כתב וצילם : נעמן אהרונביץ, נעמן הגנן
הטבע מתעורר בעונה זו מתרדמת החורף ויחד איתו מתעוררים גם המזיקים. החום עולה, כמות שעות האור ביום עולה ומחזור החיים של המזיקים מתקצר משמעותית והאוכלוסיות שלהן גדלות באופן מהיר.
הפעם ניגע במשפחת כנימות העש, משפחה ענפה עם מספר רב של מינים שונים שגורמים לנזקים משמעותיים בגן הנוי ובחקלאות. כנימות אלו הן אחד מהגורמים העיקריים להעברת וירוסים ומחלות בין הצמחים.
רוב כנימות העש דומות זו לזו בשלב הבגרות. הכנימה הבוגרת נראית כפרפר קטן, בגודל של 0.9-1.20 מ"מ, עם זוג כנפיים המאפשרות לה להתעופף בין הצמחים ולהטיל את ביציה על צמחים נוספים. בדרגות הצעירות הכנימה היא ללא יכולת תנועה. משלב הביצה ועד שלב הבגרות הכנימה מתנשלת מספר פעמים וזזה למרחק של מילימטרים אחדים.
לאחר הבקיעה, הכנימה מחדירה מעין חדק לתוך העלה ומתחילה למצוץ את מוהל הצמח. במהלך הזמן היא פולטת רעלנים אשר פוגעים ברקמת העלה ומנוונים את הצמח. כשאוכלוסיית הכנימות על גבי צמח אחד גדולה, הן יכולות להביא למותו. בירקות ובפירות נגיעות בכנימות יכול למנוע תנובת פרי.
כנימת עש הטבק
הנפוצה ביותר מבין כנימות העש, ובעלת יכולת גרימת הנזק הנרחב ביותר.
ניתן לזהות את כנימת עש הטבק במספר דרכים:
1) ניעור הצמח – הדרגות הבוגרות של הכנימה יתעופפו ממנו.
2) מבט על הצמח - עלים מקופלים ומנוונים, לפעמים אף חסרי צבע, הם סימפטום לנוכחות הכנימה. במבט מתחת לעלה, נזהה כנימות בצורת אליפסה בגודל של 0.5-1 מ״מ בצבע שקוף-צהבהב, בדרך כלל בכמות מרובה.
כנימת עש הטבק היא כנימה רב-פונדקאית, אשר פוגעת במגוון רחב מאוד של ירקות, עצים וצמחים בגן הנוי. נחשבת כקשת הדברה ומחייבת שימוש בחומרי הדברה חזקים.
כנימת עש הפיקוס
דומה מאוד לעש הטבק, אלא שהיא נמצאת בעיקר על גבי פיקוס בנימיני. לפני מספר שנים היתה התפוצצות אוכלוסייה, שפגעה קשות בעצי פיקוס בנימיני ברחבי הארץ, חלקם אף מתו.
ככל הנראה נוצר במהלך הזמן איזון טבעי בצורת צרעה טפילה, שמטילה את ביציה בתוך גוף הכנימה בשלב הדרגות הצעירות. זחל הצרעה הבוקע אוכל את הכנימה מבפנים עד שהוא מחסל אותה. בשלב הבא הזחל יתגלם בתוך גוף הכנימה ובשלב האחרון יגיח דור ההמשך של הצרעה.
כיום הכנימה כמעט ולא מהווה בעיה, אבל יש מצבים שהאיזון עם הצרעה אינו מוצלח, ואז יש צורך להתערב ולטפל בבעיה.
כנימת עש מקננת
כנימה די נדירה ובמקרים חריגים מאוד מהווה בעיה רצינית. הכנימה דומה לכנימות עש הטבק והפיקוס, אך היא פוגעת בכל מיני הפיקוס. את הכנימה נמצא על גבי העלים והסימן המובהק שלה הוא מעין קן העשוי חוטים לבנים שהכנימה יושבת בתוכו.
כנימת עש הצמרית
כנימה זו נפוצה יותר ויותר בשנים האחרונות והיא פוגעת בעיקר בעצי הדר. נמצאת תחת העלים ואפשר לזהות אותה באמצעות מין פלומה הדבוקה מתחת לעלה, בעיקר בחלקיו העליונים של העץ. בנוסף, ניתן לראות פייחת שמתפתחת על גבי טל הדבש שמפרישות הכנימות, בעיקר על העלים התחתונים. בנוסף, ניתן לראות פעילות נמלים על גבי העץ אשר חיות בסימביוזה עם הכנימות, ניזונות מטל הדבש ומהוות הגנה על הכנימות.
כנימת עש היסמין
נמצאת בעיקר על שיחי יסמין ערבי, דומה מאוד לכנימת עש הטבק אך קצת יותר עגולה ודחוסה ממנה.
טיפול לכל סוגי כנימות העש
כטיפול ראשוני, נעדיף לנסות להשתמש באויבים טבעיים להשמדת הכנימות כמו אקריות טורפות. בהמשך, אפשר לרסס בשמן נים או בשמן קיצי. במקרה של נגיעות קשה, אם מדובר בצמח קטן ולא יקר, לפעמים עדיף לעקור ולהשמיד אותו. במקרים קיצוניים, ניתן לרסס ב"מוסקיטון", "מפיסטו", "מוספילן" ודומיהם.
אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך. האתר ו/או כותב המאמר אינם אחראים לשימוש ללא קבלת יעוץ מקצועי כאמור.
להמשך קריאה על זיהוי וטיפול במזיקי שלד