בעונה זו רבים מחדשים את הגינות, שותלים שתילים ואף זורעים זרעים. צמחי בצל ופקעת (גיאופיטים) נמכרים כעת במשתלות ומהווים פיתוי גדול ומוצדק לגננים. איבר האגירה שלהם מכיל חומרי מזון ומים (ובחלק מהם גם עלים ופרח) המהווים מעין ביטוח
לפריחה מאוחרת יותר.
כתב: אורי פרגמן- ספיר
עצות לקנייה ולשתילה
יש לבחור במינים כדאיים אשר יפרחו שנים רבות בגן ויהוו השקעה מוצלחת.
מינים המשמשים כעונתיים (כמו זני צבעוני) כדאיים לשימוש בשטחים מצומצמים, כמו ערוגות בולטות או מיכלים.
(בצבעונים יש לוודא שהבצל לא התחמם מידי והפרח בתוכו יבש).
יש להתייחס בשתילה למופע הפריחה אותו רוצים לקבל – שתילה צפופה למרבדים, שתילה בגושים, שתילה בין מיני צמחים אחרים, שתילה בקומבינציה של שניים או יותר של מינים שונים ועוד.
- לא כדאי לשתול צמחי בצל ופקעת בבודדים, כי המראה שלהם בפריחתם לא יהיה משמעותי בגן.
- חשוב לבחור במיקום שתילה מתאים. כמעט כל המינים דורשים שמש ישירה על מנת לפרוח. יוצאי הדופן - הרקפת הפורחת גם בצל מלא, למרות שתשגשג יותר במקומות מוארים או עם שמש ישירה לכמה שעות; זני היפאסטרון המעדיפים תנאי צל חלקי, שבשמש מלאה יפרחו רק בשנה הראשונה ויתנוונו; יקינתון וחלק מזני הנרקיס יפרחו גם בצל, אולם רק בשנה הראשונה.
את רוב המינים יש לשתול בקרקע מאד מנוקזת (אפילו בטוף גס)
מסלעה מתאימה לגיאופיטים רבים בשל תנאי הניקוז הטובים השוררים בה. יוצאי הדופן - בת-קלה חבשית, איריס פולווה וסייפן נוגה, שיגדלו היטב בקרקע בוצית. - רוב הגיאופיטים יתפתחו יפה בקרקעות מסוגים שונים (גירניות או וולקניות). תערובת מוצלחת למיכלים, אם כי כבדה במשקל, היא תערובת של 2/3 טוף גרוס דק ו-1/3 תערובת שתילה.
לאחר השתילה יש להשקות ולשמור על לחות הקרקע לאורך כל עונת הצימוח
חשוב במיוחד לא לשכוח השקיות בהפסקות בין תקופות הגשמים. בתנאים אלה הצמחים יפתחו יותר עלים ויותר פרחים, אברי האגירה שלהם יהיו מלאים יותר והפריחה לשנה הבאה תובטח. עונת השתילה הסתווית היא מסוף ספטמבר ועד תחילת דצמבר.
ניתן וכדאי לחפות את הקרקע לאחר השתילה
הגיאופיטים (בניגוד לחד-שנתיים) עוברים את שכבת החיפוי בקלות. החיפוי מקטין את צפיפות העשבים הרעים, שומר על לחות הקרקע ואף מקטין סחף קרקע בגשמים.
- ניתן לדשן את הקרקע בסתיו-חורף לקבלת צמחים בריאים יותר אשר יפרחו מעבר לעונה הראשונה. דישון בשחרור איטי נוח, מתאים לשימוש פעם בשנה לרוב המינים.
אם ברשותכם זרעים שאספתם בשנה שעברה, זרעו אותם כעת בכוסיות והשקו אותם.
ניתן לגדל מינים רבים מזרעים אולם נדרשת סבלנות רבה, רובם יפרחו רק בשנה הרביעית עד שמינית לאחר הזריעה.
בצלים ופקעות אשר נמכרים כעת עברו טיפולי חיטוי וקור ומוכנים לשתילה
זה בניגוד לבצלים אשר הוצאנו מהקרקע בגינה שלנו. בצלים ופקעות של סוגים מסוימים מגידול עצמי (כמו צבעוני ויקינטון) יש לאחסן כשישה שבועות לפני השתילה במגרת הירקות במקרר, כדי שיצברו מנות קור הדרושות לפריחה משמעותית ויפה.
את הפקעות יש לאחסן ברשת או בשקית נייר מחוררת
אין לאחסן את הפקעות בשקית ניילון. הבצלים והפקעות הנמכרים כעת יבשים, זולים בהרבה מעציצים פורחים של אותם הצמחים אשר ימכרו מאוחר יותר בעונה.
לקראת סוף עונת השתילה, בדצמבר, יורדים מחיריהם של הבצלים במשתלות, אז ניתן לרכשם במחירי מציאה ולשתלם מיד. גיאופיטים מומלצים לשתילה בגינה :כלנית מצויה – צמח זול, פורח עונה ארוכה, חוזר בפריחה לאורך כמה שנים ואף מזריע את עצמו. רקפת מצויה, טיפוס בר – עונת פריחה ארוכה, פריחה גם בצל מוחלט, צמח החי עשרות שנים ויותר, מתאים לשתילה בקירות.
רקפת מצויה, זני תרבות – עונת פריחה ארוכה, פריחה בצל. צמח יקר יחסית, הנמכר רק פורח במיכלים.
חצב מצוי – הכי גדול, הכי יקר, אולם יפרח שנים רבות.
פעמוני-שלג גבוהים – צמח אמין החוזר בפריחה לאורך כמה שנים גם בהר וגם בחוף, בעל מופע צפוני וייחודי.
סייפן לילכי – צמח אמין החוזר בפריחתו כל שנה, ריבוי קל מזרעים. היפאסטרון, זני מכלוא – עלווה יפה ירוקת עד, פריחה מרשימה – בתנאים אופטימליים יפרח פעמיים בשנה, דורש השקיית קיץ, פריחה בצל חלקי.
צבעוני, זני מכלוא – יקר, פריחה מרהיבה רק לעונה אחת. מתאים יותר לשתילה באזור ההר.
יקינתון מזרחי – יקר, אולם יפרח כמה שנים. יכול לפרוח בשנה הראשונה גם בצל. אם יגודל בשמש יפתח גבעולי פריחה קצרים יותר.
נרקיס, מינים וזנים שונים – יש לבחור בקפידה את הזנים המוצלחים, כמו נרקיס 'גרניום', נרקיס מצוי, נרקיס עטור לאזור ההר ועוד.
להמשך קריאה על טיפים לרכישת ושתילת צמחי בצל ופקעת