בשנה האחרונה, דומה שההתלבטות לגבי השאלה "האם לרכוש ציוד גינון נטען" כבר לא עומדת על הפרק, ועכשיו השאלה היא "איזה מכשיר לרכוש"?
השוק התמלא במגוון רחב של חברות ומותגים, קטגוריות ומוצרים - ויש בלבול רב בין מוצרים אשר מיועדים לשוק הפרטי (או החצי מקצועי) לבין הציוד המקצועי, בין מוצרים שמציעים מענה יחיד וספציפי עם סוללה ייעודית, לבין כלים נטענים שונים המציעים מענה שלם בעזרת סוללה אחידה, ועוד.
לעתים הציוד הביתי נרכש על ידי בעלי מקצוע בשל עלויות הרכישה הנמוכות – אולם מדובר בצעד אשר עלול להתגלות כמוטעה, שכן הרוכש מקבל מוצר שלא תמיד יענה על דרישותיו.
אז כיצד בוחרים כלי המתאים לצרכים? עוד לפני שנצלול לנושא הטכנולוגיה - יש כמה דברים שקל מאוד לבדוק
המכשיר
מה משקלו של המכשיר? האם הוא מאוזן ונוח לאחיזה? (כדאי להחזיק ולהרגיש את המכשיר עם הסוללה).
מה מהירות הסיבוב של השרשרת במשור או של חוט הניילון והקסטה בחרמש? מהו הכוח במפוח? האם אפשר להרכיב על החרמש רק קסטה עם חוט או גם להב "נינג'ה" מפלסטיק?
בגוזם גדר חי, לדוגמה, צריך לבדוק את מהירות התנועה של הלהבים וגודל מפתח הסכינים (ככל שהמפתח גדול יותר כך המכשיר יהיה חזק יותר, והיצרניות לא ייקחו סיכון וייצרו להב עם מפתח גדול עם אין כוח לגוזמת לחתוך את הענפים, דבר אשר יגרום לעצירת המכשיר).
חשוב גם לבדוק האם למכשיר יש הגנות מפני עומס והגנות בטיחותיות נוספות.
הסוללה
האם הסוללה מתאימה לעבוד עם מספר מכשירים? האם נקבל תפוקה מספיקה מהסוללה עבור המכשירים השונים שלנו? מה משקלה? מה משך החיים שלה? באיזו מהירות היא נטענת?
תמיד עדיף לרכוש סוללות ליתיום איון ( Lithium-Ion). זו הטכנולוגיה המתקדמת ביותר עבור מכשירים בסדר גודל של כלי הגינון.
בחברות המובילות סוללות עם נפח עבודה שונה מיוצרות באותו גודל פיזי, דבר אשר שומר על איזון המכשיר. ישנן חברות אשר מציעות סוללות בגודל פיזי גדול יותר וחריג ואז הסוללה בולטת מהכלי, דבר אשר מסרבל את העבודה וגורם לחוסר איזון של הכלי.
המטען
קיימים מגוון מטענים המספקים מהירות טעינה שונה. כדאי מאוד לבדוק שמטען אחד יודע לעבוד עם כל סוגי הסוללות של אותה חברה.
מגוון (כלים, סוללות ואביזרים):
חשוב לבדוק את מגוון הכלים המוצעים בסדרת הנטענים. עדיף לרכוש כלים של חברה המאפשרת שימוש באותה סוללה במגוון כלים, זה אולי נראה אולי פחות חשוב ברכישה הראשונית, אבל יכול בעתיד לחסוך עלויות ומאפשר גמישות בעבודה כאשר רוצים להגדיל את השימוש בכלים נטענים.
הטכנולוגיה
במרבית החברות המובילות בתחום הגיעו למסקנה כי עבור ציוד גינון נטען הסוללות המתאימות ביותר הן Lithium-Ion של 36V. זהו הוולטאז' האידיאלי והסוללות הינן בגודל סביר ובמשקל נכון.
רוב החברות מספקות אינפורמציה רלוונטית לגבי זמן עבודה של כל סוללה עם כל מכשיר, ו/או שטח עבודה של המכשיר עם סוללה מומלצת.
בטכנולוגיה המתקדמת, מובטחת שמירה על כוח המכשיר לאורך כל מהלך העבודה, גם כאשר הסוללה לא טעונה במלואה. מערכת בקרה אלקטרונית מבקרת את צריכת האנרגיה של המנוע כך שזרם החשמל ומתח החשמל משתנה לפי מצב הטעינה של הסוללה. במילים פשוטות, כאשר הסוללה מלאה המנוע צורך פחות אנרגיה על מנת לשמור אנרגיה לעיתוי בו הסוללה לא תהיה מלאה. כך נוצר מצב שמקבלים תפוקה שווה ואחידה בזמן העבודה.
סיכום
כאשר רוכשים כלי נטען, רוכשים בעצם מערכת שלמה. זאת, מכיוון שסוללה אחת יכולה לשמש למספר כלים. בעתיד, אם נרכוש כלי נוסף, נעשה זאת ללא סוללה ונחסוך כסף.
עידן כלי הגינון המוטוריים עם מנועי הבנזין עדיין לא נגמר, אבל זה נראה קרוב מתמיד. יש היום מכסחות דשא הפועלות על סוללות נטענות, מפוחים, מטאטים חשמליים נטענים, משורי שרשרת, מגזמות, חרמשים – בעצם כל כלי הגינון המוטוריים הנדרשים לעבודתו של גנן.
להמשך קריאה על עקרונות התחזוקה של כלי גינון לחצו כאן