הכנת גן הירק האקולוגי לחורף
מאת: אלכס צ'מודנוב

ספטמבר ואוקטובר בארץ הם עדיין חודשים מאוד חמים והחורף נראה כל כך רחוק, ולמרות זאת זהו המועד להתחיל בפעולות להחלפת העונה בגינת הירק. ככל שנפנה את תשומת הלב לתכנון מותאם עבור התנאים בשטח שלנו, ונבצע את הפעולות הנדרשות בזמן הנכון ובהתאם לגידולים הרצויים - נוכל ליהנות מגינת ירק חורפית מניבה ובריאה לאורך כל העונה, ללא צורך בריסוס ובדישון.


תזמון
אחד הפרמטרים להצלחה בגידול ירקות ללא כימיקלים ורעלים, הינו תזמון נכון בפעולות השונות בהכנת הגינה. המועד המתאים ביותר לשתילת מרבית ירקות החורף, הוא מאמצע ספטמבר ועד אמצע נובמבר.
ישנם ירקות שניתן לשתול אפילו אל תוך חודשי החורף הקרים יותר, אך בספטמבר-נובמבר יש את התנאים האידאליים מבחינת אורך יום, זווית השמש, תנאי לחות וטמפ׳ ובמיוחד אם נרצה יותר ממחזור גידול אחד.
בחודשים הללו נשתול גל ראשון של מצליבים גדולים (כרוב, ברוקולי, כרובית, קולורבי), שורשים (גזר, סלק, לפת, צנונית) וגידולי עלים (סלרי, חסה, תרד, מנגולד, רוקט ועוד).

איוורור ותיחוח הקרקע לעומק של 30 ס"מ לפחות

זרעים ושתילים
● הנבטה - במידה ונרצה להנביט את שתילי הירקות בעצמנו, יש לחשב את זמן ההתפתחות של שתילי החורף שהינו בין 3-5 שבועות. לכן, יש לזרוע במגשי ההנבטה כבר בסוף אוגוסט ועד סוף ספטמבר ולדאוג לתנאי לחות נאותים. זרעים ונבטים לא ינבטו ולא ישרדו באדמה יבשה.
● זריעה ישירה - ישנם גידולים שאפשר ואף קל יותר לגדל בזריעה ישירה באדמה ואין צורך בהכנת שתילים במגשי הנבטה. ירקות החורף המתאימים לזריעה ישירה הינם רוב ירקות השורש (גזר, צנון, לפת, סלק), פול ואפונה על שלל סוגיה. שיטות הזריעה משתנות בין סוגי הגידולים השונים אך כל עוד תקפידו להטמין את הזרע בעומק של פי 2-3 מאורכו, תהדקו את האדמה מעט לאחר כיסוי הזרע, וכמובן תקפידו על השקיה סדירה, תדירה וקצרה (עד להגעת הגשמים), תוכלו לצפות להצלחה בגידול. למרות שניתן לזרוע ישירות עוד סוגי ירקות, הם מאתגרים יותר ולכן אם אתם חדשים בעולם הגינון הביתי, אנחנו ממליצים להיצמד לאלו שציינו לעיל לטובת אחוז הצלחה גבוה יותר.


● שתילים מוכנים - במידה ואינכם בטוחים בתהליך ההנבטה ורוצים להימנע מהשלב הזה בגידול, אנחנו ממליצים לקנות שתילים מוכנים ישירות מהמשתלה. עשו זאת ממשתלות המתמחות גם בשתילי ירקות ורכשו שתילים בריאים, שלא בילו זמן רב מדי במגשים שלהם. את השתילים נרכוש כמה שיותר בסמוך למועד השתילה הרצוי.
● מרווחי שתילה - הרבה מירקות החורף דורשים מרחב קטן יותר וזמן קצר יותר מירקות קיץ, ולכן גם אם שטח הגינה שלכם קטן, ניתן עדיין לגדל כמות נאה של ירקות בחודשי החורף. הרבה מירקות החורף (כמו חלק מהשורשים וחלק מהעלים) ניתן לשתול במרווחים צפופים (5-30 ס״מ) אך מרבית המצליבים (כרובית, ברוקולי, כרוב) תופסים מקום רב יותר (30-60 ס״מ) ולכן חשוב לתכנן את הערוגות או מיכלי השתילה בהתאם וללמוד מראש על מימדי הירק אותו תגדלו.



תוכנית עבודה מדויקת
● סיום גידולי הקיץ - בתכנון גינת הירק לחורף, יש להעריך מתי גידולי הקיץ יסיימו את עונתם. לדוגמה - עגבניות, פלפלים, שעועית ובמיה גדלים לאורך זמן ויכולים להמשיך להניב גם באוקטובר. לעומתם, אם גידלתם דלועים (אבטיח, מלפפון, קישוא ומלון) סביר להניח שהקטיף נעשה בזמן קצר וכבר סיימתם את העונה. בעקבות כך, אותן ערוגות שסיימו, יהיו הערוגות הראשונות אותן נכשיר לירקות החורף.


● מנוחה קצרה לקרקע - בהכנת ערוגה לשתילה אנחנו מפריעים לקרקע וליצוריה, מוסיפים חומר אורגני ומשנים את התנאים שהיו בה עד כה. לכן מומלץ להמתין כשבוע-שבועיים עד שהקרקע תתייצב מבחינה ביולוגית ופיזית טרם השתילה והזריעה.
● הדליות - מירקות החורף רק האפונה מצריכה הדלייה (תשתית לטיפוס). במידה ובחרנו לגדל אותה בגינה יש לבנות את ההדליות לאחר הכנת הערוגה אך לפני הזריעה. כך נאפשר התבססות טובה יותר של השתילים על גבי ההדליה ולא ניצור הפרעה לאחר הנביטה ובעודם שתילים צעירים ועדינים.
● מועד השתילה - חלק מהותי בתכנון הערוגות ובהצלחה של הגידולים, הינו המועד האידיאלי לזריעה ושתילה. גזר, מנגולד וסלק ניתן לזרוע ישירות באדמה כבר בסוף חודש אוגוסט, לעומת פול, בצל ושום שעדיף להטמין בנובמבר והלאה. כמו כן, ישנם גידולים שנקצרים לאחר זמן קצר ובעלי עונה ארוכה יותר כמו חסה, קולורבי, לפת, סלק, צנונית ושומר ועבורם נתכנן מספר מחזורי שתילה.

הכנת הקרקע
ירקות עונתיים הינם צרכנים כבדים של חומרי הזנה ולכן חשוב לפצות את הקרקע בערוגת הירק כראוי:

איוורור ותיחוח הקרקע לעומק של 30 ס"מ לפחות
● להקפיד על אוורור ותיחוח הקרקע לעומק של 30 ס״מ לפחות
● להצניע בין 15-20 ליטר קומפוסט לכל 1 מ״ר של ערוגת ירק
● אנחנו לא ממליצים לפנות חומר אורגני מחוץ לגינה. לכן, את שאריות הגידולים ועשביית הקיץ רצוי לקצוץ ולפזר במעברים בין הערוגות. שאריות אלו יתפרקו במהלך החורף, יעשירו את הקרקע בחומר אורגני ויזינו את הערוגות.

חיפוי קרקע
חיפוי ערוגות הירק בחומר אורגני יבש בשכבה של לפחות 7-10 ס״מ, יאפשר לנו לשמור על הקרקע בעונת החורף מפגיעה של גשם חזק או ברד, ישפר את אחיזת המים בקרקע, יתרום לחיסכון בהשקיה, יאזן את הטמפרטורה ויגן על השתילים בעודם צעירים, יעודד פטריות החיוניות לקרקע, ויהווה מסתור וחיפוי למגוון רב של יצורים.


כבר בתכנון גן הירק נדאג להשיג את הכמות הדרושה לחיפוי הערוגות. מנסיוננו, החומר האידיאלי הינו קש חיטה, שעורה, שיבולת שועל או שיפון. במידה ולא ניתן להשיג קש בסביבת מגורנו, אפשר להשתמש בעלים יבשים או רסק גזם אך אלו הם חומרים פחות נוחים לעבודה בערוגות ירק וידרשו יותר דיוק בהנחת החומר וניהולו סביב הירקות.
את החיפוי מניחים לאחר תיחוח הערוגה ופריסת ההשקיה, כך שגם צינורות ההשקיה יהיו מוגנים מתחת לחיפוי. לאחר החיפוי פותחים גומות בקוטר 15 ס״מ מסביב לטפטפות המובנות בצינורות, שותלים את השתילים, מהדקים ומסדרים מעט את החיפוי כך שיישב בצורה מסודרת סביב השתיל.
* כל התמונות צולמו בגינות המזינות שהקמנו ברחבי הארץ

להמשך קריאה על גידול ירקות