בבית ישן ברמת אפעל, שעבר תהליך של שיפוץ ותכנון מחודש של הגינה, נשמרו הצמחים הוותיקים לצד צמחים חדשים שנשתלו, שגם נכנסים תחת ההגדרה של "ותיקים", תוך הקפדה לקיים את ההנחיה העיקרית של בעלת הבית: בלי צמחים פורחים... 

מאת: נורית לוי, צילומים: דורון ענבר

הבית של רינת ושמוליק נמצא באזור הוותיק של רמת אפעל והמגרש עליו הוא בנוי גודלו כחצי דונם. במקור, הקיפה אותו גינה אופיינית לבית שנבנה בשנות ה-70: דשא בחזית, דשא מאחור, גדר חיה ושביל גישה ישר ופשוט.

לאחר מספר שנים של מגורים במקום ושיפוץ אחד משמעותי של הבית החליטו בעליו לתכנן מחדש  את גינתם וכן לבצע מספר שינויים בבית. הרעיון היה להיכנס לתהליך שיפוץ משולב של הגינה והבית על מנת שלא לפגוע בגינה החדשה שתוקם וכן להשתמש באותם בעלי המקצוע שיעבדו בבית גם לביצוע עבודות הקשורות בגן (חשמלאי, אינסטלטור, קבלן ועוד).

נפגשנו אחה"צ אחד עם בעלי הבית ועם מתכננת הגינה - מורן גבעון,  לשמוע מהם על השיפוץ, על בחירת צמחים ותהליך העבודה המשותף. רינת, העוסקת בעיצוב סיפרה שהיא התאהבה בבית  בגלל היותו באזור הוותיק של רמת אפעל ולכן חשוב היה לה גם בתהליך השיפוץ לשמור על התאמת הבית לסביבה כך שלא יבלוט בנוף המקומי. "שיראה פשוט אבל לא פשוט...".

לאחר שנפגשו עם כמה מתכננים, המשימה הוטלה גבעון היות ולתחושתם היא היתה המתאימה ביותר לטנגו המשולש, לבצע את מלאכת התכנון ולהגשים את והציפיות שלהם, תחושה שהתבררה בסופו של התהליך כנכונה. גבעון:  "בעלי הבית היו מעורבים מאוד בתהליך התכנון ,הם ידעו איך הם רוצים שהבית והגינה יראו והעבירו לי את הציפיות שלהם לגבי סגנון העיצוב הנופי וסוג הצמחיה המועדף עליהם. הייתי מעין 'כלי' עבורם, במובן החיובי, כמו צינור שאליו הם העבירו את המידע מצד אחד ובצד השני קיבלו תכנית וגינה בהתאם".

צמחים ללא פריחה

אך לא רק לגבי הסגנון הכללי של הגינה היתה לבעלי הבית עמדה ברורה, אלא גם לגבי אופי הצמחיה - מה רוצים שיהיה ובעיקר מה לא רוצים שיהיה בגינה. רינת מספרת על שני עקרונות שהיא העבירה לגבעןן: האחד - שמכל חלון ניתן יהיה לראות עץ או חלק מעץ,  והבקשה השנייה – "אני אוהבת ירוקים במגוון צבעים ומרקמים ולא אוהבת פרחים ולכן לא רציתי גינה צבעונית... זה תהליך שקרה לי עם השנים. באביב ראיתי פתאום שפורחים בגינה פרחים סגולים, התקשרתי מיד למורן ושאלתי אותה השתגעת? היא הסבירה שזו פריחה חולפת של וינקה גדולה (מז'ור) שנשתלה בגינה. יצאתי ותלשתי את כל הפרחים מהשיח...".

התלבטות נוספת שהשפיעה משמעותית על תכנון הגינה היתה ההחלטה האם להקים בריכת שחייה ואם כן, מה יהיה מיקומה. תכנון של גינה עם בריכה שונה מאוד מגינה ללא בריכה במיוחד בחצר  ששטחה מצומצם. בסופו של דבר הוחלט על הקמת בריכה שמיקומה התייחס לבית ולפתחיו, לעץ אלון התבור הוותיק שהיה בגינה, לכיווני השמש ועוד...

צמחיה - מה נשאר ומה נוסף

גם בנושא הצמחיה היתה התלבטות: אלו מהצמחים המקוריים להשאיר, אלו להוציא ואלו צמחים חדשים ישתלבו עם התכנון החדש ועם הצמחים הקיימים. בסופו של דבר הורכבה  "נבחרת" - רשימת צמחים לא גדולה שכללה הן צמחיה שכבר היתה קיימת בגינה: אלון התבור, היביסקוס סיני וקריסה כגדר חיה, והן צמחים חדשים שרובם מוגדרים כ"ותיקים", או כאלו שהם "ותיקים" ברוחם ובמראם ובעלי מרקם מעניין – כל זאת על מנת ליצור אווירה של פשטות ונינוחות.

ראוי לציין שהשימוש בחלק מהצמחים הוותיקים חזר לאופנה, והם הצמחים העדכניים של היום. חוזרים לצמחים עמידים, שהוכיחו את עצמם לאורך שנים ושמתאימים למגמות החדשות: אחזקה נמוכה, חסכניים במים, בעלי מראה טוב בכל ימות השנה וקצב גידול איטי. חשוב גם לציין שההחלטה להשאיר את ההיביסקוס והקריסה היתה למרות היותם פורחים...

אולם, אין ספק שהחלק החשוב בגינה הם העצים. אלון התבור שהיה חלק מרכזי מהגינה הקיימת ושאליו התווספו עצים נוספים – זוג עצי אולמוס קטן-עלים, זוג עצי מילה סורית, פודוקרפוס גדול-עלים ושיח אברהם מצוי.

גם מטבח בגינה

גבעון מוסיפה את נקודת המבט שלה בבחירת עצים: "אני מעדיפה לרכוש במשתלות עצים בגודל 8 - גודל בינוני-קטן - היות ועצים בגודל זה מגיעים כשהם כבר מאוקלמים בשק השתילה (אך יש לוודא זאת!). הם חיוניים ומוכנים לשתילה ולהשרשה מידית ולא צריכים להתאושש מטראומה של עקירה, קריעת שורשים, גיזום מסיבי של ענפי שלד וכד', מה שקורה כשמביאים עצים בוגרים. הקליטה קלה וטובה יותר והצימוח מהיר יותר וניתן לעצבם בקלות לפי הצורך".

צמחים חדשים לצד ה"וותיקים"

השיחים שנבחרו מכניסים לגינה עניין רב וקומפוזיציה של מרקמים בגווני ירוק ובגבהים שונים – לצורך כך נבחרו שיחים עמידים וחזקים כגון דייטס דו-גוני, מיריקה אלונית, מילנבקיה סבוכה, קיסוס החורש 'קטן-עלים', פיטוספורום יפני 'ננסי', ווינקה גדולה (מז'ור) 'מגוון' (הסוררת שפרחה לה...).

הצמחיה שנבחרה הינה בגובה נמוך ובינוני ויחד עם ההחלטה להשאיר את הקריסה כגדר חיה וירוקה ולא להחליפה בחומת בטון, התקבלה תחושה של פתיחות ומרחב בגינה שאינה גדולה. צמחי תבלין נשתלו במכלים לבנים עגולים ומינימליסטים באזור שנבחר לשם כך, בכל עציץ יש צמח תבלין שונה שבעלי הבית אוהבים ומשתמשים בו לבישול ותיבול.

חומרים ועיצוב
דק עץ ובטון הם שני החומרים המובילים שנבחרו כחומרים מרכזיים בעיצוב הגינה והם אלו היוצרים יחדיו את התפיסה של 'מינימליזם חם'. סוג הבטון שנבחר הוא בטון מסורק לשבילים ובטון מוחלק למטבח חוץ ולפינת שירות הנמצאים בגן.

דק העץ שנבחר הינו ברוחב אחיד וצר מהמקובל, כשרוחב כל לוח כ- 9 ס"מ עם שינוי בכיוון הלוחות בהתאם לשינוי המפלס וביחס לבית ומקיף את הבריכה ואת עץ האלון. שני החומרים הללו, עץ ובטון, משתלבים עם הפרקט שבתוך הבית והטיח שמחוצה לו ויוצרים תחושה של הרמוניה והמשכיות.

למרות השטח המצומצם, יש בגינה תחושה של מרחב. התכנון יצר שלוש פינות באותו תא שטח, עם קשר עין בין האחת לשנייה: פינת ישיבה ביציאה מהבית, עוד אזור ישיבה מתחת לאלון  וליד הבריכה, ופינת שולחן הפינג פונג.

אחזקה
הגינה מוגדרת כגינה באחזקה נמוכה וחסכנית במים. נדרשים מעט גיזומים של העצים בשנים הראשונות (פעם בשנה בסוף החורף), וחלק מהצמחים דורשים גיזום קל פעם בחודש-חודשיים עם מזמרה. הדשא כמובן הלך ולא שב...

לסיכום

כל דירי הבית אוהבים את הגינה החדשה ואת הבריכה שאליה הם נכנסים כדי לצנן עצמם בימי הקיץ החמים. הם מארחים בגינה, מטפחים אותה והיא הפכה להיות חלק מאד משמעותי בחייהם.  

רינת מסכמת את תהליך הקמת הגינה: "זה היה תהליך תכנוני טוב אותו הוביל צוות של  3 אנשים: מורן בתכנון ,עם הידע והוויז'ן על הצמחיה והחומרים, שמוליק שהוא פרויקטור מעולה שהצליח להביא את הדברים לידי ביצוע ואני שהבאתי את החזון העיצובי".

צמחים ללא פריחה

 להמשך קריאה על גן ארמון ברחוב הירקון