימור התכשירים. הגישה לטיפול בעץ פיקוס ברחוב צריכה להיות שונה לעומת הטיפול בו בגן ובפארק!
גיזום כפתרון לבעיית עץ הפיקוס
ניתן להקטין את רוב המטרדים ע"י שיטת גיזום שתתבצע פעם בשנה - בכל שנה.
מחליטים, למשל, שקוטר צמרת עץ יהיה 10 מטר כדי להצל על המדרכה (המידות יכולות להשתנות מעט בהתאם לרוחב המדרכה) ונוקטים בפעולות הבאות: מנקים את הגזע וזרועות העץ עד גובה 4 מטר מפני קרקע כדי שמשאיות ואוטובוסים יעברו בקלות מתחת לצמרת העץ וכדי לא לחסום שלטים של חנויות מנמיכים את גובה העץ - בשלבים ולא בבת אחת! ל- 10 מטר מפני המדרכה. המטרה: לאפשר ביצוע עבודת הגיזום בשנים הבאות עם טרקטור בלבד, ללא צורך בהפעלה של משאיות ומנופים אשר מסרבלים ומייקרים מאוד את הטיפול בעץ.
כל שנה עושים תספורת ובונים את העץ בצורת פיטריה או צורה אחרת ודואגים להגיע לממדים הסופיים: קוטר צמרת 10 מטר וגובה צמרת בין 8 ל- 10 מטר מפני הקרקע.
תוך שנים אחדות היקף צמרת העץ יהיה צפוף מאוד בעלווה ובעזרת דיסק ניתן לתת צורה לעץ. לאחר מספר שנים של גיזומי תספורת, צמרת העץ תהיה צפופה ונקבל שכבת עלים רק בהיקף הצמרת, בפנים לא יהיו עלים, דבר זה מקטין מאוד את הנפח הירוק שמייצר פרי.
לאחר שקבלנו את הצורה הרצויה והיקף הצמרת הצפוף, אפשר ע"י גיזום עמוק להסיר כמעט את כל העלים ונקבל עצים ערומים, אך תוך חודש העץ מתכסה בירוק ובמהלך מס' חודשים עד החורף לא יהיה פרי (בין עשרות העצים שנבדקו היו בכל זאת עצים בודדים שהניבו פרי בחודש אוקטובר).
ניתן לבצע את גיזומי התספורת באמצע חודש מרץ עד סוף חודש אפריל. גיזום כזה פעם בשנה באופן שיטתי ועקבי ימנע מטרדים ומפגעים רבים, בלי לגרום נזק לעץ. ניתן להתרשם מעצי פיקוס השדרות שגדלים בתל אביב מתחת לחוטי חשמל וכל שנה נגזמים והעצים נראים בריאים וחיוניים.
צריך להישמר של להיסחף ולא לגרום למופע של עצים גזומים בדגם ננסי קטן. דגם כזה לא ייתן את התרומות האיכותיות לסביבה, הצל יהיה זעיר וטמפ' הסביבה לא תקטן בקיץ (אלא להיפך). יש לבדיל הבדלה מהותית בין הצעתי ובין מה שנהוג לצערי לבצע בערים רבות בארץ, מה שקרוי בפי הגננים מודל "פודל ננסי". הקטנת עצים בגיזום חריף כדי לתת לעץ את הצורה הזו מקצרת מאד את חייו, גורמת לפצעים גולים ולרקבונות בעתיד.
השלכות של גיזום תספורת
1. נקבל עצים אחידים ויפים לאורך הרחוב.
2. העצים יהיו עם צמרת רחבה ויתנו צל לרוב שטח המדרכה.
3. נפחית באופן משמעותי את כמות הפרי העסיסי, בעם נצליח לבצע את הגיזום בעיתוי המתאים כשגודל הפרי פחות מ 4 מ"מ, נקטין את אוכלוסיית הצרעות ואת מטרד העטלפים.
4. במהלך גיזום זה נרחיק ענפים מבתים, רמוזרים, שילטו, תאורה וכו'.
5. בשיטה זו השורשים יתפתחו פחות ולכן פחות מפגע שורשים.
6. הפחתת סכנת קריסת העצים.
7. צמצום שלכת העלים על המדרכה.
8. נייצר מקום קינון ולינה לציפורים.
יש לציין שעצי רחוב הם אלמנט נופי חשוב ביותר. התושב פוגש עצים אלה מספר פעמים ביום, בניגוד לעצי הגנים והפארקים בהם הוא מבקר לעתים רחוקות.
לעץ ברחוב יש תפקיד חשוב בויסות האקלים, בספירות פיח ועשן וכו', ולכן הוא אלמנט מאוד פונקציונלי.
טיפול נכון ויעיל בעצי פיקוס יתרום רבות לאיכות הסביבה ואיכות חיי התושבים אשר חיים בקרבם.
להמשך קריאה על זלקובה משורית