גינה מלאה באוצרות שאספו דיירי בית הנמצא בחלק הישן יותר של גדרה, השומר על האופי והצניעות של פעם בבחירת צמחים הושם דגש על כאלה שיתאימו לאופי הגינה ולאופי בעליה: גינה פרועה, במראה טבעי, המשדרת נינוחות גם כשאינה מטופלת וגזומה למשעי.
כתבה וצילמה: טל גליקמן, אגרונומית
בערים או בעיירות שפעם היו מושבות הברון או מושבות בילויים, עדיין אפשר למצוא בתים ואנשים שמחוברים לראשית היישוב. כך גם בבית בו ביקרנו הנמצא בחלק הישן יותר של גדרה, השומר על האופי והצניעות של פעם.
המגרש עליו בנוי הבית נמצא בין שני רחובות ולכן יש לו שתי כניסות, במפלסים שונים. מרחוב אחד שהוא גבוה יותר יורדים לחצר במספר מדרגות ומהרחוב השני דווקא עולים. כך נוצר שטח מפולס ובו גינה מלאה באוצרות. דיירי הבית הם אספנים 'ללא תקנה' ויודעים לשלב חפצים ישנים גם בתוך הבית וגם מחוצה לו.
האופי המיוחד של הגינה מקבל הדגשה בזכות קירות אבן הכורכר המקיפים את כל המגרש וכמובן משימוש בחומרים בעלי מראה טבעי, כמו בולי עץ. אלמנט מים נבנה בחלק המזרחי של המגרש, תוך ניצול הפרשי הגובה בין שני צדי החצר. מחלק זה נשפכים המים לתעלה העוברת לאורך שולי המגרש, לרגלי קיר האבנים המיוחד, שמתרחבת בסופו לבריכת נוי ובה פריחת צמחי מים מרהיבה.
למרות גודלו של המגרש, הוחלט ששטח המדשאה יהיה פונקציונאלי ולכן הוא בגודל כ-60 מ"ר בלבד. כאן לא 'מתביישים' ומשאירים חלק מהגינה לא מגונן, כלומר אדמה חשופה. מראה זה משתלב עם אופי הבית והאווירה בגן.
השבילים עשויים מבטון יצוק ומתעגלים במראה 'טבעי' המתחקה אחר המהלך הנוח ביותר בגינה, שחלקיה השונים לא מתגלים מיד לעין המתבונן, יש ללכת בשבילים, מתחת לחופת העצים וליד גושי הצמחים, ובכל עיקול של שביל מתגלה הפתעה אחרת. מראות אלו מתקבלים רק לאחר שהצמחים מתפתחים ויוצרים נפחים ועומקים שונים בגינה.
בכניסה העליונה לגינה, באזור המשקיף על כל החצר, נבנתה מעין סוכה מקורה מעמודי חשמל ובה אוסף של כלים חקלאיים שונים כמו מחרשות, מעדרים ועוד. חלק זה גם מיועד להבערת מדורות בבור שנחפר ועוצב במיוחד למטרה זו, ובני המשפחה מבלים סביבו במרבית לילות הקיץ.
בחלק התחתון של הגינה ממוקמים אזורי פעילות נוספים - מגלשה, בית עץ, פינות ישיבה מתחת לעץ התות המניב והמצל, ספסל ישיבה ליד תעלת המים והבריכה.
במבנה ששימש פעם מחסן נבנתה יחידת דיור ועל גגה השטוח סוכת ענבים, כמו סוכת השומר בכרם של פעם. הגפן השתולה בחלק התחתון של הגינה משתרגת ועוטפת בעונת הקיץ את כל הגדר בחזית, עולה ומטפסת עד הסוכה ומכסה אותה. גם כאן הגג משמש מקום מפלט בלילות הקיץ ומכאן אפשר ליהנות מאוויר טוב ותצפית מערבה על הסביבה והשדות המקיפים את היישוב.
שלד הגינה מתבסס בעיקר על עצי פרי כמו תות, עצי הדר, ליצ'י, פג'ויה, גויאבה, מנגו, גויאבה תותית, פיטנגו, זית, תמר, רימון ועוד. במרכז המדשאה נטוע עץ צל - מיש אפריקאי בעל המראה הבכותי. מרבית הצמחיה האחרת היא רב-שנתית, בחלקה עשבונית. הושם דגש על בחירת צמחים שיתאימו לאופי הגינה ולאופי בעליה: גינה פרועה, במראה טבעי, המשדרת נינוחות גם כשאינה מטופלת וגזומה למשעי.
באזורים המוצלים נשתלו צמחים שאינם יוצרים מראה טרופי מובהק: ליריופות, סיגלית אוסטרלית, קיסוסים שונים, גושי פנטס אדום לתוספת פריחה, גושי הברנטוס חסון וזפירנטוס ליצירת הפתעות. באזורים בהם יש שמש למשך זמן ארוך יותר, נשתלו ורד 'אייסברג' הפורח בלבן, ורד 'מולטיפלורה ננה' עם פרח ורוד וריק. אלו ורדים העמידים למחלות ונותנים שפע פריחה במשך כל השנה. נשתלו גם המרוקליסים, זנים צרפתיים של פלרגוניום, קוריאופסיס, דייטיס גדול-פרחים, אנטריקום, לוונדר מנוצה 'פינטה', בודליאות שונות המושכות שפע פרפרים, מרווה אדומה 'הוט ליפס'. באזורים הנמצאים בצל חלקי נשתלו גושי אגפנתוס אפריקאי ואגפנתוס 'איליין', כך שמתקבל רצף של פריחה.
על הפרגולה הנמצאת במפלס הרחוב, מעל החניה המנותקת מגינת הבית, נשתל מטפס ויסטריה שפריחתו מרהיבה בסגול ובלבן. מאחר ומטפס זה מאד אגרסיבי, השתילה נעשתה בפתחי בטון בסמוך לעמודי הפרגולה, כך שאין חשש להתפשטותו לכל הגינה.
גם כאשר המתכנן עובד על כל פרטי הגינה - חלוקה לחללים ושימושים, שבילים, צמחים, אלמנטים שונים כמו מים, פרגולות/סוכות וכד', בדרך כלל על ה'קישוטים' אחראיים בעלי הגינה. כאן נכנסת ה'נשמה' אל הגינה, וכשמצליחים לעבוד עם אנשים בעלי גישה תואמת לגישת המתכנן וטעמו- התוצאה מרהיבה ומשמחת.
להמשך קריאה על הקמת גינה בשילוב קקטוסים