כתב: נעמן אהרונוביץ, "נעמן הגנן"
מזיקי שלד הם חרקים מסוגים וממינים שונים, הנוברים בגזעי עצים ובענפיהם, ויכולים לגרום לנזקים חמורים, לשבר ענפים ולעתים אפילו להביא לתמותת העץ. ישנם מזיקי שלד שפוגעים רק בעצים מסוג מסוים, וישנם כאלה שהם רב-פונדקאים. במרבית המקרים גורמי הנזק הם הזחלים, הניזונים מעצת העץ המותקף. נציין כאן מספר מזיקים דומיננטיים וכיצד להדביר אותם.
יקרונית התאנה (נובר התאנה)
משפחת היקרוניות ידועה כמשפחה בעייתית של נוברי גזע. הגדולה מביניהן, היא יקרונית התאנה. מזיק חזק ובעייתי במיוחד לעצי תאנה ולמיני פיקוסים מסוימים. היקרונית היא החיפושית הכי גדולה בארץ ובעלת מראה מאיים במקצת, במבנה הפנים, המחושים הארוכים והנשיפות אותן היא משמיעה כאשר היא במצב מצוקה.
גודל החיפושית יכול להגיע ל-7-8 ס"מ, צבעה חום-שחור. הזחל, שהוא המזיק בפועל, צבעו קרם-לבן, יכול להגיע ל- 10 ס"מ אורך ולקוטר של 1-1.5 ס"מ. קוטר החור שהוא יוצר בגזע או בענף הוא 0.5-1 ס"מ.
במשפחת היקרוניות, הזחל הוא זה שתוקף את העץ. החיפושית מטילה ביצים בצוואר השורש או על גבי העץ, והזחלים חודרים לתוך הקליפה ומתחילים ליצור תעלות בין הקליפה לבין הגזע. בשלב מאוחר יותר, הזחלים יחדרו לתוך הגזע עצמו ויחלישו אותו עד לחיגור או לשבר מלא של העץ.
זיהוי והדברה: נסורת גסה וטרייה בצורת שבבים באזור צוואר השורש מעידה על פעילות הזחלים בתוך העץ. ניקח מזמרה או סכין, נחשוף את התעלה ונחפש את הזחל. במידה ולא נצליח, ניקח חוט ברזל, נכופף את קצהו למעין קרס, נחדיר את החוט לתוך החור שמצאנו וננסה ל"דוג" את הזחל החוצה. אם לא הצלחנו גם בזה, נשתמש בקוטל מזיקים ביתי דוגמת K-300 ודומיו. נחבר לפיית הריסוס צינורית דקה, ארוכה ככל האפשר, נשחיל אותה לעומק החור ונרסס. לאחר הריסוס נאטום את החור בסיליקון או בחומר דומה.
מומלץ לבצע ריסוס נגד פטריות באזור הפציעה, על מנת למנוע חדירת גורמי מחלות פתוגניים לעץ.
סס הנמר
מין של עש לילה בצבע לבן, עם נקודות שחורות. מזיק פחות חמור מיקרונית התאנה, אבל גם הוא מסוגל ליצור נזק משמעותי לעץ. פוגע בעיקר בעצי זית, דולב, רימון, תפוח, אגס, מיני מילה, כליל ועוד.
הפרפר מטיל מספר ביצים על גזע העץ והזחלים חודרים לתוכו תוך יצירת חורים בגודל 0.5 ס"מ. מתחת לחורים ניתן למצוא נסורת בצורת כדורים קטנים. הזחל עשוי לגרום לנזק משמעותי לגזע או לענפים, עד למצב של חיגור מלא.
זיהוי והדברה: במקרה של זיהוי חור, נבצע את אותה פעולת "דייג" המומלצת ליקרונית. במקרה והצלחנו, יש לחטא את החור על ידי פוליקור ולאטום אותו כדי למנוע כניסת מזיקים ומחלות. במידה ולא הצלחנו לדוג את הזחל, נבצע את אותה פעולת הדברה כמו ביקרונית בעזרת חומר הדברה ביתי, כולל סגירת החור באמצעות סיליקון.
במקרה ומוצאים כדורי נסורת חדשים, סימן שיש עדיין פעילות של זחלים בתוך העץ ונחזור על פעולת ההדברה.
חיפושית האמברוזיה של האבוקדו
מזיק די חדש בארץ, שפוגע קשות בעצי אבוקדו ובעצי נוי רבים, כגון אדר מילני, אלון אנגלי, כליל החורש, חרוב ועוד.
בניגוד למזיקי שלד האחרים, כאן החיפושית עצמה היא מי שפוגעת בגזע. בנוסף לפגיעה הפיזית בעץ, החיפושית היא גם נשא של מחלות שונות ובזמן החדירה לגזע היא מדביקה את העץ במחלות אלו. הפגיעה מתבטאת בחסימת צינוריות ההובלה של העץ, שמתחיל להפריש נוזלים סוכריים בעלי ריח רע, ונוצרת מעין הילה סביב החור בגודל של 2-3 מ"מ. זהו סימן מובהק שמדובר במתקפה של חיפושית האמברוזיה.
זיהוי והדברה: קשה מאוד להתמודד עם המזיק ועם המחלות התוקפות את העץ. אם זיהינו שמדובר באמברוזיה, ננסה לרסס בחומר דוגמת "טלסטאר" על גבי שלד העץ, ונרסס קוטלי פטריות וקוטלי מזיקים לתוך החורים. כל זאת עם כל ציוד המגן הנדרש ובזהירות המתבקשת.
חיפושיות קליפה (משפחת הקמביות)
ישנן מספר חיפושיות קליפה שגודלן לא עובר את המ"מ והן תוקפות בדרך כלל עצים אשר נמצאים בעקה כלשהי- יובש, מחלה, עצים שנפגעו בשריפה וכו'.העצים המותקפים בדרך כלל הם נשירים למיניהם כמו שזיפים, וגם זיתים וברושים. עצים בעקה מפרישים חומרים נדיפים הנקלטים על ידי החיפושיות, והן מגיעות גם מרחוק על מנת לתקוף את העץ.
זיהוי והדברה: על עץ או ענף שמותקף על ידי החיפושית נראה נסורת דקה מאוד, שצמודה להרבה חורים או שנבחין ביציאות של שרף מהרבה נקודות (בעצי הברוש רואים התייבשות של ענפונים קטנים על גבי העץ הירוק). אם מקלפים את השרף, נראה חור עגול וקטן מתחת. ברגע שמזהים את החורים בודקים מדגמית מספר חורים כדי לראות האם החיפושית רק בפתח או שהיא כבר נכנסה פנימה, כי בשלב זה יהיה קשה מאוד להדביר אותה. כשלב ראשון, ננסה לזהות את גורמי העקה של העץ וננסה לפתור אותה. אחר כך מומלץ לרסס את כל השטח הנגוע ב"טלסטאר" ולהמתין מספר ימים להתייבשות החומר. לאחר נמרח 'לובן' על כל העץ ונמשיך לעקוב אחריו.
אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך. האתר ו/או כותב המאמר אינם אחראים לשימוש ללא קבלת יעוץ מקצועי כאמור.
להמשך קריאה אודות מזיקים