כתבה: עפרה קורן איירה: אלינה גרביס
הגינה בימים עברו נועדה בעיקר לענות על צרכים פיסיים: גידול ירקות ופירות, צמחי תבלין ורפואה, וגם משק חי. כיום ההתייחסות לגינה היא כאל חלל מגורים נוסף. חלל זה יכול, בהתאם לגישה זו, להתחלק למספר "חדרים" ממש כמו הבית: אזור אירוח, משחקים, מנוחה, עבודה וכיו"ב.
הדבר הראשון שיש לזכור כשאנו מתכננים ומקימים גינה - אם אנו רוצים גינה נאה ויעילה - שתשרת אותנו היטב ותהיה אסתטית לעין, הוא שיש להקצות לגינה תקציב משל עצמה. להבין שבניית גינה היא כמו בניית חדר נוסף בבית. ניתן לעשות זאת ב"תשלומים" – כלומר, לבנות אותה בשלבים, אך התכנון הכולל צריך לקחת בחשבון מלכתחילה את כל האלמנטים הרצויים לנו, וביחד עם זאת להיות גמיש, על מנת שניתן יהיה לשנותו בהתאם לצרכים המשתנים של המשפחה.
משפחה עם ילדים קטנים לדוגמה, תעדיף לעתים דשא גדול יותר שעליו יוכלו הילדים לשחק ולהשתולל מבלי להיחבל, אולם התחזוקה והטיפול בדשא הם התובעניים ביותר בגינה כולה, וזוג מבוגר יעדיף אולי, לעומת זאת, להחליף את הדשא, או חלק ממנו, בצמחיה חסכונית יותר בהשקיה וטיפול, או במשטח בנוי.
דרך אגב, גם כשיש ילדים קטנים בבית, כדאי לזכור שבבדיקות שנעשו נתברר שהשטח הממוצע ש"צורכים" ילדים במדשאה, במשפחה ממוצעת, הוא כ- 30 עד 40 מ"ר בלבד. את שארית השטח ניתן לנצל בצורה יעילה ומוצלחת יותר. לא חייבים להפוך את החצר כולה למדשאה אחת גדולה.
כמובן שיש גורמים חיצוניים החייבים להילקח בחשבון כמו סגנון הבניה של הבית עצמו, הסביבה האקלימית, סוג הקרקע, מי בעצם מטפל בגן – גנן מקצועי או בעלי הבית החובבים ועוד.
ציפיות ודרישות מהגינה
השלב הראשון הוא הכנת פרוגרמה. קחו נייר ועפרון, ורשמו את הנתונים להם אתם זקוקים על מנת לתכנן בתבונה. חשבו על נתונים כגון:
- מהו מספר המשתמשים בגן, גילם ותחביביהם – גילאים שונים ועיסוקים שונים זקוקים לאזורי פעילות שונים בגן.
- בעיות קיימות בגן (ויזואליות ופונקציונליות): האם קיימים אלמנטים מכוערים שנרצה להסתיר כמו מחסן או חבלי כביסה? האם השטח נמצא במדרון?
- אלמנטים רצויים המצויים כבר בגן.
- האפקטים שנרצה להשיג באמצעות הצמחיה (צורה, צבע, מרקמים).
- אלמנטים נוספים שנרצה לכלול בגן, מלבד הצמחיה, כגון מוסך סגור, שבילים בנויים וכד'.
- חומרי בניה מועדפים.
- דרישות לשטחי שימוש לפי הצרכים.
סקירת השטח
השלב הבא הוא לבדוק את השטח בדקדקנות – הסתובבו בגן עם דפדפת ועט והתבוננו סביב:
הבית
בדקו את מיקום הדלתות וכיוון פתיחתן. כדאי לציין את רוחב הפתח וכך גם לגבי החלונות. רשמו גם את גובה סף החלון מפני הקרקע, על מנת שלא לשתול בטעות עץ או שיח שיחסמו את הדלת או יחשיך את החלון.
הגישה לבית
גודל הרחוב, נפח תנועה, מרחק הגדר מן הכביש, וכד'. אולי תרצו לחסום את הגינה מהרחוב בעזרת עצים או גדר חיה. אם לדוגמה הבית ממוקם ליד כביש סואן, יידרש שער שימנע מילדים קטנים לרוץ החוצה בחופשיות.
מתקנים קבועים
פתחי ביוב ואינסטלציה, פתחי אוורור, מנוע המזגן, מחסן או חניה, שקעי חשמל על הקירות החיצוניים של הבית, ארון חשמל, מונה מים, בלוני גז, חיבורי תקשורת וכבלים, מרזבים ועוד. בכל אלו, באפשרות הגישה אליהם וברצון להסתיר אותם, כדאי להתחשב לפני שמתחילים לבנות או לשתול.
גבולות הגן
האם הם ברורים ומוגדרים או שהם מחוברים עם הגינה השכנה? אם קיימת גדר – מאיזה חומר, מה גובהה והיכן ממוקמים השערים?
צמחייה קיימת
ובעיקר עצים ושיחים בוגרים ומפותחים היטב. יש לדעת שעצים מסוימים אסורים לעקירה על פי חוק (פרטים מדוייקים ניתן לברר ברשות המקומית). בכל מקרה, גם לא כדאי להוריד אותם אם אינם מפריעים ממש, שכן לוקח לעץ כל כך הרבה שנים להגיע למלוא גודלו, שפשוט מיותר להתחיל את התהליך מהתחלה. במקום זאת, שלבו את העץ בתוכנית. אחרי הכל הוא כבר נותן צל, ואולי אפשר לתלות עליו ערסל; אולי ניתן למקם מתחתיו פינת ישיבה או מקבץ מכלי שתילה צבעוניים. אל תכרתו סתם שכן הנזק הוא בלתי הפיך. יש כמובן מקרים בהם אין אפשרות להימנע מכריתת שורשים ובמקרים קיצוניים אפילו כריתת העץ עצמו (כשהוא מפריע לבניה חדשה, למשל).
-קירות תמך, שבילים מרוצפים, מדרגות ושאר אלמנטים בנויים
ציינו אתכיווני סלילתם, גובהם, רוחבם והחומר ממנו הם עשויים.
אלמנטים תכנוניים קיימים
מדשאה, ערוגות פרחים, שיחים וכד'.
בדקו היכן הצפון
אלו חלקים של הגן חשופים לשמש מרבית היום ואלו חלקים יהיו שרויים בצל.
אלמנטים מחוץ לחצר
אולי קיים בחצר השכנים עץ רחב נוף המצל גם החלקה שלכם? בדקו אם ניתן לנצל אותו לצרכיכם: פינת ישיבה מוצללת או מקום לצמחיה הדורשת הצללה. מצד שני, אולי דווקא חלון חדר השירותים של השכן נשקף מפינת הישיבה שלכם? ואז כדאי לטעת עץ שיסתיר את המחזה ה"מרנין" הזה...
אלמנטים כלליים
נוף שכדאי להשאיר פתוח, כיווני הרוחות בחורף או הבריזה בקיץ, סוג הקרקע וכו'.
שיפועים ושינויי גובה בקרקע
לא תמיד חייבים ליישר ולפלס את המגרש. ניתן ליצור סביבה מעניינת יותר על ידי שיפועים או טרסות, שגם ייצרו פינות שונות ומוגדרות בגינה.
ניקוז
לאיזה כיוון פונה השיפוע הטבעי של הקרקע? אם הוא פונה כלפי הבית – יש ליצור ניקוז מתאים על מנת שלא ייפגעו יסודות המבנה ולוודא שהבניין לא יוצף בחורף.
את כל אלו כדאי לקחת בחשבון לפני שמכניסים אפילו שתיל אחד לגינה. עץ לא מתאים בפינה בעייתית – והרי לכם בכייה לדורות.
מדידה
השלב הבא הוא למדוד את גבולות היקף הגינה, ולשרטט סכימה שלה על דף נייר.יש מגרשים צרים וארוכים, אחרים מרובעים או טרפזיים, ויש אפילו משולשים. התכנון צריך להיעשות בהתאם, על מנת לנצל כל פינה במגרש.
לאחר מדידת גבולות הגן, יש למקם את הבית בתוכו בצורה נכונה ומדויקת ככל הניתן. אם מצויה בידיכם תוכנית הבניה של הקבלן או האדריכל – מה טוב. צלמו אותה בהגדלה, ובמספר עותקים. בכל מקרה, השתדלו לשמור על קנה המידה – גם של התוכנית וגם של האלמנטים שתכניסו לשרטוט.
ציינו בשרטוט את מיקום החלונות והדלתות ומרחקיהם מפינות הבית, והכניסו פנימה את המידע שאספתם בשלבים הקודמים לגבי מיקום האינסטלציה, החשמל, האלמנטים הבנויים והצמחיים וכל השאר.
היכנסו אל תוך הבית, והשקיפו מן החלונות. מה אתם רואים? מה אתם רוצים לראות? רשמו הכל.
אפשר להיעזר במצלמה על מנת לנסות ולראות את המצב העתידי: צלמו פינות בגן, או מראה מהחלון או מפתח הדלת, על התמונות הלבישו נייר שקוף כלשהו – פרגמנט או שרטוט – וציירו עליו את מה שהייתם רוצים לבצע בפינה ספציפית זו. הדבר ייתן לכם אינדיקציה כלשהי, כיצד ייראה האזור בשלב המוגמר.
עד כאן, על קצה המזלג, עבודת ההכנה. בשלב הבא נתחיל בתכנון עצמו: היכן למקם כל אזור פעילות, חשיבות הגינה הקדמית, וכד'.
להמשך קריאה על תכנון גינה חלוקה לאזורי פעילות