בחלק האחרון של הכתבה על ייצור קומפוסט ביתי באמצעות תולעים אדומות, נעסוק בשיטות השונות לאיסוף ההומוס ובדרכי השימוש בו.
כתב: אלכס קצ'אן
בוורמיקומפוסטציה ביתית נהוג לאסוף את ההומוס בשתי דרכים עיקריות, האחת מהירה ומעניינת מאוד לילדים (שיטת הפירמידות) והשנייה איטית, קלה מאוד וידידותית הרבה יותר כלפי התולעים (שיטת הנדידה).
הפירמידות: השיטה המהירה והמעניינת
שיטת הפרדה זו מתאימה מאוד לעבודה עם ילדים. וכך זה עובד:
מוציאים מתוך המיכל את השכבה העליונה של הריפוד המכילה חומר אורגני שעדיין לא נאכל ואת רוב התולעים הבוגרות.
הופכים את שארית תכולת המיכל על משטח (למשל מספר דפי עיתון) המונח על הרצפה או על שולחן רחב, במקום מואר היטב.
מחלקים את המסה הגדולה למספר ערמות קטנות בצורת פירמידה (בעזרת הידיים). גובה כל ערמה כ-15 ס"מ וקוטרה 20 ס"מ (אולם כל גודל אחר גם יתאים). בגלל קרינת האור, התולעים שעדיין נמצאות בוורמיקומפוסט יתחילו להתחפר אל תוככי הפירמידה.
אחרי 2-3 דקות אפשר יהיה להתחיל "לגלח" בעדינות את השכבה החיצונית של כל ערמה ולאסוף חומר זה (וורמיקומפוסט המכיל בעיקר הומוס בשל) לתוך דלי או מיכל איסוף אחר. בצורה זו ממשיכים ואוספים בהדרגתיות (כדי לאפשר לתולעים לסגת מטה יותר) את הוורמיקומפוסט מכל הערמות.
התולעים האדומות הבורחות מהאור יתרכזו בחלק הפנימי של הערמה. כאשר הגעתם אליהן, כדאי לאסוף ולשקול אותן במשקל מטבח ביתי (לעטוף קודם את קערת הפלסטיק של המשקל בשקית ניילון).
באמצעות שקילת התולעים ניתן יהיה לחשב כמה תולעים נוספו לכם מאז התחלת המחזור. שיטת איסוף זו הינה מרתקת לילדים בכל גיל ומקרבת אותם באופן הטוב ביותר לטבע ולהרגלי חיים נבונים יותר.
כאשר עובדים עם ילדים, הדבר החשוב ביותר הינו שהילד/ה יצאו מהחוויה בהרגשת התעלות נפש וסיפוק. לכן גם אם בשוגג או במזיד נעשתה פעולה המכאיבה/מזיקה לתולעים לעולם אל תגערו בילד!
הנדידה: השיטה האיטית והקלה
שיטת הפרדה זו "ידידותית" הרבה יותר לתולעים משיטת הפירמידות אך נמשכת הרבה יותר זמן (אם כי בהרבה פחות עבודה). יתרון חשוב הוא שהחומר המתקבל אחיד יותר במרקמו ונקי מנרתיקי ביצים ותולעים צעירות (הדור הבא). שיטה זו מתאימה יותר למיכלים גדולים ולוורמיקומפוסטציה בקנה מידה בינוני וגדול, גם בגלל כמויות התולעים הגדולות יותר ההופכות את השיטה הקודמת ללא מעשית.
את ההפרדה בשיטה זו אנו מבצעים כאשר תכולת המיכל הגיעה בערך לחצי מגובהו. כאשר המיכל "מוכן", פשוט דחפו את תכולת המיכל מקצה אחד לעבר הקצה השני, כך שיתקבל חצי מיכל ריק. בחצי הריק הוסיפו ריפוד חדש ולח וקברו בו פסולת אורגנית חדשה. חלק מהתולעים ינדדו תוך זמן קצר ממחצית המיכל הישנה למחצית החדשה.
בהדרגה, כאשר כל החומר האורגני במחצית הראשונה יאכל, כל התולעים יעברו למחצית החדשה. תהליך הגירה הדרגתי זה אשר תלוי בזמינות המזון עשוי לקחת כחודש, לעתים יותר. לאחר כחודש נוסף, כל נרתיקי הביצים שהוטלו במחצית הראשונה יבקעו והתולעים הצעירות ינדדו גם הן לעבר המזון הטרי (שאתם ממשיכים להוסיף). בשלב זה הוורמיקומפוסט במחצית הראשונה אמור להיות נקי מתולעים וביצים וניתן להשתמש בו כחומר דשן לצמחי הבית והגינה שלכם. בשיטה זו אוכלוסיית התולעים לא תפגע.
חשוב לציין שמשכי הזמן המצוינים כאן אינם קבועים, כזכור פעילות התולעים תלויה במשתנים כגון טמפ' ורמת לחות. חריגה מהתנאים האופטימליים תביא להאטה בקצב האכילה והתנועה ואז משכי הזמן שידרשו למעבר על התולעים ולקבלת הומוס אחיד ונקי מנרתיקי ביצים ותולעים יהיו ארוכים יותר.
שימוש בהומוס כדשן לצמחי נוי וגן ירק
הומוס התולעים הינו חומר דשן אפקטיבי, גם בהשוואה לדשן כימי, והסיבה העיקרית לכך היא הפעילות הביולוגית הגבוהה בו, במיוחד של מיני פטריות (Fungus) מיקרוסקופיות רבות ושונות. לפטריות אלו תפקידים רבים ומורכבים מאוד במערכת האקולוגית של האדמה והמדע רק מתחיל להבין את חשיבותן להתפתחות בריאה יותר של צמחים ובמיוחד את השפעתן על יבולי המזון שלנו.
בנוסף לפטריות, הומוס התולעים מכיל תרכובות ומולקולות שונות אשר נוצרות בגוף התולעת ומשמשות כחומרים נוגדי מחלות וזרזי גדילה טבעיים לצמחים. לדוגמה, ידוע היום שריסוס העלווה בתה הומוס תולעים עוזר מאוד למניעת מחלות עלים שונות ולהתגברות עליהן. ניסוי מדעי חקלאי שנערך בקליפורניה מצא שדישון גפנים ועצי דובדבן בהומוס תולעים העלה את התנובה בקרוב ל- 75% והביא ליצירת פירות גדולים ויפים יותר.
בארץ, המחקר על השפעת הומוס התולעים על יבולי המזון נמצא בחיתוליו ויש עוד הרבה מקום לניסיונות.
ניתן להשתמש עם הומוס התולעים שלכם בדרכים הבאות:
כחלק מתערובת האדמה בעציצים ביחס של 5 עד 20 אחוז (זאת משום שזהו חומר דשן מרוכז מאוד. גם ל- 5% יש השפעה חיובית ניכרת לעין).
כתוספת לקומפוסט רגיל בערוגות הירקות וצמחי הגינה (כדאי מאוד לערבב).
כתוספת מומלצת מאוד לתיבת הנבטה לזרעי ירקות ופרחים (מינון: חלק אחד הומוס, חלק אחד קומפוסט רגיל ושני חלקים אדמת גינה).
כתוספת בתערובת אדמה להכנת ייחורי עצי פרי ונוי.
לערבב עם מים (חופשיים מכלור עם תכולת חמצן גבוהה) כנוזל דישון לריסוס העלים של צמחי מזון ונוי.
לתת לחברים אוהבי גינון כמתנת יום הולדת מקורית.
להמשך קריאה על קומפוסט בחירת המכל המצע והמזון
הכותב הוא מנכ"ל ארגון הפרמקלצ'ר הישראלי ומחבר הקורס האלקטרוני "וורמיקומפוסטציה ביתית: מיחזור פסולת אורגנית באמצעות תולעי קומפוסט" של עמותת ארגון הפרמקלצ'ר הישראלי (ע"ר).