כתבה: מיכל זסק
גינת הבית מאפשרת מגוון רחב של שימושים עבור בעליה. תכנון נבון של הגינה לפני הקמתה מאתר את צרכי בני הבית ומאפשר אותם בתוך חללי הגינה השונים.
בין מגוון השימושים הללו ניתן למנות אירוח, משחק, ישיבה שקטה והתרגעות, גידול צמחי תבלין, פירות וירקות, טבילה במים ושחייה, משחקי כדור; וכמובן התוודעות לטבע והנאה אסתטית.
כל משפחה וצרכיה השונים, העדפותיה וטעמה. משפחות רבות הניגשות לתכנון גינתן החדשה מעוניינות במדשאה גדולה. אולם במהלך השנים משתנים מגוון הצרכים והשימושים שמשפחה רוצה לעשות בגינת ביתה, והמדשאה רחבת הידיים ששימשה בעבר למשחק עבור ילדי המשפחה הצעירים עומדת עתה יתומה משימוש וזוללת מים. תכנון והקמה של גינה חדשה הינו עניין מורכב, בו מושקעת מחשבה רבה ומשאבים רבים.
בין מכלול השיקולים שיש לקחת בחשבון כאשר מתכננים גינה, יש לתת את הדעת גם על השתנות צרכיה של המשפחה ואורחות-חייה בחלוף השנים. כיצד מתכננים גינה שימושית לשנים ארוכות? גינה שאינה מקפחת את צרכיהם הנוכחיים של בני הבית ויחד עם זאת מאפשרת את השתנותם, בלא להצריך שינויים יקרים ומורכבים במבנה הגינה?
סוד העניין נעוץ בתכנון חלל מדשאה מינימאלי העונה על צרכי ההווה, ובשימוש בשטחים הפנויים ליצירת פינות וחללי משנה בגן. חללי משנה אלה יכולים להחליף את ייעודם עם גדילת הילדים והשתנות השימושים שרוצים לעשות בהם.
המדשאה
הורים לילדים צעירים מעוניינים פעמים רבות במדשאה גדולה ככל האפשר, שתמוקם בחלל המרכזי של הגן סביב פינת הישיבה המרוצפת. המדשאה הגדולה מאפשרת מרחב של משחק והתרוצצות עבור הילדים תחת עינם הפקוחה של ההורים. אולם, מעבר לעובדה כי מדשאה כזאת בזבזנית במים ובאחזקה ואיננה מעניינת ויזואלית, היא משתלטת כמעט על מלוא השטח של הגינה ואיננה מאפשרת את קיומם של חללי משנה.
מדשאה "מקיר לקיר" לא בהכרח משרתת טוב יותר בשטחה הגדול את השימושים שעבורם נוצרה מחלל דשא קטן בהרבה וגם במדשאה בעלת גודל בינוני ניתן לערוך מסיבת יום-הולדת, לפתוח בריכה ולשחק במשחקי כדור. יותר משקובעת גודלה של המדשאה קובעת צורתה האפקטיבית. יחד עם זאת, המדשאה צריכה להיות גדולה מספיק בשטחה על-מנת לאפשר פעילות ומשחק עבור ילדים צעירים. מדשאה "גדולה מספיק" היא כמובן עניין יחסי, המתייחס לגודל הגינה כולה ולצורת המדשאה. ככלל, צורות מדשאה לא-רגולריות, הגם שהינן יפות ומעניינות, פחות פונקציונליות ומקטינות את השטח האפקטיבי להתרוצצות ולמשחק. בעת תכנון גינה המוגבלת בשטחה יש לתת על כך את הדעת. מדשאות בעלות צורה מוגדרת - מרובעת, בעלת זוויות מעוגלות או קשתית – יעילות יותר בניצול החלל.
בנוסף, פעמים רבות נוצרות בגינה רצועות צרות וארוכות כתוצאה מגבולות המגרש והעמדת הבית עליו. לעיתים מבקשים בעלי הגינה לשתול ברצועות אלה דשא כדי להגדיל את שטח המדשאה. אולם רצועות דשא צרות אלה אינן מוסיפות ליעילות המדשאה או לתחושת המרחב שלה, בעוד שהן אידיאליות כחללי משנה המיועדים לשימושים אחרים. יודגש, כי אין הכוונה כאן לעודד תכנון מדשאות מרובעות על פני מדשאות בעלות קו מעוגל ואמורפי. תכנון גינה נסוב תמיד סביב מציאת האיזון בין שיקולים שונים, וביניהם גם טעם אישי.
חללי משנה גמישים חללי משנה "גמישים" הינם כאלה היכולים לשרת מספר שימושים, או להחליף את ייעודם בחלוף השנים בלא להצריך שינויים מפליגים במבנה השלד של הגינה. חללי המשנה בגן יכולים להיות: פינת ישיבה מרוצפת, מדשאה, בוסתן עצי פרי, פינת ישיבה אינטימית ושקטה ("פינת זולה"), פינת משחק לילדים, בריכת נוי ועוד. תכנון חללי משנה בתוך הגינה הינו כמובן חלק מתכנון נכון של הגינה באופן כללי. חללי משנה הופכים גינה למרתקת, מגוונת ומפתיעה, מנצלים לשימוש את מלוא השטח של הגינה, ומעודדים תנועה וגילוי בתוך הגינה. אולם יש להם גם תפקיד במערכת השיקולים הרואה את השתנות הגינה לאורך השנים.
כאן נדרשת הערה של הסתייגות. לא תמיד יצירת מערכת של חללי משנה אפשרית. השטח והמבנה של גינות רבות קטן מכדי לאפשר יצירת חללים נוספים מעבר לחלל מרכזי אחד. אין כוונתי לעודד יצירת חללים מיניאטוריים שלא ניתן לעשות בהם שימוש יעיל. יצירת מערכת של חללי משנה בגן מחייבת הקפדה רבה על שמירת הקשר והקו הסגנוני המאחד שבין אזורי הגן השונים. קשר זה יוצר תחושה כי אנו נמצאים בגינה אחת, מרובת פנים ופינות, ולא באוסף אקראי של חללים השוכנים זה לצד זה. ניתן ליצור קשר מאחד בין חללי הגן השונים ע"י שימוש חוזר בחמרים, באלמנטים סגנוניים, ובצמחייה בעלת דימוי ברור הקושרת חלקי גן שונים; או ע"י קשר פיזי כמו חיפויי קרקע שונים המובילים את העין דרך חלקי הגן (לדוגמא "נחל יבש" של חלוקים), אלמנט מים העובר דרך הגן, צמחיית כיסוי נמוכה ועוד.
הנה מספר רעיונות לתכנון פינות שונות בגן לשימושם של ילדים, שיכולים להחליף את ייעודם במהלך השנים:
אזור משחקים שבו יוצבו מתקני משחק שונים עבור ילדים (טרמפולינה, מגלשה, מתקני משחק מודולריים, "מטבח" וכן הלאה) . ילדים צעירים משתמשים בעיקר במתקני המשחק מפלסטיק. כעבור שנים ספורות מהווה הפינה זירה למשחקי דמיון אין סופיים. עבור ילדים מתבגרים ניתן להפוך את הפינה לאזור של רביצה לאירוח חברים, להאזנה למוסיקה, לנגינה וכו'.
כאשר הילדים צעירים יש לחפות את הקרקע בחיפוי בטיחותי לנפילה כמו רסק גזם או חיפוי של אבנים זעירות (גרנוליט). מאוחר יותר, וכאשר הגזם מתכלה, ניתן לחפות את הקרקע בחיפוי קבוע, להניח דק עץ או אפילו להכניס לגן את הג'קוזי הזוגי שחלמתם עליו... ארגז חול במיקום מרוחק מהכניסה לבית אהוב על פעוטות וילדים צעירים ומספק שעות של פעילות . אם הארגז גדול מספיק ניתן להפנות אליו מגלשה כדי שהילדים יוכלו לגלוש לתוך החול. כעבור שנים ספורות ניתן להסב את ארגז החול לערוגה לגידול ירקות, לפינת תבלינים או סתם לערוגה פורחת. את החול בארגז החול יש לנקות מדי פעם מלכלוך ומצואת חתולים. כאשר ארגז החול סיים את תפקידו יש להעשיר את החול בקומפוסט בכמות מינימאלית של 25 ליטר למטר מרובע, ולחבר צנרת טפטוף בהתאם לצמחייה שרוצים לשתול בתוכו.
פינת ישיבה שקטה בגן עבור ההורים יכולה לשרת בחלוף השנים גם ילדים מתבגרים. ניתן להשאיר בשולי הגינה אזור של קרקע חשופה. אזור זה יכול לשמש כ"מחנה" עבור ילדים בגילאי-ביניים ויכול להפוך לאזור עבור מדורה, טאבון ואירוח בגוון מיוחד.
חללי משנה קבועים בנוסף לחללי המשנה היכולים להחליף את ייעודם בחלוף השנים, יש לתת את הדעת גם על אותם חללים היכולים להמשיך ולמלא תפקיד חשוב בגן לשנים ארוכות. בין חללים אלה ניתן למנות מטבח חוץ לבישול ולאירוח, מתקן ברביקיו בנוי, בוסתן עצי פרי, פינת תבלינים, מחסן, חצר משק או פינת שירות הצמודה לבית, בריכה לטבילה או לשחייה ועוד. הכל בהתאם לרצונות, לחלומות ולמשאבים הכספיים העומדים לרשות בעלי הגינה. לסיכום, תכנון גינה הינו תמיד מעשה של איזון בין צרכים שונים, חלומות, טעם ואילוצים רבים ושונים. בתוך מערכת השיקולים המורכבת המנחה את התכנון יש לזכור כי צרכים והעדפות משתנים לאורך השנים, ותכנון נבון לוקח כל זאת בחשבון.
להמשך קריאה על שדרוג גינה בשל שינויי הזמן