זה זמן
טיפול במזיקים ובמחלות
מזיק חדש בעצי המיש
יוסי בן שחר, אופיר אטינגר
משרד החקלאות ופיתוח הכפר מבקש לעדכן את מנהלי מחלקות הגנים, מפקחים ובעלי המקצוע בתחום הגינון בדבר התפשטותו בישראל של מין כנימה פולש חדש, הפוגע בעצי המיש: כנימת עלה המיש הצמרית Shivaspis celti (צמרנית המיש).
הכנימה זוהתה לראשונה על ידי איתן רכט מהשירותים להגנת הצומח ולביקורת. היא התפרצה בקיץ באזור גוש דן, ומשם התפשטה לאורך מישור החוף - בין זיכרון יעקב לאשקלון.
מוצאה של הכנימה במזרח הרחוק, והיא מאכלסת, ככל הידוע, רק מיני מיש.
הכנימה מפרישה חומר שעוותי לבן המכסה את גופה.
היא מקימה דורות רבים בשנה, שהעוצמתיים בהם - בעיקר בחודשי הקיץ.
נזקו של המזיק מתבטא בהפרשה רבה של טל דבש מעורב בשעווה. שכבת טל הדבש מתכסה בפיחת, המאלחת את העץ ואת סביבתו. הפרשה זו מהווה מטרד חמור בהיותה דביקה מאוד ומלכלכת את המדרכות ואת כלי הרכב החונים בסמוך לעצים.
לכנימה אויבים טבעיים, כמו מושיות וארינמלים.
בשלב מוקדם זה עדיין לא ניתן להעריך אם הנזק הסביבתי יתמתן בחלוף הזמן ומהי חומרת הפגיעה לטווח הרחוק בעצי המיש.
בוצע ניסוי לבחינת תכשירי הדברה להתמודדות עם הכנימה, תוך רתימת חברות ההדברה לתהליך.
בימים אלו מתבצע ניסוי בשדרות עצי מיש בוגרים וצעירים בתל אביב לבדיקת השפעתם של כמה תכשירי הדברה בהגמעה על ההתמודדות עם צמרנית המיש. ממצאי הניסויים יפורסמו לאנשי המקצוע בתחום ולציבור הרחב, ותכשירי ההדברה שיימצאו יעילים יופנו לקבלת רישוי.
אנו קוראים לעוסקים בתחום הנוי, גם ברשויות המקומיות ובעיריות, להמתין קמעה, עד שנפרסם ברבים את הממשק המומלץ להדברת הכנימה.
גיזום חריף עד כדי השחתת העץ אינו מהווה פתרון להתמודדות עם המזיק. גיזום חריף מוביל לאורך זמן לתמותה ולניוון העצים, ולעתים אף להפיכתם למסוכנים במרחב הציבורי.