כתבה זו נמנית על סדרת כתבות העוסקת במגוון הרחב של אמצעים הננקטים בידי המתכננים לפתרון הפרשי גובה ושיפועים בשטח המגרש. בכתבה קודמת עסקנו בקירות תומכים. הפעם – על מסלעות בגן.

כתבה וצילמה: מיכל זסק, מעצבת גנים ונוף*

גנים בשטחי ארץ גבעיים והרריים מציבים בפני המתכנן אתגרים תכנוניים הנובעים מהפרשי הגבהים הניכרים בשטח המגרש, ובקשר שבין המגרש לשטחים הגובלים בו.

מסלעה הינה מבנה של סלעים המונחים זה על גבי זה במדורג. משקל הסלעים הגדולים הוא שמחזיק את הקרקע שבגב המסלעה, כמו קיר כובד, ומאפשר למתן את המדרון. משום כך תהיה לכל מסלעה חזית גלויה של סלעים מדורגים, וגב נסתר מכוסה קרקע.
ישנן גם מסלעות קטנות שלא נועדו לפתור הפרשי גובה אלא להוות אלמנט עיצובי בגינה. מאחר ומסלעות דקורטיביות אלה תומכות בהפרשי גובה קטנים בלבד, ניתן להשתמש בבנייתן בסלעים קטנים ובאבנים. לבד מכך עקרונות התכנון של מסלעה גדולה תקפים גם להן.


כמו כל אלמנט בעל נפח ומשמעות בגן, בתכנונה של מסלעה יש להתייחס לצד הטכני-פונקציונלי ולצד העיצובי. ראשית יש להדגיש כי מסלעה דורשת מקום רב יותר בגן מאשר קיר תומך, ואינה מומלצת להפרשי גובה העולים על 2-2.5. מ'. משום כך, אם יש לנו מקום מועט כדי לתווך הפרש גובה רב, מסלעה איננה הפתרון המתאים.
בצד העיצובי יש לזכור כי מסלעה מדברת בשפה טבעית מאוד, בהיותה בנויה מחומר טבעי ובמבנה בלתי מהוקצע. יש להתחשב בשפה זו במרחב הגן בו מתוכננת המסלעה – ועל כך נרחיב בהמשך.

אבני הבניין, או איך בונים מסלעה

כל מסלעה חייבת בראש ובראשונה להיות יציבה. משום כך יש להשתמש בבולדרים יחסית שטוחים ורבועים, המאפשרים לייצב היטב את הנדבך שמעליהם. גובה טוב לבולדרים הינו בערך 0.5 מ'.
לכן גובה כל נדבך במסלעה הינו 0.5 מ' לערך. הסידור האופטימלי הינו 1/3 מהנדבך גלוי ו- 2/3 מכוסה ע"י הנדבך שמעליו. בין הסלעים רצוי להותיר חללים למילוי קרקע שיאפשרו שתילה במסלעה.


לרוב חללים אלה נוצרים ממילא בשל צורתם הטבעית של הבולדרים, אבל אם הבולדרים מרובעים מאוד בצורתם יש להקפיד על השארת מרווחים מספקים בין הסלעים. כן רצוי להשתמש בבולדרים בעלי פאטינה, ולהפנות את הצד עם הפאטינה לחזית המסלעה.
זאת כדי ליצור מראה טבעי ואסתטי יותר למסלעה. חשוב גם לזכור שהצמחיה במסלעה דורשת השקיה בטפטוף, ולתכנן מראש פרישה אופקית של קווי טפטוף. את הבולדרים מובילים למגרש באמצעות מנוף, ולכן יש לדאוג לגישה לרכב עם מנוף באופן שזרוע המנוף תגיע למיקום הרצוי למסלעה.
המילוי המומלץ לחללי השתילה הוא 50% קרקע גננית מועשרת ב- 50% קומפוסט.


עיצוב המסלעה

מסלעה איננה רק פתרון לבעיה, מסלעה היא אלמנט בעל נוכחות משמעותית וכבדת משקל, תרתי, בגן. בבואנו לעצב מסלעה עלינו לשאול את עצמנו מהי רוח הגן? מהי שפת הדימויים שאנחנו מעוניינים ליצור? מסלעה תשתלב נפלא בגן ים תיכוני בעל אווירה טבעית וזורמת. בגן בעל קווים נקיים-מינימליסטיים או פורמאליים תיווצר צרימה. הרמוניה בגן נוצרת בין השאר בהקפדה על שימוש בשפה אחידה בין מרכיביו, והמסלעה בתוכם.
בבניית המסלעה רצוי להשתמש בסלעים פחות או יותר מהמרחב בו מצוי הגן. כמו כן רצוי להשתמש באותו סוג סלע לכל המסלעה.
סלעים מכאן ומשם לא יתקבלו היטב. כאמור, יש חשיבות גם לפאטינה, חזזיות וטחב על הסלעים. מסלעה מסלעי עומק לבנים שנחצבו נראית הרבה פחות טבעית. להשלמת העיצוב המרהיב ניתן להוסיף מפל מים היורד מן המסלעה ונאסף לבריכת נוי קטנה למרגלותיה.
מסלעה מגוננת בעלת מראה חיוני וטבעי הינה מהאלמנטים היפים ומלאי הקסם ביותר בגן. היא מגוונת בצבעיה וצורותיה, תלת מימדית ומושכת את העין ואת הלב.

שתילה במסלעה

מסלעה הינה, כאמור, אלמנט טבעי בשפתו הצורנית. משום כך העיקרון החשוב ביותר בעיצוב הצמחיה הנשתלת הינו מגוון. יש להקפיד על שתילה מעורבת של צמחים, צבעים וצורות. שתילה אחידה נראית בלתי טבעית. מיגוון – אולם לא אינסופי.
גם בשתילה מעורבת רצוי לחזור על מיני הצמחים לפחות פעמיים, במקומות שונים במסלעה. צמחים קטנים כדאי לשתול במקבצים במספרים אי-זוגיים, באופן שתיווצר קבוצה קטנה המושכת את העין. כן כדאי לבחור סכמת צבעים שבה 2-3 צבעי פריחה עיקריים החוזרים על עצמם, בצירוף כמה משניים.

צמחים שרועים ומשתלשלים מתאימים במיוחד לשתילה במסלעה. יש לשתול את הצמחים המשתלשלים כך שיכסו חלק מהסלעים ויותירו חלק גלוי. הקומפוזיציה בין הגלוי לחבוי יוצרת עניין וויזואל רב.
מאחר ומסלעה הינה מן המאפיינים המובהקים של הגן הים תיכוני, יתאימו לה מאוד צמחים ים תיכוניים ברוחם ובמאפייניהם החזותיים, צמחי תבלין וסוקולנטים. אולם גם כאן העיקרון הוא שאופי הצמחים צריך להתאים לאופי ולשפה החזותית של הגן כולו.
כמו כל תכנון צמחי, גם תכנון הצמחיה במסלעה היא מלאכה הדורשת התחשבות בדרישות הספציפיות של כל צמח, ובכללן תאורה, אקלים, כמות מים, דרישות קרקע וכיו"ב.

* ליצירת קשר עם מיכל זסק

 להמשך קריאה על גדרות במבוק עיצוב גינה