הכלים הנטענים הופכים לפופלריים יותר ויותר, והגיע הזמן להכיר את הטכנולוגיה שמאחריהם
כתב: עמית שמר*
הטכנולוגיה שמאחרי הכלים הנטענים נחלקת לשניים: הטכנולוגיה של הסוללות והטכנולוגיה של הכלים עצמם. השילוב הנכון ביניהם יביא למיצוי מירבי של התפוקה והיעילות.
נתחיל עם כמה מושגי יסוד הקשורים בסוללות:
• V = וולט
• Ah = קיבולת
• Wh = תכולת אנרגיה
• A = אמפר
• kW = תְפוּקָה/הספק
• סבבי טעינה
מבנה הסוללה: במרבית המקרים הסוללה בנויה ממספר סוללות אצבע נטענות קטנות, בדומה לסוללות הרגילות שאנו מכירים. ישנן חברות שמייצרות כיום, גם לתחום ציוד הגינון, סוללות עם לוחות במקום סוללות האצבע, בדומה לטכנולוגיה של הסוללות מעולם הרכב.
על מנת לקבל את תכולת האנרגיה בסוללה אנו צריכים להכפיל את V X Ah = Wh
כאשר אנו לוקחים סוללות אצבע 3.6 ומחברים אותן בטור, אנו מגדילים את הוולט V. אם נחבר 10 סוללות של 3.6 בטור נקבל 36 וולט. כאשר נחבר סוללות במקביל, נכפיל את הקיבולת שלהן. לדוגמה, אם נחבר סוללה בעלת קיבולת 2.6AH במקביל עם סוללה נוספת של Ah נקבל 5.2AH.
כדי לקבל תפוקה יעילה, מסדרים מספר סוללות בטור ואת הטורים מחברים במקביל. כך מקבלים הספק גבוה יותר וגם אמפר/שעה גבוה יותר. לצד זאת, צריך להקפיד שמשקל הסוללה לא יהיה גבוה מדי ושתהיה בנויה בצורה מאוזנת לטובת איזון ומשקל הכלי בזמן העבודה.
חיבור סוללות בטור :
חיבור סוללות במקביל :
חברות מתקדמות, וסטיל ביניהן, הגיעו למסקנה שטכנולוגיית סוללות של 36V הינה היעילה ביותר. מבנה סוללות ה- 36V נותן יעילות מספיקה, משקל סביר ומארז קומפקטי והתוצאה היא כלים שאינם כבדים, מאוזנים נכון כשהסוללה אינה בולטת מהכלי.
משקל + איזון + קיבולת = איכות עבודה עבור המפעיל.
טכנולוגיית כלים נטענים
חברות רבות מייצרות כיום כלים נטענים, אך רק למעט מהן יש ניסיון ספציפי בתחום הכלים לגינון.
חברה כמו סטיל, עם ניסיון של קרוב ל100- שנים בתחום הגינון, יודעות בדיוק מה הצרכים של הלקוח ואלו יכולות נדרשות מהכלים.
לדוגמה: מהירות סיבוב שרשרת במסור, עוצמה, משקל ואיזון הכלי
מהירות הסיבוב של הקסטה בחרמש
מהירות תנועת הסכינים במגזמות
תפוקה של נפח ומהירות אוויר במפוח
דבר חשוב נוסף, הוא שמירה על זהות הכוח, המהירות ועצמת העבודה לאורך כל זמן הפעלת הכלים, מבלי ירידה בפרמטרים אלה כאשר הסוללה אינה טעונה במלואה.
בזמן עבודה, הסוללה נטענת ל 36 וולט אך לאט-לאט היא מתרוקנת והמתח יורד. במצב זה, המכשיר מקבל פחות אנרגיה והתפוקה שלו נפגעת.
כדי להתגבר על כך, סטיל פיתחו סוג של "תקשורת" בין המכשיר לסוללה. כאשר הסוללה מלאה המכשיר "משתמש" באמפר מסוים, אך כאשר הסוללה נחלשת הוא מגביר את השימוש באמפר על מנת לפצות על ירידת המתח. פעולה זו מתבצעת ע"י מערכת מחשב הנמצאת בתוך הסוללה לצד מערכת בקרה אלקטרונית של המכשיר.
מודול מחשב סוללה AP300S
במקביל לניהול הכוח בין המנוע לסוללה, לעתים המכשיר שאנו עובדים איתו צריך כוח נוסף באופן רגעי, לדוגמה מסור בעת מאמץ בניסור גזע גדול. במסורים של סטיל מחשב הניהול "מבין" שהוא נדרש לעוד כוח ומוציא מהסוללה ומהמנוע תפוקה גבוהה יותר למספר רגעים על מנת שביצועי העבודה לא יפגעו.
בכלים של סטיל יש מערכת הגנה על המנוע: כאשר המכשיר מתאמץ מדי המנוע עוצר. זה קורה גם כאשר המנוע ו/או הסוללה מתחממים מדי, זאת על מנת לא לגרום נזק למערכות.
בחינה של נתונים לפני רכישה
חשוב לבדוק כמה נתונים לפני הרכישה של כלים נטענים. לרוב אנו רואים לקוחות שבוחנים רק זמני עבודה, אמנם זהו פרמטר חשוב אבל כלי בעל תפוקה נמוכה יבצע פחות עבודה מאשר כלי בעל תפוקה גבוהה, בזמן נתון, למרות שזמן העבודה שלו כביכול ארוך יותר.
זה דומה להשוואה בין שני כל רכב חשמליים:
1) לראשון זמן סוללה של 4.5 שעות אך הוא יכול להגיע למהירות של 80 קמ"ש בלבד – בטעינה אחת יעשה מרחק של 360 ק"מ (4.5 ש' X 80 קמ"ש = 360)
2) לשני זמן סוללה של 4 שעות אך יכולות לנסוע במהירות של 120 קמ"ש – והוא יעבור מרחק של 480 ק"מ (4 ש X 120 קמ"ש = 480)
במפוחים שווה לבדוק נפח ומהירות אוויר – כאשר נפח ומהירות האוויר גבוהים יותר אנו יכולים לנקות שטח גדול יותר בפחות זמן.
כנ"ל בחרמשים: כאשר מהירות הסיבוב של אביזר הכיסוח גבוהה, יעילות הכיסוח עולה וכך נכסח מהר יותר שטח גדול יותר. צריך לשים לב לכך, שיש הבדלים בין אביזרי כיסוח ויש לכך השפעה על היעילות האנרגטית. קסטה עם חוט הינה צרכן גדול יותר של אנרגיה לעומת להב נינג'ה או דיסק. גם קסטה עם להבי פלסטיק יעילה יותר מקסטה עם חוט.
במגזמות חשוב לוודא ששני הלהבים נעים אחד כלפי השני ולא להב אחד קבוע והשני בתנועה, זה מבטיח חיתוך יעיל ונקי יותר. לבדוק את מפתח הסכינים, ככל שהוא גדול יותר אפשר לגזום ענפים עבים יותר). בגדול, מגזמות אינן צרכניות אנרגיה ברמה גבוהה.
במכסחות דשא נבדוק את מהירות הסיבוב של הסכין, במידה ועובדים עם מכסחת עם הנעה עצמית כדאי לבדוק האם יש מנוע אחד עבור נסיעה וכיסוח או שני מנועים נפרדים 1 עבור נסיעה ו -1 עבור כיסוח, דבר שמסייע בהעברה ממקום למקום ללא הפעלת הסכין וחוסך אנרגיה.
דבר נוסף: במכסחות עם גוף פולימרי הזרימה של הכסחת קלה יותר (יש פחות התנגדות מאשר במכסחות עם גוף ממתכת) ולכן יש פחות עומס על הסכין. החומר המכוסח "נזרק" בקלות יתרה לתוך סל האיסוף.
במסורי שרשרת הדבר החשוב הינו מהירות סיבוב השרשרת, אך לפעמים אפשר לוותר על מעט המהירות כדי לקבל מסור עם משקל קל יותר. לסטיל יש כיום מסור גיזום המקביל ביכולותיו למסור המוטורי.
לסיכום
חשוב לוודא שהכלי הנרכש מתאים בדיוק לצרכים שלכם מבחינת משקל, כוח, יעילות, נוחות בתפעול. אם אתם גננים מקצועיים, סביר להניח שבעתיד תרכשו ציוד נוסף ולכן חשוב כבר ברכישה הראשונה לבדוק האם יש כלים שעובדים עם אותה סוללה ומתאימים לדרישות שלכם. כך אפשר לרכוש מערכת שלמה של כלים נטענים הפועלים עם אותן סוללות, ולמקסם את יעילות העבודה שלכם. הטובה ביותר
יש לוודא שמתאימים את הסוללה הנכונה לכלים השונים (מבחינת האמפר), לקבלת זמני עבודה ארוכים ככל האפשר בהתאם לדרישות ולצרכים שלכם בעבודה.
בדקו לפני הרכישה את כל הפרטים הטכניים והנתונים שמפורטים עבר הכלים. במידה ואינכם מוצאים את כל הפרטים, אפשר להתייעץ עם אנשי המכירות בנקודות המכירה ובתחנות השרות.
**עמית שמר, חברת ש. ונציה