היתרון העיקרי של הקירות הירוקים הוא תוספת צמחיה במרחב האנכי, שבאופן מסורתי איננו מגונן. האתגרים העיקריים שלו בישראל הם מים, הזנה והמלחת המצע.
כתב: אגרונום בני נול- רב נוי
מאז שפרצה לתודעה אפשרות הגינון האנכי – לפני חמש עשרה שנים באירופה ולפני ארבע או חמש שנים בישראל, נפוצו מוצרים רבים ומגוונים, עשויים חומרים וקונסטרוקציה שונים. מלבד היותם טרנדיים, הקירות הירוקים תורמים להקטנת זיהום האוויר, להפחתת האבק והערפיח, להקטנת איי החום העירוניים, מצננים את הסביבה, מהווים משטחים לחקלאות ולטבע עירוני ועוד. תחשבו בצדק, שאין הבדל בין תועלות אלו לתועלות של כל גינה ממוצעת, והדבר נכון בהחלט.
אלא שיתרונם העיקרי של הקירות הירוקים הוא תוספת צמחיה במרחב שבאופן מסורתי איננו מגונן – המרחב האנכי; קירות ירוקים מורכבים על חזיתות מבנים, קירות פנימיים וגדרות.
גינון אנכי הוא גינון במצע מנותק, כמו גינון גגות. כמו בגינת הגג, האתגרים העיקריים שלו בישראל הם מים, הזנה והמלחת המצע. הצמחים בקיר הירוק אינם מקבלים ממצע הגידול את ההזנה שלהם באופן טבעי, כמו שהיו מקבלים בקרקע, ולכן יש להוסיף להם חומרי דישון (דשן כימי, זבל או קומפוסט). על אחת כמה וכמה, כאשר עושים שימוש בפרלייט, שהוא חומר אינרטי (חומר שכמעט לא משתתף בתהליך "חילוף-חומרים" ושבתחילת דרכו בגן חסר חומר אורגאני), התפתחות הצמחים תלויה-לחלוטין בהזנה המלאכותית. החסרונות העיקריים בדישון הם זיהום מי תהום וסכנת ההמלחה של המצע.
כך דילגנו בקלילות לאתגר השני: המלחה. ההמלחה של המצע נוצרת גם ללא דישון, בשל איכות המים בארץ, ומנוונת את הצמח. אחד הפתרונות המרכזיים לכך, בגינון גגות למשל, הוא השקיה בעודף.
אלא שלא כמו בגינת הגג, עודפי המים של החלק העליון בקיר הירוק מחלחלים אנכית אל חלקיו התחתונים, ואלו סובלים מהמלח שנשטף מהחלקים העליונים.
כך שבקירות ירוקים גבוהים.. שישו ושמחו, יש צורך בכמויות עצומות של מים עד שיישטפו החלקים התחתונים של הקיר. והנה הגענו לאתגר השלישי והוא מים.
הלא היתרונות העיקריים של הגינון האנכי הם אקולוגיים, אז מה עשינו בזה, אם כמויות אדירות של מים אובדות לנו בשטיפת המלחים? יאמרו המתחכמים, שניתן למחזר את המים, אבל הבעיה היא החזרת המלחים! מים אפורים? אותה הבעיה! מה עושים??
מספר פתרונות על רגל אחת
1. יש צורך לנקז בנפרד כל מטר של קיר ירוק, כך שהמים מאותו חלק לא יגיעו ל"קומה" מתחתיו.
2. אם אין אפשרות לנקז כל מטר, אז במידת האפשר להמנע מקיר ירוק גבוה, בעיקר אם אין בכך צורך עיצובי.
3. רצוי מאוד להשתמש בפרלייט כמצע גידול, כי למרות היותו אינרטי, הוא נשטף בקלות ויש לו תאחיזת מים מעולה, כך שהוא יעיל בהרבה ממצעים אחרים.
4. שווה לנסות לגדל צמחים שעמידים במליחות. רשימות מצויינות בנושא מאמריקה ומאוסטרליה, כולל ירקות, בגיגול: Salt Tolerant Plants.
5. ישנה אפשרות למחזר את המים, על ידי ערבובם במים "חדשים", כמו שעושים במרכז ההדרכה לאגרואקולוגיה עירונית בהוד השרון.
להמשך קריאה על גינה על הקיר בנייה ירוקה