כתב: דרור ניסן

מדשאות

ברוב חלקי הארץ המדשאות "יסבלו" מהקור. מיני הזואיסיה והצרגב מצהיבים ומאדימים, זיפנוצה חבוייה "קיקויו" שומר על צבעו הירוק במקומות בהם החורף מתון. כיסוח – את הדשאים נמצאים בתרדמה או כאלו הגדלים מעט, יש לכסח פעם בחודש. בחלקי הארץ החמים בהם הדשא ממשיך לצמוח יש לכסח באופן תדיר בהתאם לעוצמת הגדילה. אלטרנטיבה לדשא מטופל ומטופח יכולה להיות שיטה - או תפיסת עולם - הגורסת שהמדשאה בחורף תשמש כאחו : להימנע מכיסוח ומריסוס, לאפשר לפרחי ועשבי החורף לגדול, ואף להטמין במדשאה פקעות של גיאופיטים שונים. 
לאחר סיום הפריחה ולקראת בוא האביב מכסחים את העשבייה ואוספים את הכסחת.
כעת, ניתן לפזר אדמה קלה+קומפוסט ולכסות שקעים ומהמורות בדשא. מדשאה ישרה מאפשרת כיסוח אחיד ומקלה על עבודת המכסח.

חרדל

הדברת עשבים במדשאה

במדשאות בעלות מרבד צפוף ובריא, הנביטה של עשבייה חד-שנתית תהיה מינורית אם בכלל. במדשאות הסובלות משחיקה, הידוק, אחזקה לקויה, מערכת השקיה לא תקינה - ינבטו עשבי החורף בקלות וישבשו את מראה המדשאה.
כאן ניתן לנקוט בשתי דרכים בהתאם לאופי הגנן ותפיסת עולמו:
האחת מלחמה בעשבי החורף על ידי ריסוס בחומרים סלקטיביים הקוטלים עשבים רחבי עלים, כגון סטרן, טומהוק, ברומינל.
השנייה והפחות יעילה אך מתחשבת בסביבה - עישוב ידני או כיסוח של עשביית החורף כל שבועיים בכדי לדכא את התפתחות העשבים. כיסוח סדיר ימנע בחלקו יצירת זרעים אשר יחכו לשעת כושר בשנה הבאה וינבטו במדשאה.

טופח רחני

ורדים
לחובבי הורדים, מומלץ להתחיל את הגיזום בסופו של חודש פברואר. מטרת הגיזום - עיצוב השיח בצורת גביע, חיזוק השלד, חשיפת מרכז הוורד לאור ולתנועת אוויר, החלפת זרועות מנוונות בחדשות, חשיפת תפוח ההרכבה לשמש, סניטציה. חשוב לזכור לא לגזום באופן חריף, עדיף לגזום במרכז הענף ולא לגזום בחלקו התחתון.
הגיזום יעשה עם מזמרה חדה ומושחזת, ענפים עבים יגזמו ע"י מזמרת זרועות או משור ידני.
הגיזום יעשה מעל וצמוד לעין (מרחק של 1-2 מ"מ ממנה), רצוי עין הפונה החוצה כדי ליצור את צורת הגביע. יש לכוון את המזמרה בניצב לענף וע"י כך לקבל חתך ישר עם שטח פנים קטן.
ינואר ופברואר הם חודשים אידיאליים לשתילת ורדים חשופי שורש. בגנים גדולים רצוי לרשום את שם הזן בטבלה ולפי תוכנית שתילה מסודרת. רישום מסודר יאפשר בבוא היום להחליף ורדים מנוונים בזן המתאים.

ג'ף המילטון

פרחים עונתיים

בשל הקיץ הארוך, שנמשך עד לתחילת דצמבר, עדיין ניתן לשתול פרחים עונתיים. שתילה במכלים (מוקדי צבע) יעילה מאוד, האחזקה יחסית קלה, התפתחות הצמחים מהירה בשל המצע המנותק.
ערוגות פורחות בקרקע , דורשות הכנת השטח באופן מושלם, פיזור קומפוסט +דשן בשחרור מבוקר ועישובים תכופים.
פרחי חורף: לובליה שרועה, נמסיה מגובננת,סיגל ("אמנון ותמר"), לוע הארי 'גבוה/נמוך', טופח ריחני, כובע הנזיר, מנתור מאפיר, שלהב דרמונד.

גובע הנזיר

מערכות ההשקיה

בעונת החורף ניתן לבדוק בנחת את כל מערכת ההשקיה: שלמות הממטירים, התאמת גובה הממטיר לגובה המדשאה, ישור הממטיר, ייצובו, בדיקת פיות. במדשאות ותיקות חלים שינויים במשך השנים, עצים השתולים בהן גדלים ומהווים מחסום לסילון המים. במקרים אלו ניתן להזיז מעט את הממטיר בכדי לאפשר פיזור אחיד.
נבדוק נזילות בראש המערכת ונתקנן במקרה הצורך, נחליף סולונואידים ישנים ונבדוק את החיווט, ננקה את המסנן, ננקה ונצבע את הארגז המכסה על הברזים.
את מערכת הטפטוף נבדוק קרוב יותר לעונת ההשקיה לשלמות הצנרת, פתיחת טפטפות סתומות או החלפתן.

 להמשך קריאה על עבודה עם חרמש