כתב: חנוך קרליבך


חודש מרץ הוא החודש המחבר בין החורף לאביב, 21 למרץ הוא יום השוויון בו מתחיל רשמית האביב ואורך היום משתווה לאורך הלילה. תקופה של לבלוב ופריחה וגם קצת בלגן - עדיין פורחים הגיאופיטים וצמחי החורף השונים אבל במשתלות כבר אפשר לקנות צמחי קיץ שונים וכך מתערבבים להם בגינה צמחי הקיץ והחורף.

אפיון

שתילה

זה הזמן להתחיל בשתילת עונתיים של קיץ. שתילה במזג אוויר נוח יחסית תעזור לצמחים להתבסס לפני הקיץ. ניתן לשתול בשני גלים, בסוף חודש מרץ ובסוף חודש אפריל, כך נקבל פריחה ממושכת יותר.
לפני השתילה יש להכין את הקרקע כראוי. תחילה ננקה את השטח מעשביה, ומומלץ עישוב ידני ושימוש בחומר הנאסף בערימת הקומפוסט או לחיפוי. מרססים רק אם השטח מאוד גדול ואין זמן או כוח אדם לעשב, או שיש עשבים רב-שנתיים בעלי שלוחות שורש או שורשים עמוקים כמו סיידה (גומא הפקעים) יבלית, ינבוט, או דשא שפלש לערוגה.
ניתן לרסס עם חומר כגון 'ראונדאפ' או שווה ערך, יש לקרוא היטב את התווית על האריזה לפני השימוש. לאחר העישוב או הריסוס, יש להוסיף קומפוסט בכמות של 20 ליטר למ"ר ולתחח היטב את האדמה.
תכנון הערוגה לא פחות חשוב מההכנה. כדאי לתכנן את הערוגה לפי הכיוונים שמהם היא ניצפת – למשל בערוגה שאפשר להביט בה מכל הכיוונים נשתול פרחים גבוהים במרכז ומסביב פרחים נמוכים יותר. נתכנן גם את שילובי הצבעים, וכמובן התאמת הצמחים לשמש או לצל.

דהליה

השקיה

זה הזמן לבדיקה ושדרוג של מערכת ההשקיה: חלוקת הקווים בצורה יעילה – עונתיים, עציצים, דשא, עצים ושיחים; הכנסת ראש המערכת לתוך ארון; החלפת מסננים ובדיקת וסתי לחץ; החלפת קווי טפטוף ישנים. במדשאה יש לבדוק שכל הממטירים תקינים ויש כיסוי נכון של כל השטח. יש להכין לוחות הפעלה מעודכנים לפי צריכת המים של כל סוג צמחיה. מערכת השקיה יעילה היא מפתח לגינה פורחת וחסכנית במים.
בגנים ותיקים אפשר לבטל חלק מקווי ההשקיה לאחר ששיחים התבססו או במקומות שהצמחים התנוונו ולא מחדשים את הצמחיה, ולהכין לוחות הפעלה מעודכנים. את ההשקיה יש להתחיל כשבועיים-שלושה לאחר הגשם המשמעותי האחרון (כ- 20-30 מ"מ) כתלות בסוג הקרקע ומזג האוויר.

אמריליס

מדשאות

הדשא מתעורר מתרדמת החורף, אך אין עדיין צורך להשקות, בעיקר באדמות כבדות, מכיוון שעדיין קיימים מים בקרקע מהגשמים. בקרקעות קלות הצורך בהשקיה יתעורר מוקדם יותר, מכיוון שאחיזת המים בקרקע פחותה.
במדשאות מהודקות כדאי לבצע אוורור. במדשאה קטנה אפשר לאוורר בעזרת קלשון המוחדר לעומק 15 ס"מ ונשלף ללא הפיכת הקרקע. לפני הביצוע, רצוי לסמן היכן הממטרות והיכן קווי המים התת-קרקעיים. במדשאות גדולות כדאי להשתמש במיכון ייעודי. לאחר האוורור מומלץ לפזר קומפוסט.
פעולת הדילול מומלצת בעיקר בזנים הצפופים הגדלים באמצעות שלוחות עיליות ותת-קרקעיות , כמו לדוגמה: זואיסיה יפנית 'אלטורו', פספלום נדני, זיפנוצה חבויה 'קיקיו'. ניתן לבצע דילול משמעותי 'שתי וערב'. לאחר הדילול יש לאסוף את השלוחות ואת החומר היבש ולהרחיקם מהמדשאה.
בזנים בת-יבלית דרומית 'דרבן' וצרגב 'בופלו', יש לבצע דילול עדין מכיוון שדשאים אלו גדלים באמצעות שלוחות עיליות בלבד ולכן בהם יהיה הדילול מתון.
זה הזמן להכין שטח למדשאה חדשה. תחילה יש ליישר את השטח וליצור שיפוע היורד הפוך מכיוון הבית כדי להרחיק את מי הנגר מהקירות. יש להוסיף קומפוסט כ- 20 ליטר למ"ר ודשן יסוד - אשלגן כלורי וסופרפוספט. משקים את השטח להנבטת העשבים הקיימים בקרקע ולאחר מכן מרססים בתכשירים דוגמת 'ראונדאפ' בשילוב 'גול'. חשוב להמתין כשלושה שבועות לאחר הריסוס לפני השתילה או הנחת המרבדים. אם צומחים עשבים עקשניים כמו יבלית או גומא הפקעים, יש לחזור על פעולת הריסוס עד להדברתם המלאה.

הסבלנות במקרה זה חשובה ומשתלמת אם רוצים מדשאה נקייה מעשבים!

להמשך קריאה על טיפול בחודשי האביב- בעצים,בשיחים ובורדים