קיימות דרכים רבות להגיע לגן חסכני במים, חלקן קשורות לשלב תכנון הגינה, בחירת הצמחים ושימוש בצמחים חסכני מים וחלקן קשורות לשלבי הקמת הגינה ואחזקתה. בכתבה זו ובכתבות נוספות שמופיעות בגיליון החדש של גן ונוף שמוקדש לנושא "גינון חסכוני במים" נציג מספר דרכים לביצוע.

כתב: ישראל גלון,אגרונום

מצב המים בישראל מותנה בכמות הגשמים היורדת מדי שנה. אחת לכמה שנים אנו עדים לירידה בכמות המשקעים הממוצעת והכרזה על שנת בצורת. תלות זו במי הגשמים המביאה למחסור במים גורמת בעקבותיה התקנת תקנות, גזרות והגבלת כמות המים המוקצבת לגינון פרטי וציבורי כאחד, ובצורך לחסוך במים. חריגה ממכסות המים המוקצבות לגינה גורמת בעקבותיה למחירי קנס גבוהים ועלולה אף להביא לניתוק המים מהגינה.
נושא גן חסכני במים עלה לדיון פעמים רבות בעבר. מי שלקח את הנושא ברצינות ונערך בזמן בגינון ציבורי ופרטי יכול להמשיך ולקיים גינתו גם בשנים אלו. ומי שלא נערך מוטרד כל פעם מחדש בעקבות הגזרות המתחדשות ונאלץ לפעול בתנאי לחץ. קשה לקיים גן יציב ונאה בתנאים משתנים כאלו ולכן בישראל עלינו ללמוד לתכנן ולקיים גנים חסכני מים, המתאימים לנוף, לאקלים ולקרקע.
אתחיל עם מעט נתונים: גינה במרכז הארץ בה משולבים דשא, עצים, שיחים ורדים וערוגת פרחים עונתיים אמורה לצורך כ- 600 מ"ק מים לשנה לדונם. בבדיקות ובמעקבים שנעשו על ידי נציבות המים בשנים האחרונות נמצא שצריכת המים בגנים באזור המרכז הינה בזבזנית ומגיעה אף ל- 1000 מ"ק לשנה לדונם! אנו צריכים לשאוף, לתכנן ולתחזק את הגינה כך שצריכת המים הממוצעת השנתית לא תעלה על 600 מ"ק לשנה לדונם, האם זה אפשרי ? אופי הגינה והצמחייה יקבעו את צריכת המים שלה.



באזורי ההר ובמרכז הארץ ניתן לתכנן גנים שבהם תהיה מדשאה קטנה- בינונית, פינות קטנות של פרחים וצמחים צרכני מים וחסכני מים. בנגב הצפוני מקו באר-שבע וצפונה באזורים שבהם כמות המשקעים גדולה מ- 200 מ"מ וברוב אזורי הארץ שבהם כמות המשקעים כ- 400 מ"מ ומעלה ניתן במעט מחשבה להגיע לגן חסכני במים. צריכת המים השנתית של גן כזה, בנוסף למשקעים, תהיה כ- 500-600 מ"ק לשנה לדונם. באזור הנגב הדרומי, בבקעה ובערבה, שבהם כמות המשקעים השנתית הממוצעת פחותה מ- 200 מ"ק לשנה לדונם, נוכל לתכנן גנים חסכני מים אך נצטרך להשקותם ביותר מים (1000-1200 מ"ק / ד').
קיימות דרכים רבות להגיע לגן חסכני במים, חלקן קשורות לשלב תכנון הגינה, בחירת הצמחים ושימוש בצמחים חסכני מים, וחלקן קשורות לשלבי הקמת הגינה ואחזקתה. צמחי המדשאה, הוורדים ופרחי העונה הינם בדרך כלל צרכני המים הגדולים בגינה, ולכן יש לתכנן בגינה מדשאה בגודל הנדרש לבני הבית, מדשאה שתשמש לדריכה (כ- 20-30% משטח הגינה).
במקומות שבהם אין דריכה אך מעוניינים בכיסוי השטח, נשתול שיחים וצמחי כיסוי נמוכים או גבוהים חסכני מים. ערוגות ורדים ופרחי העונה יישתלו בשטחים קטנים רק במקומות מרכזיים ובולטים באזור הציבורי בכניסה לבית בהיקף של 1-5% משטח הגינה. פרחי עונה נוכל לשתול באדניות ובמיכלים כך שצריכת המים שלהם תהיה מבוקרת. בגן חסכוני במים רצוי לתכנן שטחי מידרך פתוחים וקבוצות עצים (חורשות) לדריכה ולבילוי ללא מדשאה. אפשר להתרגל לדריכה על קרקע הגינה וניתן גם לדרוך על קרקע מחופה בחומר דומם כמו טוף, חצץ, חלוקי נחל, שברי רעפים ואף בחומרים אורגניים כגון רסק גזם ובשילובים ביניהם. שטחי חיפוי אלו יכולים לשמש למדרך, לפעילות, למשחק, ולסייע לחיסכון ניכר בצריכת המים. ניתן להגדיל את שטחי הריצוף מאבן – גרנוליט, ביטון וריצוף משתלב. עלותם אמנם גבוהה בביצוע אך אחזקתם זולה. בשנים האחרונות מופצים בארץ "דשאים" סינתטים המיועדים לדריכה.


לאנשים שאוהבים חיקויי צמחים, יתכן ש"דשא" מסוג זה יהווה פיתרון מסוים עבורם, אני אישית מעדיף דשא אמיתי במקום המיועד לדריכה. בבחירת הצמחים לגינה חשוב להכיר את צריכת המים שלהם ולהתחשב בכך בתכנון הגינה. הידעת? במשרד החקלאות קיימת רשימה של כ- 400 צמחי נוי שהינם חסכני מים וצורכים כעשרה עשר עשרים אחוז מכמות המים בהשוואה למדשאה. מדובר במגוון של צמחים מקבוצות שונות: עצים, שיחים, מטפסים וכו' בעלי מראה נאה במשך רוב עונות השנה. ניתן לשלבם בגן בהצלחה. בתכנון הגינה חשוב להקפיד לשתול את הצמחים בקבוצות בהתאם לצריכת המים שלהם ולתכנן את מערכת ההשקיה כך שהצמחים יקבלו מים על פי הצורך ללא בזבוז עקב תכנון לקוי.
בעת הקמת הגן במהלך הקמת הגן חשוב להקפיד על הכנת קרקע נכונה הכוללת – עיבוד קרקע לעומק של 30 ס"מ לפחות המסייע בחדור מים לעומק וביצירת בית גידול עמוק ואחיד. שימוש בקומפוסט בכמות 20 ליטר למ"ר והצנעתו. הקומפוסט ישפר את אחיזת המים בקרקע ויקטין איבוד מים עקב נגר לעומק. הקפדה על הדברת עשבייה ופריסת מערכת ההשקיה. צעדים אלו יסייעו בהכנת בית גידול עמוק ואחיד שיאפשר לצמחים לנצל את כמות המים העומדת לרשותם עקב הגשמים וכן לשפר את קליטת המים בהשקיה.
חסכון במים בגן קיים השקיה יעילה מהווה דרך עיקרית לחיסכון במים בגן הקיים. כוונתי שהשקיית הגינה תעשה על פי לוח הפעלה ודרישת המים של כל צמח. מערכת השקיה תקינה ללא נזילות, הפועלת בלחצים נכונים ושכמות המים שבה מבוקרת באמצעות קוצב מים או מחשב השקיה.

הידעת ?
ברז מים מטפטף או נזילת מים מיותרת מאביזר השקיה או מאחד מחיבורי הצנרת עלולים לגרום לבזבוז מים של כ- 5 מ"ק לחודש !!! לכן, מומלץ להשקות על פי תוכנית ההשקיה שהוכנה ולבדוק את תקינות אביזרי ההשקיה.

אין ספק שהשקיה על פי תוכנית הפעלה הינה הבסיס לחסכון במים. כדי להכין לוח הפעלה יש למדוד את השטח המושקה ע"י כל ברז ולחשב מהי מנת ההשקיה הנדרשת לכל גידול ובאיזה מירווח השקייה.
עיבודי קרקע בין הצמחים בצעירותם יסייעו בקליטת מי הגשמים והרטבת הקרקע לעומק וכך יגדל מאגר המים לצמחים. חשוב גם להקפיד על ניקיון השטח מעשביה המתחרה עם הצמחים על כל טיפת מים. חיפוי השטח שבין הצמחים בחומרים אורגניים או סינטטיים יכול לסייע בחיסכון ניכר במים.



כללים להשקיה חסכונית בגן הקיים

1. כאשר משקים בהמטרה יש להשקות רק בשעות שאין רוח – בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב. השקיה כשיש רוח עלולה לגרום להפסדים של כ- % 50 ויותר מכמות המים.

2. יש להשקות רק את הצמחייה – אין להשקות שבילים, קירות ואזורים שבהם אין צמחיה.

3. השקו רק על פי תוכנית הפעלה להשקיה שחושבה כך שתתאים לצריכת המים של הצמחים השונים.

4. קביעת מנת המים בכל השקיה: תיעשה על ידי קוצב מים או מחשב השקיה.

5. יש לוודא את תקינות מערכת ההשקיה: תקינות האביזרים, מערכת ללא נזילות, וחלוקה נכונה של המים לצמחים. זכור! במצב המים בישראל גן חסכוני במים הינו צו השעה ויפה שעה אחת קודם.

להמשך קריאה על עשרת הדברות לחסכון במים