סיכום סדרת ימי עיון אקולוגיים בסדרת 'החממה'

כתבה: איילת אל בוחר


יום עיון בנושא: 'צמחים בסכנת הכחדה', התקיים ב-13/11/23 בגן הבוטני גבעת רם.

תכנית יום העיון

ביום העיון השתתפו כ 80 איש והועברו בו הרצאות מגוונות על ידי נציגים של כמעט כל הארגונים העוסקים בשימור צמחים בארץ.
נגענו בשאלות מאתגרות כמו: מדוע בכלל לשמור על צמחים נדירים?, שימור בתי גידול, הייחודיות של ישראל בהקשרים הללו, שירותי מערכת של הטבע לסביבתנו, שימור בטבע ושימור מחוץ לטבע, ועוד ועוד.
בין המשתתפים היו אנשי מקצוע שעוסקים בשימור צמחים בארץ, גננים, אקולוגים וחובבי טבע וצמחים. המפגש היה מרתק והשאלות מהקהל כמו גם השיחות בהפסקות היוו הזדמנות לאנשים מרקעים שונים להחליף ידע.

להלן שמות המרצים ומידע על ההרצאות שהועלו ביום העיון

ד"ר עינב מייזליש גתי- מהבר למקפיא ובחזרה- פעילות בנק הגנים הישראלי בשימור צמחים בסכנת הכחדה. בנק הגנים הישראלי פועל בעשור האחרון לשימור ex-situ של צמחים בסכנת הכחדה ותומך בפעילות שימור In-situ. ההרצאה תתמקד בתרומת בנק הגנים לשימור קבוצת צמחים חשובה זו והגדלת הידע הקיים לשימור והחזרה לבר.

בר שמש - מציאות חדשות בסקרי הצמחים בישראל - סקר צמחים בסכנת הכחדה בישראל שהחל לפני כעשר שנים, יחד עם סקרים נוספים, סיפקו ומספקים לנו שלל מציאות חשובות, מפתיעות ומשמחות: מינים חדשים לארץ, אוכלוסיות של מינים שנחשדו כנכחדים, הרחבות משמעותיות של תחום התפוצה הידוע ועוד.

יחד עם זאת, תועדו לא פחות אוכלוסיות שנכחדו או התמעטו, ובתי-גידול רגישים שנפגעו אנושות. סקרים מסוג זה מספקים מידע עדכני, איכותי ואמין על מצבם של צמחי הבר בארץ-ישראל ומספקים כלים מעשיים למאמצי שימור ולמחקר.

רב לבל וין - הצלחות וכישלונות בשימור צמחים בסכנת הכחדה בישראל - למה חשוב לשמור על צמחים בסכנת הכחדה? אילו צמחים מוגנים בחוק בישראל? מהן הפעולות הנדרשות לשימור צמחים?

תוכנית רשות הטבע והגנים - כיצד שומרים על צמחים בסכנת הכחדה בשמורות הטבע ומחוץ להן? השבות לטבע ככלי לשימור צמחים באתרם הטבעי ולא רק בגנים בוטנים- שיתופי פעולות, דוגמאות ומקרים. מה למדנו? הצלחות וכישלונות.



יום עיון השני בנושא: 'צמחים חסכני מים- צו השעה', יום עיון לזכר ד"ר מיכאל אבישי, התקיים בגן הבוטני ב-4/12/24

תכנית יום העיון

כתבה: איילת אל בוחר

לאור שינויי האקלים העתיד צופן לנו המשך ירידה בכמות המשקעים בישראל היובשנית. אמנם השימוש במים מותפלים הולך וגדל, אך יש לכך מחיר גבוה, גם כלכלי וגם אקולוגי. במציאות הזו יש חשיבות עצומה לבחירת צמחים חסכני מים לשתילה בסביבתנו. ביום העיון שהתקיים הצגנו והדגמנו כיצד ניתן ליצור גינה פורחת שהיא גם ירוקה וגם חסכנית במים.

מומחים שונים שיתפו מהניסיון שלהם:

ד"ר אורי פרגמן-ספיר, המנהל המדעי של הגן, הציג מבוא לנושא כולל דעות שונות בתחום ולצמחים מקומיים ושאינם מקומיים, תוך התייחסות לתנאים השונים לאורכה של ישראל.

גל ישראלי ממשתלת שתילי הר המליץ על צמחים חסכני מים לאזור ההר – חלקם מוכרים וחלקם מרגשים וחדשים, תוך התייחסות לאזורי אקלים שונים.

עומרי בכרך הציג לנו את הצמחיה היובשנים של צפון אמריקה.

נורית חרמון שיתפה מידע על סוקולנטים יפהפיים ומיוחדים במיכלים ובגינה.

 

סימה קגן הציפה אותנו במידע רב על צמחים אותם איקלמה במהלך השנים, כך שהצליחו לשרוד ולשגשג ללא השקיה.


דפנה הלביץ סיפרה על סיטואציות של צמחים חסכני מים במיזמים אקולוגיים בשטחים נרחבים למשל לאורך כביש 6.

לסיום יצאתנו לסיור מרתק בשטחי הגן עם הגנן הראשי אלי בקר, אשר הציג לנו ערוגות רב-שנתיות עם מגוון צמחי בר מקומיים וכן זרים המייצרים יחדיו מראה ייחודי וטבעי, מערכות השקיה טמונות בקרקע והרבה עצים ושיחים חסכני מים.


ביום העיון השתתפו 80 איש ואישה, בניהם מיטב המומחים בתחום. תודה למרצות ולמרצים על התכנים המרתקים והחשובים שהבאתם!


יום עיון אחרון בסדרת 'החממה' - צמחים פולשים בעיות ופתרונות
21.12 | 9:00-16:00 | הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם


להרשמה:  https://www.botanic.co.il/events/יום-עיון-צמחים-פולשים-בעיות-ופתרונות

ב-25 השנים האחרונות נרשמה התקדמות חסרת תקדים בידע הכללי סביב נושא הצמחים הפולשים בישראל. בשנים האחרונות החלה פריצת דרך בסוגית הטיפולים המיושמים נגד מיני צמחים פולשים שהשתלטו על מגוון בתי גידול שונים.

ביום העיון נתמקד בהיבטים הקשורים לאסטרטגיות ולדרכי הטיפול המיושמים כיום בישראל בצמחים פולשים, תוך מתן דוגמאות על ידי השחקנים הראשיים הפועלים בשטח ברחבי הארץ. מעבר להרצאות יוקדש זמן רב לשאלות ולדיונים המקצועיים בתחום זה.

למידע על איסוף זרעים של פרחי בר