עץ צל ייחודי

שם: מייש סיני celtis sinesis

כתב וצילם: צביקי פילו, משתלת חורשים

הסוג מייש כולל כ-60-70 מינים של שיחים ועצים נשירים הגדלים ברוב היבשות, מדרום ומצפון לקו המשווה, במזג אוויר טרופי, סוב טרופי, ממוזג וים תיכוני. בעבר הסוג שוייך לממשפחת האולמוסיים, אבל בשנים האחרונות סווג מחדש כשייך למשפחת הקנביים.
בישראל גדל המייש הדרומי כנציג יחיד של הסוג, אך כנראה שבדומה לפיקוס השקמה ולחרוב המצוי, גם מייש דרומי הינו עץ שהגיע לכאן עם אחת ההגירות ונשאר כפליט תרבות ואינו עץ בר.

תקריב עלה
מייש סיני הינו עץ חד-ביתי, נשיר אמיתי ומאריך חיים. מוצאו במזרח אסיה - סין , קוריאה ויפן, שם הוא גדל כעץ בר ביערות רחבי עלים בגובה של 100-1500 מטר מעל לפני הים, באזורים עם ממוצעי משקעים הנעים בין 400 ל-12000 מ"מ (הנתון הגבוה הוא מאזורים בהם יש מונסונים).
המייש הסיני הראשון בישראל הגיע ככל הנראה לגן הבוטני במקווה ישראל בשנות ה-30 של המאה הקודמת (זאת לפי רישומיו של דוד זיידנברג). בחלקה ניטעו מייש דרומי, מייש סיני, ומייש בונגה. עדות חיה לאיכות העצים הללו היא ששלושתם, למרות גילם העומד על 85-90 שנה, הם חיוניים ונראים מצוין. לפני כשנתיים, הוסיפה לחלקה אוצרת הגן, מורן פלג, גם מייש אפריקני, מייש רחב-עלים ומייש מערבי.

תקריב הגזע
בשנים האחרונות עלה מאוד השימוש בגינון במייש בונגה (גשר הזיו) ובמייש דרומי, אנו בחרנו להציג דווקא את המייש הסיני, אשר בדומה למיישים מצטיינים נוספים לא זוכה למעמד הראוי לו.
בארצות המוצא ובתנאי גינון גדל המייש הסיני בקצב צימוח בינוני עד בינוני-מהיר לגובה של 8-13 מטר ולקוטר נוף של 10-12 מטר. צורת הנוף סגלגלה עד מעוגלת דמויית מטריה, עם ענפי משנה הנוטים כלפי מטה ויוצרים מראה יפה ומעניין.
מבנה הגזע ייחודי, הוא ישר ונראה כבנוי ממספר גלילים מקבילים. קוטרו 60-90 ס"מ ובעצים בוגרים מאוד אפילו 100 ס"מ. הסות אפורה וחלקה ולעתים באיזור צוואר השורש מתקבלות צלעות שעם קטנות. ענפים צעירים הינם בעלי צבע חום.

מראה כללי של מייש סיני
העלים מסורגים ופשוטים, צורתם ביצתית מאורכת והם מסתיימים בחוד. צבעם ירוק חי עם גוון מתכתי ברקע, אורכם 9-12 ס"מ ורוחבם 4-5 ס"מ. אם ממוללים את העלים מרגישים חספוס מסוים, מקורו בשערות זעירות המכות אותם שאינן נראות לעין.
שפת העלה משוננת ברובה, בדרך כלל השליש הראשון של העלה בחלק הקרוב לפטוטרת הינו בעל שפה תמימה. בדומה לשאר מיני המייש ציר העלה אינו עובר במרכז והעלה אינו סימטרי.
לפני הכניסה לשלכת בחודש דצמבר מקבלים העלים צבע צהוב בוהק, ורגע לפני הניתוק מהעץ צבעם מהווה מוקד בגן ושווה ערך בעוצמתו לפריחה.
הפריחה באביב, עם הלבלוב מופיעים ניצנים בחייק העלים החדשים, אך כמו בכל צמח שמואבק על ידי הרוח הפרחים אינם בולטים והם חסרי ערך גנני.
הפירות הם בית גלעין כדורי בקוטר של 6-8 מ"מ, מופיעים מיד אחרי הפריחה ובמקביל ללבלוב. באביב ובקיץ הם ירוקים ולקראת הסתיו מבשילים וצבעם הופך לשחור והם קישוטיים.
הפרי הבשל אהוב על ציפורים ועטלפים וגם על יונקים. הוא בעל טעם מתוק ואכיל גם עבור בני אדם, אם כי היחס בין גודל הזרע לציפה משאיר אותו יותר כקוריוז מאשר פרי שניתן לבסס עליו ארוחה.
העץ עמיד למחלות ולמזיקים, לקור ולקרה וכן לחום. מתאים לנטיעה בכל סוגי הקרקעות למעט אדמות מלוחות. העמידות לגיר בינונית ובאזורים בעלי אחוז גיר גבוה יהיה עדיף להשתמש במייש דרומי.
מתאים לנטיעה במישור החוף, בשפלה ובאזור ההר. לא מומלץ למקומות עם אקלים חם ויבש כמו הבקעה והערבה, שם יתכסו העלים באבק ומראה העץ יפגע.
צריכת המים צנועה ובאזורי הנטיעה המומלצים, לאחר התבססות, העץ יכול להמשיך ולשגשג ללא השקיה.

שימושים ושימושים גנניים

ברפואה העממית משתמשים בחליטה מקליפת המייש לטיפולים בכפות הרגליים. העצה בעלת צבע צהוב בהיר, מתאימה לייצור קורות לבנייה ולרהיטים. חובבי בונסאי מגדלים עצי מייש סיני בעציצים מאות שנים.
בגינון יתאים המייש כעץ שדרה, עץ למדרכה, עץ לגינות גדולות, עץ לחורשה, עץ בודד במדשאה או כקבוצה. צל העץ כבד ונעים, והעלים עוצרים אבק ופיח.
בהשוואה לשאר מיני המייש ההבדלים אינם גדולים. בכל אחד מהמינים יש שוני מסוים בצורת העלה, צורת הנוף, צבע הגזע, צבע הפרי ובעיתוי הלבלוב. האדם הממוצע אולי לא יבחין בהבדלים אלו, אבל מקצועיות הינה בפרטים הקטנים. אם נטוע ברחוב שלכם או בפארק הסמוך אליכם מייש בונגה ותבחרו לנטוע מייש סיני בגינה שאתם מתכננים, תיהנו מהייחודיות ומההבדלים הדקים שלא כל אחד ער להם.
ברמה הטכנית, בהשוואה למייש בונגה, מדובר בעץ מעט יותר גדול אך עם מערכת שורשים בעלת נפח קטן יותר, כך שכעץ למדרכה יש למייש הסיני יתרון קל.

נטיעה וטיפול

בנטיעה במדרכה יש לוודא ששכבת המצע המהודק בבור הנטיעה מפונה, יש להקפיד על בור נטיעה בנפח של לפחות 2-3 מ"ק. כמו כן יש לתכנן גומה שקועה שיכולה לאצור מים, גודל הגומה יהיה מינימום מטר וחצי על מטר וחצי (דגש זה נכון לכל עץ רחוב קטן עד בינוני).

סיכום

עץ בינוני נשיר אמיתי, החולק הרבה תכונות משותפות עם שאר מיני המיייש. מתאים לנטיעה באזורים קרים עם שלג, בשפלה ובמישור החוף, מהיר צימוח, עמיד וחזק.
עצי המייש משתלבים היטב בנוף הגנים הים תיכוניים, למרות שההבדלים ביניהם אינם רבים, יש מקום לדעתי להמשיך ללמוד אותם ולהרחיב את הידע. כך נוכל להעשיר את הנוף שלנו עם עוד עצים נהדרים כמו מייש סיני ובנוסף לו מייש אפריקני, מייש מערבי, מייש לויגטה, מייש רחב-עלים, ובמקביל להמשיך להשתמש במייש גשר הזיו ומייש דרומי.

שווה ביקור: חלקת המיישים בגן הבוטני של מקווה ישראל; שדרה נהדרת של מייש סיני בכביש המוביל ליישוב שורש.

ליצירת קשר עם צביקי פילו ממשתלת חורשים

להמשך קריאה על עץ נוי פיקוס ברטרי